Top 25 beste comedyseries ooit

Er is maar weinig persoonlijker dan gevoel voor humor. Dat hield ons echter niet tegen om de ultieme ranglijst te maken van de beste comedyseries aller tijden. Als je om deze series niet moet lachen, kunnen wij je ook niet meer helpen...

25. What we Do in the Shadows (2019)

In 2014 maakte Taika Waititi (Thor: Ragnarok) What We Do in the Shadows, een zwarte komedie over een aantal vampiers die huisgenoten zijn. De gelijknamige televisieserie doet er nog een flinke schep bovenop en vormt zo de perfecte combinatie van humor en horror. Het is best riskant om een serie die krap twee jaar oud is mee te nemen in deze lijst. Maar als dit niveau wordt vastgehouden, zullen we ons later voor de kop slaan dat What We Do in the Shadows niet hoger staat genoteerd.


24. Get a Life (1990)

Get A Life liep slechts 2 seizoenen, maar heeft na 30 jaar nog steeds een flinke cultaanhang. In deze serie volgen we de bizarre avonturen van Chris Peterson, een naïeve krantenjongen van in de 30 die nog altijd bij zijn ouders woont. Deze absurdistische comedyserie onderscheidde zich van de concurrentie door de even originele als krankzinnige verhaallijnen: zo kwam Chris vast te zitten in een zelfgebouwde onderzeeër en kreeg hij concurrentie van een robot die kranten kon bezorgen.

Article continues after the ad


23. Keeping up Appearances (1990)

Je kunt zeggen van de Britten wat je wil, maar niet dat ze geen humor hebben. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook goed vertegenwoordigd in deze ranglijst. En natuurlijk mag Keeping up Appearances niet ontbreken! In deze Britse evergreen probeert Hyacinth Bucket (spreek uit als ‘Bouquet’) haar omgeving te overtuigen dat ze uit een deftig gezin komt… maar dat is met haar prettig gestoorde familie makkelijker gezegd dan gedaan!


22. Dr. Katz, Professional Therapist (1995)

In Dr. Katz, Professional Therapist nemen we een kijkje in de praktijk van een psychiater in New York. En dan blijkt dat de titelheld de beste stand-up comedians van Amerika tot zijn klantenkring mag rekenen! Voor het Nederlandse publiek vormde deze grotendeels geïmproviseerde animatieserie de eerste ontmoeting met (toekomstige) comedylegendes als Dave Chappelle, Sarah Silverman, Louis C.K. en Joan Rivers.


21. Married… with Children (1987)

Van The Cosby Show tot Growing Pains: in de jaren 80 werden we overspoeld met mierzoete sitcoms die een ideaalbeeld schetsen van het Amerikaanse gezinsleven. Married… with Children vormde het perfecte tegengif! De cynische schoenenverkoper Al Bundy (een onvergetelijke Ed O’Neill) en zijn al even miserabele gezinsleden groeiden al snel uit tot de ultieme antihelden. In de latere seizoenen was de koek wel redelijk op, maar tot die tijd was dit een geslaagde middelvinger naar de zouteloze comedyseries die de 80s domineerden.


20. Arrested Development (2003)

Wanneer een steenrijke zakenman in de bak belandt voor fraude, moet zijn gezin flink bezuinigen om niet failliet te gaan. Maar alleen zoon Michael (gespeeld door Jason Bateman uit Ozark) lijkt door te hebben hoe ernstig de situatie is. De latere seizoenen die Netflix produceerde kun je gerust overslaan, maar gelukkig was Arrested Development tegen die tijd al een van beste comedyseries van deze eeuw!


19. Absolutely Fabulous (1992)

In de comedywereld heerst het hopeloos achterhaalde vooroordeel dat vrouwen niet grappig zouden zijn. Wie dat beweert, heeft overduidelijk nog nooit Absolutely Fabulous gezien. In deze Britse comedykraker volgen we de avonturen van Eddy (Jennifer Saunders) en Patsy Stone (Joanna Lumley), twee uitgebluste fashionista’s met een voorliefde voor drugs, tabak en alcohol. In 2016 verscheen een heuse bioscoopfilm rondom dit dronken duo, maar het zeldzaam hoge niveau van deze serie werd niet meer gehaald.


18. Beavis and Butt-Head (1993)

Mike Judge tekende voor comedyhits als King of the Hill, Office Space en Silicon Valley. Maar zijn grootste succes is nog altijd Beavis and Butt-Head. De titelhelden in kwestie zijn twee puisterige pubers die hun dagen vullen met het kijken naar hardrockvideo’s, het in de fik zetten van andermans eigendom en ander ongezond tienergedrag. We zijn benieuwd of de aangekondigde nieuwe seizoenen ook zo grappig zullen zijn!


17. The Royle Family (1998)

In series zie je zelden mensen die zelf televisie kijken. De familie Royle is echter niet voor de tv te weg te slaan! Vanuit hun luie stoelen zit dit oer-Britse gezin avond na avond onderuit gezakt voor de treurbuis. Ondertussen wordt er gekibbeld, geknuffeld en gelachen. Deze met prijzen overladen comedyserie is herkenbaar, ontroerend en bovenal heel erg grappig!


16. South Park (1997)

De naam van deze vaak spraakmakende animatieserie verwijst naar een stadje in Colorado, dat onveilig wordt gemaakt door de vrienden Stan, Kyle, Kartman en Kenny. Laat je niet misleiden door de Dick Bruna-achtige tekenstijl: South Park neemt alles op de hak, van politiek en religie tot omhoog gevallen celebrities. Daarbij zoeken de makers altijd de grenzen op… om er daarna flink overheen te gaan!


16. How I Met Your Mother (2005)

In deze verslavende comedyserie blikt een vader terug op de ontmoeting met de moeder van zijn kinderen. Maar voordat hij de ware ontmoet, moet hij zich storten in het vrijgezellenleven van New York. Het einde viel niet bij iedereen in de smaak, maar Neil Patrick Harris is onweerstaanbaar als Barney. Hij won dan ook een Emmy Award voor zijn rol als de charmante playboy.


14. The Fresh Prince of Bel-Air (1990)

Will Smith was een van de meest veelzijdige artiesten van de 90s. In The Fresh Prince of Bel-Air kreeg dit multitalent de kans om zich van zijn grappigste kant te laten zien. In deze swingende comedyserie speelt de rapper een straatschoffie uit Philadelphia dat onderdak vindt bij zijn strenge oom en tante in het chique Bel-Air. Natuurlijk was Smith in de titelrol de grootste troef van deze serie, maar hij kreeg prima tegengas van Alfonso Ribeiro als zijn bekakte neef Carlton.


13. Rick and Morty (2013)

Het grote voordeel van animatie is dat er grappen mogelijk zijn die ondenkbaar zijn in andere comedyseries. Waar anders verandert een van de hoofdpersonen een hele aflevering lang in een wandelende augurk? En dat is nog maar het topje van de ijsberg met deze adembenemende animatieserie over een wetenschapper en zijn kleinzoon die alle uithoeken van het heelal onveilig maken. We kijken dan ook nu al enorm uit naar het vijfde seizoen van Rick and Morty!


12. The Good Place (2016)

Je moet tegenwoordig behoorlijk creatief zijn om nog een originele invalshoek te bedenken voor een comedyserie. Maar de makers van Parks and Recreation en Brooklyn Nine-Nine flikten het met The Good Place. Hierin belandt de egoïstische Eleanor na haar overlijden in het paradijs. Maar hoort ze daar wel thuis? Al eerder riepen we The Good Place tot een van de beste comedyseries op Netflix!


11. BoJack Horseman (2014)

De meeste comedyseries die Netflix zelf produceert, leunen op formules die in de jaren 90 al over de houdbaarheidsdatum waren (Fuller House, anyone?). Met BoJack Horseman toonde de streamingdienst gelukkig wat meer lef. Deze animatieserie lijkt in eerste instantie de zoveelste komedie over een aan lager wal geraakte Hollywood-ster, maar blijkt verrassend veel durf en diepgang te hebben – zonder daarbij de humor een moment uit het oog te verliezen. Grote klasse!


10. The Young Ones (1982)

Veel comedyseries in de 80s waren zoals gezegd nogal braaf en tuttig… maar daar had The Young Ones beslist geen last van! Deze losgeslagen comedyserie draait om een aantal mafketels in een vervallen studentenhuis, waaronder een psychotische punker, een suïcidale hippie en een aanstellerige anarchist. Dit onfrisse gezelschap werd onder meer belaagd door vampiers, bijlenzwaaiende huisbazen en neervallende atoombommen. Precies de trap in de ballen die comedy op tv destijds nodig had!


9. Curb Your Enthusiasm (1999)

Al eerder legden we uit waarom je Curb Your Enthusiasm niet mag missen! Deze hitserie kijkt namelijk weg als een R-rated versie van Seinfeld. Niet zo vreemd, gezien dit een HBO-productie is waarin Seinfeld-bedenker Larry David zichzelf speelt. Deze neurotische televisieproducer heeft lak aan onnozele omgangsvormen en sociale regeltjes… tot wanhoop van zijn omgeving, maar tot plezier van talloze fans. Om het in de woorden van David zelf samen te vatten: “Pretty, pretty good!


8. Modern Family (2009)

Laat je niet afschrikken door de wat duffe titel, Modern Family is een even grappige als liefdevolle ode aan het gezin in al zijn verschijningsvormen. De serie zit dan ook vol geestige observaties en momenten die voor iedereen herkenbaar zijn. Daarnaast is het prachtig om Ed O’Neill uit Married with Children weer eens te zien schitteren in een comedyserie. Geen wonder dat er menig traantje werd weggepinkt toen er na 11 seizoenen een einde kwam aan deze bijzondere serie.


7. Brooklyn Nine-Nine (2013)

In een eerdere review omschreven we Brooklyn Nine-Nine nog als een kruising tussen Police Academy en The Office. Deze onweerstaanbare comedyserie speelt zich dan ook af op het meest chaotische politiebureau van New York. Niet verrassend: de makers van Brooklyn Nine-Nine werkten eerder voor comedyhits als The Office, Parks and Recreation en The Good Place. Verwacht dus een spervuur aan geslaagde grappen, slimme popcultuurverwijzingen en prettig gestoorde personages!


6. Fawlty Towers (1975)

John Cleese had natuurlijk al comedygeschiedenis geschreven met de absurdistische sketches van Monty Python’s Flying Circus. Maar de Britse komiek speelde zijn beste rol als Basil Fawlty. Met deze arrogante hotelier aan het roer verandert ieder verblijf op Fawlty Towers in een hopeloze puinzooi! Vorig jaar haalde dit comedymonument nog het nieuws nadat de BBC (tijdelijk) een aflevering offline haalde vanwege racistisch taalgebruik. Cleese beweerde echter dat het omstreden fragment racisten juist op de hak nam.


5. Friends (1994)

Ruim een kwart eeuw nadat Friends van start ging, heeft deze comedyserie nog nauwelijks aan populariteit ingeboet. Integendeel, deze comedykraker over een vriendengroep in The Big Apple lijkt tegenwoordig geliefder dan ooit! Dankzij de hoge grapdichtheid, de vlotte dialogen en de chemie tussen de hoofdrolspelers groeide Friends uit tot de populairste comedyserie van zijn generatie. Herbeleef alle hoogtepunten van deze comedytopper in ons overzicht van de beste Friends-afleveringen aller tijden!


4. Cheers (1982)

Talloze moppen beginnen met het opzetje dat er iemand een kroeg binnenloopt. De schrijvers hadden dan ook een regelrechte hit in handen met Cheers. Dat lag trouwens niet alleen aan de slimme setting, maar vooral aan de gedenkwaardige personages: van de rokkenjagende kastelein Sam en de betweterige postbode Cliff tot de neurotische serveerster Diane en de ijdele psychiater Dr. Frasier Crane. En dan hebben we de doorbraakrol van Woody Harrelson als de simpele barman Woody nog niet eens genoemd… Van begin tot eind puur comedygoud!


3. The Simpsons (1989)

De Simpsons begonnen als vast segment in The Tracey Ullman Show, maar de familie was zo populair dat ze al snel hun eigen serie kregen. Dankzij de combinatie van komische gezinssituaties en absurde tekenfilmhumor bleek dat een gouden zet. Daarbij zat The Simpsons ook nog eens vol met briljante personages, talloze filmverwijzingen en een gezonde dosis maatschappijkritiek. Na pakweg 10 seizoenen was de rek er wel uit, maar in die tijd heeft The Simpsons meer dan genoeg gedaan om de derde plek in deze ranglijst te veroveren.


2. The Office (2001)

The Office was zeker niet de eerste komedie in de vorm van een documentaire, maar wel de succesvolste. De invloed van deze baanbrekende Britse serie is dan ook nog altijd merkbaar: van Parks and Recreation en Arrested Development tot Modern Family en What we Do in the Shadows. Maar bovenal is dit een uitstekende comedyserie over een onuitstaanbare manager die het leven van zijn ondergeschikten tot een regelrechte hel maakt. The Office maakte wereldsterren van hoofdrolspelers Ricky Gervais en Martin Freeman, en in 2005 verscheen een alleraardigste Amerikaanse versie met Steve Carell in de hoofdrol.


1. Seinfeld (1989)

Zoals de titel al weggeeft, draait deze grensverleggende serie om de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld. Samen met zijn vrienden George en Elaine en zijn krankzinnige buurman Kramer belandt hij van het ene idiote avontuur in het andere. Seinfeld werd destijds aangeprezen als de ‘show about nothing’. Maar naar onze mening is dat wel erg bescheiden!

De verhaallijnen in deze comedyserie zijn namelijk grappig, gedurfd en origineel, en komen in iedere aflevering op slimme wijze bij elkaar in de laatste minuten. Tel daar de uitstekende cast bij op (met een speciale shout-out naar Jason Alexander als de kleinzielige neuroot George Constanza), en je hebt wat ons betreft de beste comedyserie ooit gemaakt!