Deze week komt The Equalizer 2 uit, en om dat te vieren zetten we hier bij wijze van voorpret vast de beste tweede delen uit het actiegenre op een rijtje.

More content below the advertising

Hierbij eerst de spelregels: Derde of latere delen tellen niet mee (dus alle goede Fast & Furious-films vallen bij voorbaat af, en Mad Max: Fury Road telt ook niet mee), en ze moeten minstens zo goed of beter zijn dan het eerste deel (Die Hard 2 komt dus ook niet in aanmerking). Ook mag er best overlap zijn met het science fiction of comic book-genre, maar moet de film in kwestie in de eerste plaats een actiefilm zijn. Geweldige tweede delen als Star Wars: The Empire Strikes Back, Dawn of the Planet of the Apes, Spider-Man 2 of Hellboy: The Golden Army vallen dus ook af, hoe goed ze ook zijn. Wat blijft er dan over?

10 - Lethal Weapon 2

Het rauwe eerste deel van Lethal Weapon zette de serie meteen op de kaart als één van de sterkste actie-series van de jaren tachtig en negentig. Hoofdrolspelers Mel Gibson en Danny Glover hadden duidelijk chemie als agenten Riggs en Murtaugh, dus dat smaakte naar meer. En meer kregen we: Het tweede deel was minstens zo goed, en ook nog eens een stuk vlotter en luchtiger. En wie weet komt er toch nog een vijfde deel binnenkort.

9 - Mad Max 2: Road Warrior

De eerste Mad Max geldt dan misschien als een cultklassieker, als het om de actie gaat reed Mad Max 2: Road Warrior over zijn voorganger heen alsof het een stuk roadkill was. Maar baas boven baas, want het vierde deel Mad Max: Fury Road walste uiteindelijk deze sequel helemaal plat met de meest krankzinnige stunts.

8 - X2 / X-Men 2: X-Men United

De eerste X-Men film was een uitstekende introductie van één van de beroemdste comic-series ooit, maar net toen ' ie lekker op gang kwam was deze alweer afgelopen. Dat gemis werd goed gemaakt met het vervolg dat zowat een uur langer was. Daarnaast kregen fans dit keer ook Hugh Jackman te zien als een volledig ontketende Wolverine. Alleen had Fox het handiger aan mogen pakken met de marketing, want heet de film nou X2, X-Men 2, of X-Men United???

7 - Aliens

Dit is een beetje een buitencategorie want de eerste Alien was helemaal geen actiefilm, maar een science fiction-horrorthriller. James Cameron gooide het echter over een andere boeg dan Ridley Scott, en ging vol voor de actie. Sigourney Weavers Ripley krijgt hulp van een stel bikkelharde ruimtemariniers, die zeker de laatste drie kwartier al hun munitie leeg schieten op de haast onverslaanbare Aliens.

6 - Desperado

Ook dit is een beetje een buitencategorie, wat is het nou een vervolg of is het nou een remake? Robert Rodriguez maakte in 1992 voor een appel en een ei de low-budget actiefilm El Mariachi. Drie jaar later mocht hij dezelfde film opnieuw maken, maar nu met een grote ster (Antonio Banderas) in de hoofdrol, en met een véél grote budget. Het resultaat is heerlijk lomp en grof, maar ook swingend en spectaculair. Ook al is het misschien niet helemaal een vervolg, Desperado is een tijdloze actieklassieker die zijn plaats in deze lijst verdient. Graag hadden we ook nog Machete Kills van Rodriguez in deze Top Tien opgenomen, maar in alle eerlijkheid is de eerste toch wat beter.

5 - Captain America: The Winter Soldier

Op zich was het niet zo'n indrukwekkende prestatie dat Captain America: The Winter Soldier beter was dan zijn voorganger, want het fletse Captain America: The First Avenger was één van de mindere Marvel-films. Maar The Winter Soldier is niet alleen beter dan deel één, het is ook één van de sterkste films die Marvel Studios tot nu toe heeft afgeleverd. Deze politieke actiethriller bevat meerdere zinderende actiescènes waarbij je op het puntje van je stoel zit.

4 - Expendables 2

De eerste Expendables-film was wel degelijk de moeite waard, al was het alleen maar om zoveel actiesterren bij elkaar te zien, maar toch ontbrak er iets. De film was soms wat traag en het had toch allemaal net wat vetter mogen zijn. Aan vetheid echter geen gebrek in The Expendables 2; de film begint compleet over the top en houdt die toon vervolgens voor de volle twee uur vast. de One-liners vliegen over en weer, er is volop lompe actie, en we zien ook meer van Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger die in de eerste film veel te kort in beeld waren. Zelfs Chuck Norris duikt nog op in een cameo waarin hij zichzelf parodieert. Dit tweede deel is beter dan de eerste én derde Expendables bij elkaar.

3 - The Raid 2

Ineens was daar in 2012 een film uit Indonesië of all places, die het hele actiegenre op zijn kop zette met de meeste halsbrekende stunts. Het succes van The Raid leek niet te imiteren noch te evenaren, maar in 2014 flikten ze het met The Raid 2 gewoon weer. Het vervolg was wel beduidend naargeestiger dan het eerste deel, maar de gevechtschoreografie was wederom ongelofelijk, net als de pencak silat acrobatiek van hoofdrolspeler Iko Uwais. Gaat hem zien straks in Mile 22!

2 - The Dark Knight

Wederom kun je je afvragen of dit een vervolg is of niet, aangezien er voor Batman Begins al volop andere films over de Vleermuisman gemaakt waren. Maar Christopher Nolan zorgde in 2005 voor een nieuwe start voor deze iconische DC-held, waardoor we The Dark Knight een vervolg mogen noemen. Weergaloze actie, een loeispannend verhaal, en wijlen Heath Ledger die een fenomenale Joker neerzet. Een instant klassieker, die deze zomer tien jaar oud is geworden.

1 - Terminator 2: Judgment Day

Ook al is nummer twee uit deze lijst misschien een nog betere film, toch staat Terminator 2: Judgment Day op de eerste plaats. Toen deze film in 1991 uitkwam was het echt een mijlpaal; een film vol met baanbrekende special effects, die je dingen liet zien die nog nooit vertoond waren op het witte doek. Tel daarbij op de spetterende actie, een goed en spannend verhaal, en Ahnold op zijn allerbest, en je hebt een terechte nummer één.

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.