popcorn

Er gaat volgens ons niets boven een filmpje pakken. En niets ten nadele van je trouwe bioscoop om de hoek, maar deze haalt het waarschijnlijk niet bij onderstaande vijf bioscopen. Wij zetten in dit Toplijstje graag de mooiste bioscopen ter wereld voor je op een rijtje.

Article continues after the ad

1. Olympia Music Hall, Frankrijk

Sommige bioscopen hebben knusse bankjes, ook wel loveseats genoemd. Het kan echter nog veel chiller. De Olympia Music Hall in Parijs heeft namelijk gewoon bedden staan. En nou niet zeggen dat je dan ook wel thuis in bed kunt gaan liggen! We weten namelijk zeker dat je tv echt wel een stukje kleiner is dan dit scherm in Frankrijk.

2. Disney Sci-fi Dine-in Theater, Amerika

Bijna niets ziet er romantischer uit dan de Amerikaanse drive-ins uit jaren ’50. Je weet wel, van die bioscopen in de buitenlucht, waarbij mensen gewoon lekker knus in hun auto bleven zitten. De next best thing is de Sci-Fi- Dine-in Theater Restaurant van Walt Disney in Florida. In plaats van popcorn krijg je hier namelijk ook nog eens effe een echte maaltijd voorgeschoteld.

3. Kurshumli An, Macedonië

Oké, het is niet helemaal waar het gebouw voor bedoeld is, maar het komt in ieder geval wel in de buurt! In Macedonië kun je gewoon een filmpje pakken in dit theater uit de 15e eeuw. Het openluchttheater Kurshumli An is an sich echter ook al schitterend… De film in kwestie mag dus wel verrekte spannend zijn om te voorkomen dat je ogen de hele tijd afdwalen!

4. Electric Cinema, Engeland

Dat meer mensen fan zijn van een mooie bioscoop blijkt wel uit het feit dat er inmiddels maar liefst twee Electric Cinema-filmzalen in Engeland te vinden zijn. Wij zijn vooral fan van de zaal op Portobello Road, die al in 1910 zijn deuren opende. Meer retro chique dan deze bioscoop kan bijna niet! Kijk die lampjes bijvoorbeeld eens. <3

5. Hot Tub Cinema, Engeland

Oké, het is misschien iets minder classy, maar wij zien het ook wel zitten om een filmpje te kijken vanuit een hottub. Ook ideaal voor mensen die na twee uur in een bioscoopstoel niet meer weten hoe ze lekker moeten zitten. We vragen ons alleen af of hoe je huid eruit ziet na een paar uurtjes dobberen… Gelukkig kun je ook altijd even opstaan om een verkoelend drankje te halen!

Elk jaar lijken er meer mensen naar de bioscoop te gaan. In 2017 werden bijvoorbeeld 5,3 procent meer bezoekers getrokken vergeleken met het jaar daarvoor. Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking kwam daarmee uit op 2,1 keer per jaar, dit is het hoogste gemiddelde sinds 1978. 2,1 keer per jaar? Dat klinkt alsnog niet als erg veel, toch? Het zou echter zomaar kunnen dat Bohemian Rhapsody dat gemiddelde eens flink omhoog gaat krikken. En anders moeten Nederlandse uitbaters misschien ook maar eens naar dit lijstje kijken. Heb jij wel weer eens zin in een avondje voor het witte doek? Wij zetten elke maand de beste bioscoopreleases voor je op een rijtje.