Het kost wat maar dan heb je ook wat.

Sommige TV-series bevatten tegenwoordig meer spektakel dan de meeste Hollywoodblockbusters, en daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Een seizoen van een TV-serie kan dan ook al snel meer kosten dan een grote actiefilm; steeds vaker komt het budget boven de 100 miljoen uit. Maar wat zijn nu de duurste series tot dusver?

More content below the advertising

Als we naar de Top Tien duurste series kijken valt zelfs een megaproduktie als Westworld met een budget van 8 à 9 miljoen dollar per aflevering net buiten de Top Tien?! En de Star Wars-serie waar regisseur Jon Favreau mee bezig is zal met een budget van tien miljoen per aflevering straks ook maar op een schamele achtste plek binnenkomen in deze Top Tien.

10 - Sense8 [Netflix]

$9 miljoen per aflevering

Eigenlijk was deze tiende plek bijna gedeeld met het eveneens van Netflix afkomstige Marco Polo, maar omdat het budget per aflevering gelijk is en Sense8 vier afleveringen meer heeft staat deze serie van de Wachowski-zusjes net wel in de Top Tien. Het regisseursduo dat er al twintig jaar niet in slaagt hun succes van de eerste Matrix-film te evenaren mocht overal ter wereld opnames maken van Netflix, en filmde ook volop scènes in ons eigen Amsterdam. Ondanks deze wereldwijde produktie bleek Sense8 niet genoeg kijkers te trekken om er na het tweede seizoen nog mee verder te gaan.

9 - Rome [HBO]

$9.7 miljoen per aflevering

Zes jaar voordat we in 2011 met open mond naar het scherm staarden tijdens het eerste seizoen van Game of Thrones was er al een andere epische megaproduktie op TV te zien. In 2005 en 2006 deed HBO het Romeinse Keizerrijk herleven met het bloederige Rome. Ook al was de serie razend populair, toch viel de productie na twee seizoenen niet meer vol te houden: De serie was namelijk gewoonweg te duur.

8 - Vinyl [HBO]

$10 miljoen per aflevering, pilotaflevering $30 miljoen

Leuk hoor, zo'n serie over de muziekindustrie in de woelige jaren zeventig. Alleen muziekrechten kosten veel geld, en als je een hele serie vol hebt met oude klassiekers dan tikt dat al gauw aan. Tel daar de jaren zeventig aankleding bij op en je begrijpt waarom deze mede door Martin Scorsese en Mick Jagger geproduceerde serie tien miljoen per aflevering kostte. Ondanks deze grote namen werd het geen hit, en HBO hield het na één seizoen al voor gezien.

7 - Friends - Seizoen 10 [NBC]

$10 miljoen per aflevering

Wat? Friends? Die serie over zes vrienden die in een appartement in New York wonen? Kostte dat 10 miljoen per aflevering? Is de huur in New York soms zo duur? Nee, dit hoge budget voor het tiende en laatste seizoen kwam omdat de zes hoofdrolspelers per persoon een miljoen dollar per aflevering kregen. Goeiendag zeg, die gelukzalige glimlachen die het zestal in de openingscredits laat zien zijn dus helemaal niet gespeeld!

6 - The Get Down [Netflix]

$11 miljoen per aflevering / $120 miljoen voor het hele seizoen

Het plan voor de Get Down was zachtst gezegd ambitieus: de Australische regisseur Baz Luhrman, bekend van kleurrijk aangeklede films als Moulin Rouge en The Great Gatsby, mocht een tv-serie maken over de oorsprong van de hiphop. Ook al zagen de eerste zes afleveringen er fantastisch uit, toch bracht de serie blijkbaar niet het succes waar Netflix op hoopte. Toen de tweede helft van de serie een jaar later verscheen (eigenlijk waren het dus gewoon twee seizoenen), bleek dat het geld al grotendeels op was; meerdere stukken van de serie waren ineens vervangen door goedkope animatie. Dit had naar het schijnt ook te maken met de afwezigheid van Jaden Smith. Dit zweverige verwende nest inhuren lijkt garant te staan voor problemen, zo bleek ook uit de produktie van the Get Down.

Toch biedt the Get Down genoeg moois: de dansscènes zijn Baz Luhrman op zijn best, de rap-optredens zijn ronduit spetterend, en met Shameik Moore, Justice Smith en Herizen F. Guardiola had de serie drie uitstekende hoofdrolspelers waar we nog meer van gaan horen.

5 - Band of Brothers [HBO]

$12.5 miljoen per aflevering

Na het succes van Saving Private Ryan hadden Steven Spielberg en Tom Hanks wel zin om zich verder te verdiepen in de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat overtrof de hooggespannen verwachtingen: waar Saving Private Ryan door velen gezien wordt als misschien wel de beste oorlogsfilm ooit gemaakt, staat Band of Brothers inmiddels bekend als één van de beste series ooit gemaakt, ongeacht wat voor genre. Hoofdrolspeler Damian Lewis overtuigt als de heldhaftige Dick Winters, en ironisch genoeg zou hij een aantal jaren opduiken als de beduidend minder heldhaftige Nicholas Brody in Homeland.

4 - E.R. - Seizoen 6 tot en met 8 [NBC]

$13 miljoen per aflevering

In de jaren negentig was deze ziekenhuisserie, die tegenwoordig vooral bekend staat als de doorbraak van George Clooney, zowat de populairste serie op de Amerikaanse buis. NBC had met producent Warner Bros een contract gesloten voor vijf seizoenen, maar in de tussentijd was de populariteit van de serie gigantisch gestegen. Daarom deed ook concurrent CBS een bod voor seizoen zes tot en met acht. NBC moest en zou de serie behouden, ongeacht wat het zou kosten, en sloot voor de volgende drie seizoenen uiteindelijk een contract voor het belachelijke bedrag van 13 miljoen dollar per aflevering. De meeste ziekenhuisseries kosten minder dan dat per seizoen?!

3 - The Crown [Netflix]

$ 13 miljoen per aflevering / $130 miljoen per seizoen

Deze prestigieuze Netflix-serie kostte dan wel klauwen vol geld, het is dan ook een juweeltje van een serie geworden. Het grote budget is terug te zien in de rijke decors en de fraaie kostuums. Alleen op het salaris van hoofdrolspeelster Claire Foy werd bezuinigd. In tegenstelling tot het bijna net zo dure The Get Down werd The Crown wél een groot succes, waardoor we inmiddels alweer kunnen genieten van het al net zo dure tweede seizoen. En het derde seizoen is in aantocht!

2 - Game of Thrones - Seizoen 7 en 8 [HBO]

$14 miljoen en $16 miljoen per aflevering - HBO

Het zal niemand verbazen dat de kosten voor het epische Game of Thrones de pan uitrijzen met al die verschillende lokaties en die cast van wel honderd man. Toch hebben de makers zich de eerste drie seizoenen keurig ingehouden qua budget, aangezien de afleveringen aanvankelijk maar 7 miljoen dollar kostten. Dat werd wel steeds meer, en tegen de tijd van het zesde seizoen waren de kosten al opgelopen tot 10 miljoen. En dat terwijl juist dat zesde seizoen het enige echt trage seizoen van de serie was, aangezien het vooral bestond uit Arya Stark die haar Faceless Men-moordenaarstraining kreeg in een klooster.

Maar nu komt het: Zoals bekend hebben het zevende en achtste seizoen respectievelijk zeven en zes afleveringen, maar het productiebudget van seizoen zes van 100 miljoen dollar is voor deze laatste seizoenen hetzelfde gebleven. Dat betekent dat het zevende seizoen wat we vorig jaar zagen al tegen de 14 miljoen liep, en dat de volgend jaar (eindelijk) te verschijnen finale zowaar zestien miljoen per aflevering kost. Maar wat wil je ook met een megaveldslag die meer dan twee keer zo groot schijnt te zijn dan alles wat we tot dusver in de serie hebben gezien?

1 - The Pacific [HBO]

$20 miljoen per aflevering

Deze exotische opvolger van Band of Brothers speelde zich in een beduidend zonnigere omgeving af dan zijn voorganger. Het oorlogsgeweld was er echter niet minder om. Ook al werd de serie in zijn geheel opgenomen in Australië toen de Aussie dollar gunstig laag stond, toch bedroegen de totale kosten uiteindelijk 200 Amerikaanse dollars. Het filmen van de landing op het eiland Peleliu alleen al kostte zo'n vijf miljoen. Aangezien het hier om de opvolger van één van de best ontvangen tv-series ooit ging keek HBO echter niet op een miljoentje meer of minder.

More content below the advertising

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen de afgelopen week op de streamingservice. Met onder meer Woody Harrelson als LBJ, het laatste seizoen van Bates Motel en een nieuw seizoen van Rebellion

Films

LBJ
Over enkele weken is Woody Harrelson op Netflix te zien in de thriller The Highwaymen, waarin hij samen met Kevin Costner een stel Texas Rangers speelt dat jacht maakt op Bonnie en Clyde. Wellicht heeft Netflix nu LBJ aan de programmering toegevoegd om Woody alvast weer een beetje in de spotlights te zetten. In deze biopic speelt de gerenommeerde acteur de rol van president Lyndon Johnson.
 

More content below the advertising

 

Sinister II
Horrorliefhebbers kunnen voor hun wekelijkse dosis griezelwerk terecht bij Sinister II uit 2015. Dit vervolg op het doodenge Sinister uit 2012, waarin tekeningen tot leven komen, was dan misschien niet zo best ontvangen als het eerste deel, toch valt er voor horrorfans nog genoeg te genieten.

My Big Fat Greek Wedding 2
De eerste My Big Fat Greek Wedding-film was toen deze uitkwam één van de meest onverwachte successen ooit in Amerika. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Het succes van deze tweede film haalde het niet bij dat van de eerste, maar de feelgood-factor is absoluut weer aanwezig.

Rundskop
Dit uiterst rauwe en harde drama van de Vlaamse regisseur Michael Roskam sleepte in 2012 een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film in de wacht. Ook maakte de film van hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts een internationale ster.

De Verbouwing
Regisseuse Will Koopman is vooral bekend als de dame achter de razend succesvolle Gooische Vrouwen-films, maar tussen deze twee kassuccessen door maakte ze in 2012 ook nog deze thriller. Tjitske Reidinga speelt de succesvolle zakenvrouw Tessa van Asselt, die door een al te ingrijpende verbouwing aan huis afstevent op een huwelijkscrisis en financiële rampspoed.
 

Series

Bates Motel
Freddie Highmore is tegenwoordig vooral bekend als de autistische arts Shaun Murphy uit The Good Doctor, maar zijn eerste grote rol was natuurlijk die van Norman Bates in Bates Motel. Deze serie was natuurlijk gebaseerd op Alfred Hitchcock’s klassieker Psycho uit 1960. Het vijfde en laatste seizoen uit de serie is nu ook te zien op Netflix.

Rebellion
De Ierse serie Rebellion vertelt over de nasleep van de gewelddadige Paasopstand die in 1916 plaatsvond in Dublin. Een groep Ierse revolutionairen komt in opstand tegen de strijdkrachten van de Britse bezetters. Het eerste seizoen dateert uit 2016, en nu is daar ineens het tweede seizoen. Beide seizoenen bestaan elk uit slechts vijf afleveringen, dus goed te doen voor wie een serie zoekt om in één weekend te bingen.

 

 

Het hele overzicht van wat er deze maand allemaal uitgekomen is kun je hier terugzien.

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.