Tweede seizoen Iron Fist morgen van start op Netflix

Morgen verschijnt het tweede seizoen van Iron Fist op Netflix. Om dat te vieren, gingen wij terug naar de filmwortels van deze Marvel-held!

More content below the advertising

Everybody was kung fu fighting’, zong Carl Douglas al in zijn discohit uit 1974. De wereld was in de ban van karatefilms en ook Marvel probeerde een graantje mee te pikken van de hype. Datzelfde jaar maakte ook Iron Fist zijn stripdebuut. Deze superheld is een meester in de martial arts en bundelde de krachten met Luke Cage om de straten veilig te houden. Ruim 40 jaar later heeft Iron Fist zijn eigen televisieserie op Netflix, waarvan morgen het tweede seizoen in première gaat. Voor ons een prima excuus om onze favoriete martial arts-films aller tijden op een rijtje te zetten!

Enter the Dragon (1973)

Het is geen toeval dat de wereld in 1974 in de ban was van kung fu. Het jaar daarvoor verscheen namelijk Enter the Dragon in de bioscopen. Hierin neemt Bruce Lee deel aan een mysterieus toernooi op leven en dood. Van alle Bruce Lee-films groeide Enter the Dragon uit tot de populairste. Helaas mocht de legendarische acteur het wereldwijde succes zelf niet meer meemaken: Lee stierf drie weken voor de première van deze actieklassieker.

Ninja in the Dragon’s Den (1982)

Van alle films in dit rijtje is dit waarschijnlijk de minst bekende. Maar Ninja in the Dragon’s Den duikt regelmatig op in de lijstjes van de beste karatefilms aller tijden. En degenen die deze film hebben gezien, weten precies waarom. Ninja in the Dragon’s Den is een vlotte martial arts-film vol stunts, spekatakel en avontuur. Tot de hoogtepunten behoren de openingssequentie vol waanzinnige ninja-actie en een adembenemend gevecht waarbij de strijders het tegen elkaar opnemen op stelten!

Revenge of the Ninja (1983)

Met het aantal ninjafilms dat uitkwam in de jaren 80 kon je gerust een videotheek vullen. Revenge of the Ninja is misschien wel de beste in het genre! Hierin verhuist een ninja naar Amerika nadat zijn familie is afgeslacht. Hij probeert daar een rustig leven op te bouwen, zonder geweld. Maar dat blijkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan… Revenge of the Ninja is als een Greatest Hits-album van ninjafilms, inclusief rookbommen, katana’s en natuurlijk heel veel ninjasterren!

Drunken Master II (1994)

Dit lijstje zou natuurlijk niet compleet zijn zonder Jackie Chan, een van de grootste actiesterren (zo niet de grootste) die de wereld ooit heeft gezien. Hij schakelt net zo makkelijk tussen humor (Rush Hour) en keiharde actie (Police Story). Maar hij is op zijn best als hij deze talenten combineert, zoals in Drunken Master II, het late vervolg op zijn doorbraakfilm uit 1978. De 20 minuten durende climax waarin Chan het opneemt tegen zijn tegenstander in een gloeiend hete staalfabriek moet je zien om niet te geloven!

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)

Crouching Tiger, Hidden Dragon is een van de weinige titels in dit rijtje die in de smaak viel bij mensen die doorgaans met een enorme boog rondom karatefilms lopen. Deze film van Ang Lee (Life of Pi) is namelijk een zeldzame combinatie van arthouse en actie. Het leverde de film niet minder dan vier Oscars op, waaronder voor beste niet-Engelstalige film en beste camerawerk. De sprookjesachtige gevechten blijven dan ook nog lang hangen na de aftiteling, met als hoogtepunt een duel op de boomtoppen van een eeuwenoud bos.

Kill Bill: Vol. 1 en 2 (2003 en 2004)

In dit meesterlijke tweeluik van Quentin Tarantino neemt een voormalige huurmoordenares (een kick-ass rol van Uma Thurman) wraak op de collega’s die haar voor dood achterlieten. Het simpele verhaaltje dient als kapstok voor talloze verwijzingen naar de karatefilms die de vorige eeuw de videotheken onveilig maakten, van Game of Death tot The Five Deadly Venoms. Voeg daarbij de bloederige gevechten gechoreografeerd door Yuen Woo-Ping (Drunken Master) en je hebt een adembenemend kung fu-spektakel waar de dialogen voor de verandering net zo scherp zijn als de zwaarden!

Kung Fu Hustle (2004)

In het prettig gestoorde Kung Fu Hustle doet een zwerver zich voor als een beruchte gangster. Maar uiteraard duurt het niet lang voordat de echte gangsters zich aandienen. Kung Fu Hustle is een komische knokfilm, die met zijn uitzinnige stijl nog het meest doet denken aan een tot leven gekomen Looney Tunes-cartoon. Van de regisseur van het al even vermakelijke Shaolin Soccer!

The Raid 2: Berandal (2014)

Hier had net zo goed het eerste deel kunnen staan, maar we hebben een lichte voorkeur voor het vervolg. De reden is simpel: hij duurt nog langer, dus nog meer actie! In deze adembenemende actiefilm uit Indonesië gaat een agent undercover bij een misdaadorganisatie. Het simpele uitgangspunt dient als kapstok voor 150 minuten bijna non-stop actie, gevechten, achtervolgingen en schietpartijen op een schaal die Terminator 2: Judgment Day doet verbleken tot Jingle All The Way.

More content below the advertising

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen de afgelopen week op de streamingservice. Met onder meer Woody Harrelson als LBJ, het laatste seizoen van Bates Motel en een nieuw seizoen van Rebellion

Films

LBJ
Over enkele weken is Woody Harrelson op Netflix te zien in de thriller The Highwaymen, waarin hij samen met Kevin Costner een stel Texas Rangers speelt dat jacht maakt op Bonnie en Clyde. Wellicht heeft Netflix nu LBJ aan de programmering toegevoegd om Woody alvast weer een beetje in de spotlights te zetten. In deze biopic speelt de gerenommeerde acteur de rol van president Lyndon Johnson.
 

More content below the advertising

 

Sinister II
Horrorliefhebbers kunnen voor hun wekelijkse dosis griezelwerk terecht bij Sinister II uit 2015. Dit vervolg op het doodenge Sinister uit 2012, waarin tekeningen tot leven komen, was dan misschien niet zo best ontvangen als het eerste deel, toch valt er voor horrorfans nog genoeg te genieten.

My Big Fat Greek Wedding 2
De eerste My Big Fat Greek Wedding-film was toen deze uitkwam één van de meest onverwachte successen ooit in Amerika. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Het succes van deze tweede film haalde het niet bij dat van de eerste, maar de feelgood-factor is absoluut weer aanwezig.

Rundskop
Dit uiterst rauwe en harde drama van de Vlaamse regisseur Michael Roskam sleepte in 2012 een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film in de wacht. Ook maakte de film van hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts een internationale ster.

De Verbouwing
Regisseuse Will Koopman is vooral bekend als de dame achter de razend succesvolle Gooische Vrouwen-films, maar tussen deze twee kassuccessen door maakte ze in 2012 ook nog deze thriller. Tjitske Reidinga speelt de succesvolle zakenvrouw Tessa van Asselt, die door een al te ingrijpende verbouwing aan huis afstevent op een huwelijkscrisis en financiële rampspoed.
 

Series

Bates Motel
Freddie Highmore is tegenwoordig vooral bekend als de autistische arts Shaun Murphy uit The Good Doctor, maar zijn eerste grote rol was natuurlijk die van Norman Bates in Bates Motel. Deze serie was natuurlijk gebaseerd op Alfred Hitchcock’s klassieker Psycho uit 1960. Het vijfde en laatste seizoen uit de serie is nu ook te zien op Netflix.

Rebellion
De Ierse serie Rebellion vertelt over de nasleep van de gewelddadige Paasopstand die in 1916 plaatsvond in Dublin. Een groep Ierse revolutionairen komt in opstand tegen de strijdkrachten van de Britse bezetters. Het eerste seizoen dateert uit 2016, en nu is daar ineens het tweede seizoen. Beide seizoenen bestaan elk uit slechts vijf afleveringen, dus goed te doen voor wie een serie zoekt om in één weekend te bingen.

 

 

Het hele overzicht van wat er deze maand allemaal uitgekomen is kun je hier terugzien.

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.