Bij bijna elke grote blockbuster die uitkomt duiken er wel weer geruchten op dat het “misschien wel de duurste film ooit gemaakt” zou zijn. Maar welke tien films hebben nou echt meer gekost dan alle anderen?

10 - Star Wars: The Last Jedi (2017)

262 miljoen dollar / 224 miljoen euro

De meningen over The Last Jedi zijn verdeeld: is het nou een hele goede of een hele slechte film? Vanwege de goede dosis humor, de nieuwe schattige beestjes en de vette actiescènes en gevechten met lichtzwaarden gaven wij de space opera een toprating van 5 sterren! De film was in 2017 de grote box office winnaar met een opbrengst van maar liefst 1,33 miljard dollar en heeft daarmee hun geld ruimschoots terugverdient. 

Article continues after the ad

9 - Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

263 miljoen dollar / 225 miljoen euro

Met Batman v Superman: Dawn of Justice zou DC Comics in één klap hun eigen Cinematic Universe op de kaart zetten als tegenhanger van het Marvel Cinematic Universe. Dat viel effe tegen. Deze sombere langdradige film bleef achter bij het gewenste resultaat en haalde “maar” 873 miljoen op, terwijl Warner en DC toch wel op een miljard rekenden. Het is dan ook de enige film in dit lijstje die ondanks een goede opbrengst achterbleef bij de verwachtingen.

8- John Carter (2012)

264 miljoen dollar / 226 miljoen euro

Na het doorslaande succes van Pixar gingen de gevierde regisseurs van de animatiestudio de overstap maken naar speelfilms. De eerste was Incredibles-regisseur Brad Bird, wiens Mission: Impossible: Ghost Protocol een ongelofelijk succes werd. De tweede Pixar-man die zijn geluk op speelfilmgebied ging beproeven was Wall-E regisseur Andrew Stanton. Hij was van kinds af aan dol op John Carter from Mars, en dacht dat de wereld wel op een film over deze vergeten held zat te wachten. Dat bleek niet zo te zijn. Die fletse Taylor Kitsch in de hoofdrol hielp ook niet echt. En over Disney-science fiction films met een ongelukkig gekozen hoofdrolspeler gesproken, hier hebben we er nog eentje:

7- Solo: A Star Wars Story (2018)

275 miljoen dollar / 238 miljoen euro

Een Star Wars-prequel over de jonge jaren van Han Solo. Succes gegarandeerd toch? Niet echt, zo bleek. Regisseurs Phil Lord en Chris Miller werden tijdens de productie ontslagen, en vervanger Ron Howard heeft een boel opnieuw gefilmd. Hierdoor gingen de productiekosten wel helemaal in de hyperdrive. Hoofdrolspeler Alden Ehrenreich had ook niet bepaald het charisma van Harrison Ford. Hadden ze toch voor Anthony Ingruber moeten gaan.

6- Justice League (2017)

300 miljoen dollar / 257 miljoen euro

Justice League moest het DC-antwoord op Marvels Avengers worden. Kosten noch moeite werden hiervoor gespaard. Regisseur Zack Snyder moest wegens tragische familieomstandigheden echter afhaken, en niemand minder dan Avengers-regisseur Joss Whedon of all people verving hem. Oh ironie! De Whedon-magie werkte dit keer niet zo goed, en Justice League haalde niet eens de Top 100 van grootste films aller tijden. Met een opbrengst van 660 miljoen staat de film op een 118e plek, en dat is minstens 100 plekken lager dan waar Warner en DC op hadden gehoopt. 

5 - Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)

300 miljoen dollar / 257 miljoen euro

Na het giga-succes van Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl besloot Disney meteen twee vervolgen achter elkaar te maken. Eerst kwam Dead Man's Chest in 2006, en een jaar later werd die gevolgd door At World's End. Aan de verhalen van beide films was geen scheepstouw vast te knopen, maar spektakel was er volop. En spektakel kost geld, zeker in het geval van het met dure special effects gevuld derde deel. Maar met een opbrengst van 963 miljoen werd het allemaal ruimschoots terugverdiend. En toch zou dit niet eens de duurste uit de serie worden?!

4- Avengers: Infinity War (2018)

316 miljoen dollar / 271 miljoen euro

Je zou denken dat deze derde Avengers-film alleen al vanwege de gigantische cast deze lijst aan zou voeren, maar dat valt dus mee. Wel is dit vermoedelijk de film waarin het grootste gedeelte van de kosten uit de gages van de castleden bestaat, want zoveel sterren in één film dat is zelden eerder vertoond. En het succes van dit formaat is ook zelden eerden voorgekomen. 

3- Avengers: Endgame (2019)

356 miljoen dollar / 304 miljoen euro

Niet de duurste Avengers-film maar wel de best scorende! Dit epische einde brak gigantisch veel bioscooprecords en is nog steeds onderweg naar die eerste plek van best verdienende film ooit. Met een opbrengst van een ruime 2,780 miljard dollar laat Endgame alleen nog Avatar (2,788 miljard dollar) voor zich in de lijst van grootste kassasuccessen ooit. 

2- Avengers: Age of Ultron (2015)

365 miljoen dollar / 313 miljoen euro

Wat? Kostte Age of Ultron meer dan de (half) universum-verwoestende en tijdreizende Marvel-blockbusterspektakels die daarna volgden?! Blijkbaar wel, en dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de opnames die plaatsvonden in Italië, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Engeland en Amerika. Zo'n grote cast en crew de wereld over laten vliegen kost wel wat ja. Regisseur Joss Whedon verklaarde later dat hij helemaal op was na afloop. Maar het succes was er wel naar met een opbrengst van 1,4 miljard dollar.

1 - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011)

378.5 miljoen dollar / 324,5 miljoen euro

Er kan er maar één de duurste zijn, en dat is deze vierde Pirates of the Caribbean-film. Wederom lijkt het plot door een dronken raaskallende Jack Sparrow te zijn verzonnen, maar dat mocht de pret aan de bioscoopkassa's niet drukken: 1,04 miljard dollar bracht dit piratenavontuur op!

Let op: In het bovenstaande lijstje is geen inflatie toegepast. Mede daarom zijn het dus bijna allemaal films van de afgelopen 10 jaar. Toch duiken er in een voor inflatie aangepaste Top Tien maar vier nieuwe titels op: Titanic, Spider-Man 3, Tangled en Harry Potter and the Half-Blood Prince knikkeren dan John Carter, Batman Vs Superman en de beide Star Wars-films in het rijtje uit de Top Tien.

De bedragen zijn ook puur gebaseerd op de productiekosten van de film zelf. De promotie- en marketingkosten zijn hier niet in meegenomen, en die kunnen ook wel oplopen tot honderden miljoenen dollars per film. Vaak laten studio's hierover weinig los waardoor het vaak moeilijk vast te stellen hoeveel winst of verlies een blockbuster nou precies heeft gedraaid.