Deze dames staan hun mannetje

Jennifer Garner schopt sinds gisteren keihard kont in de bioscopen in de explosieve actiethriller Peppermint. De film is afkomstig van de regisseur van Taken, dus dan weet je wel hoe laat het is. Een mooi moment om te kijken naar de stoerste actievrouwen. Eervolle vermeldingen trouwens voor Sofia Boutella, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez, Gal Gadot en Ronda Rousey die de Top Tien net niet haalden.

10 - Gina Carano

Ook al is Gina Carano dan misschien de minst bekende naam in deze lijst, het is niet alleen de roem die telt. Want met Haywire heeft deze Martial Arts-kampioen een actieknaller afgeleverd waar je U tegen zegt. Ze trapt erop los alsof ze de tweelingzus is van Jason Statham! Sindsdien dook ze ook op in Fast & Furious 6 en in Deadpool, maar deze optredens waren toch niet zo gaaf als gehoopt. Ook al trapte ze dan nog zo ongegeneerd Colossus in zijn stalen ballen.

9 - Kate Beckinsale

De Underworld-films zijn bepaald geen meesterwerkjes, maar Kate Beckinsale verdient er al vier films lang een degelijke boterham mee. De warrige films over een geheime oorlog tussen weerwolven en vampiers dienen vooral als excuus voor veel actie, en voor veel mooie plaatjes van Kate die erop los schiet in haar strakke zwarte leren pak. Daarmee hebben de films een trouwe schare fans opgebouwd die toch elke keer weer de rit naar de bioscoop maken om de Britse schone op het grote doek te zien knallen.

8 - Jennifer Garner

Natuurlijk denken we bij Jennifer Garner nu vooral aan de voormalige vrouw van Ben Affleck, maar laten we niet vergeten dat deze actrice destijds is doorgebroken met de stoere serie Alias, waarin zij sexy spionne Sydney Bristow speelde. En Jen leerde Ben kennen op de set van DareDevil, waarmee hun relatie één van de weinige goede dingen was die deze film voortbracht. Alhoewel, haar personage Elektra mocht er ook wezen. Haar eigen spin-off twee jaar later was dan weer een afknapper, maar ze probeerde het in elk geval als actieheldin. Tijdens haar huwelijk als mevrouw Affleck leek Jennifer vooral achter de geraniums te zijn gaan zitten, maar nu is ze weer helemaal terug met Peppermint.

7 - Jennifer Lawrence

Er valt over te twisten of The Hunger Games en de X-Men films daadwerkelijk actie-franchises zijn, maar alleen om die reden staat J-Law niet hoger in deze lijst. Want dat zij één van de succesvolste actrices van haar generatie is, dat staat vast. En met haar populairste twee rollen als Katniss Everdeen en als Mystique is zij toch vooral groot geworden met actierijke films. Ten tijde van X-Men: Apocalypse was J-Law’s populariteit zo groot dat ze zich zelfs amper meer blauw hoefde te laten schminken, en daarnaast werd Mystique ook nog gepromoveerd tot leider van de X-Men (tot afgrijzen van vele comic book-fans).

6 - Sigourney Weaver

Een overzicht van actieheldinnen is natuurlijk niet compleet zonder Sigourney Weaver. Zij zette de toon met haar vertolking van Ripley in de eerste twee Aliens-films. Natuurlijk dook ze ook in deel drie en vier op, maar het is vooral aan Alien en al helemaal aan het knallende Aliens te danken dat Weaver tot op de dag van vandaag een aktie-ikoon is.

5 - Angelina Jolie

Angelina Jolie brak in 2000 door met haar Oscar voor het drama Girl, Interrupted, maar bij het grote publiek werd ze pas echt bekend door haar rol als Lara Croft in Tomb Raider. Ook al was de film geen enorm succes, toch bleek Angelina ene uitstekende keuze om de avontuurlijke game-heldin te vertolken. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven, maar helaas stelde ook Tomb Raider II: The Cradle of Life teleur. Angelina werd door de jaren steeds meer een serieuze actrice, maar toch bleef ze flirten met het actiegenre. Natuurlijk was er Mr & Mrs. Smith, waar ze Brad Pitt leerde kennen met wie zij zou verstrengelen tot het jarenlang onafscheidelijke duo Brangelina, maar ook was zij te in 2008 te zien in de lompe comic book-verfilming Wanted. In 2010 deed Angelina een poging om met Salt haar eigen actiefranchise van de grond te krijgen, maar het grote publiek bleek toch niet enthousiast over Evelyn Salt om een vervolg te rechtvaardigen. 

4 - Charlize Theron

Al draait Charlize Theron al twintig jaar lang mee aan de top van Hollywood, toch besloot de actrice vorig jaar pas om een carrièreswitch te maken naar het actiegenre. Haar stoere rol als de onverschrokken Imperator Furiosa in het juichend ontvangen Mad Max: Fury Road uit 2015 was blijkbaar goed bevallen, want in één keer zagen we de Zuid-Afrikaanse opduiken als schurk in The Fast & The Furious 8 én in haar eigen actiefilm Atomic Blonde. Hierin speelt ze een stoere agente die alles kort en klein mept als een vrouwelijk Jason Bourne. De film is geregisseerd door David Leitch die eerder John Wick maakte, en dat is te zien aan de loeistrakke actie. Een verolg is onderweg. Gelukkig maar!

3 - Milla Jovovich

De Resident Evil-films zijn misschien niet aan iedereen besteed, maar succesvol zijn ze zeker. Zes game-verfilmingen lang heeft Milla Jovovich als Alice allerlei zombiegespuis uit de weg geknald. Daarmee is zij qua box office opbrengsten de succesvolste vrouwelijke actiester. Daarnaast brak de Oekraïense actrice door met haar tol in The Fifth Element, wat ook een beetje een moderne klassieker is. En daarnaast heeft ze ook nog in 1999 niet onverdienstelijk Jeanne d'Arc gespeeld in een wel zeer actierijke film over het Franse icoon.

2 - Uma Thurman

Ook al is Uma Thurman maar twee keer in een actiefilm te zien geweest, als The Bride zette zij in de beide Kill Bill-films van Quentin Tarantino een nieuwe standaard neer als het om de actieheldin gaat. Zo'n harde en grove maar toch heldhaftige vrouw hadden we tot dan toe nog niet op het witte doek gezien! De eerste Kill Bill is inmiddels alweer vijftien jaar oud, toch is The Bride nog steeds hét actie-icoon waar alle nieuwkomers bewust dan wel onbewust mee worden vergeleken.

1 - Scarlett Johansson

Als het om actie gaat is er de afgelopen jaren eigenlijk geen enkele dame geweest die kon tippen aan Scarlett Johansson. Natuurlijk is ze volgend jaar in de vierde Avengers-film alweer voor de zevende keer te zien als Black Widow. Daarmee staat Scarlett ook meteen samen met Chris Evans (Captain America) en Chris Hemsworth (Thor) op een gedeelde tweede plaats op de lijst van acteurs die het meest in het Marvel Cinematic Universe opduiken (cameo's niet meegeteld). Alleen Robert Downey Jr zagen we met zijn acht keer Iron Man nog vaker voorbij komen. Maar met haar eigen Black Widow-film gaat Scarlett de beide Chrissen straks voorbij en komt ze op gelijke hoogte met Tony Stark. Naast haar rol als Natasha Romanoff zagen we haar ook als cyborg in Ghost in The Shell, en was ze te zien in Luc Bessons van de pot gerukte actiefilm Lucy. Een terechte nummer 1 dus!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.