Waar mensen praten, gebeuren soms dingen waar íedereen het de volgende dag over heeft. Dit waren de spraakmakendste talkshow-momenten van 2018.

Ook dit jaar werd er weer enorm veel geleuterd op de Nederlandse televisie. Politiek, media, schandalen: ze kwamen allemaal voorbij. Belangrijke les: het is niet altijd de best bekeken show waar de volgende dag over gesproken wordt!
 

Houdoe en bedankt

Columnist Philip Freriks, momenteel te zien bij De Slimste Mens, kreeg op Radio 1 een nare klap te verwerken. Na het voorlezen van zijn column werd hij vriendelijk bedankt voor zijn bewezen diensten.

Het leek een aardig gebaar, maar Freriks zelf... wist nergens van! Pijnlijk!

Article continues after the ad

 

Een paar dagen later kwam Freriks voorbij bij Pauw, waar hij wéér een akelige surprise kreeg. Volgens een collega wist Freriks wél dat hij zou verdwijnen. Maar: de leiding van het radioprogramma OVT deed alsof Freriks het besluit zélf had genomen!
 

 

Naast de bizarre gang van zaken, werd Philip wederom op vervelende wijze verrast; alsof het 'Nationale Kwel Freriks'-week was.
 

Serieuzer was het gesprek dat Jeroen Pauw had met militair Marco Kroon. De drager van de Militaire Willems-Orde raakte in opspraak omdat hij een gewelddadig incident niet gemeld zou hebben.

 

De man die Kroon doodschoot, had de officier eerder vastgehouden, gemarteld en seksueel mishandeld. 

 

Kroon had duidelijk moeite met het vertellen van de historie, en Jeroen Pauw toonde zich wederom als begenadigd interviewer.

 

Jinek

Eva Jinek ging dit jaar op zwangerschapsverlof, en beviel in september van een zoon. Ze interviewde echter nog wel ‘eventjes’ oud-president van de Verenigde Staten Bill Clinton.

Daarnaast wist ze voor Brandpunt+ zijn vrouw, presidentskandidaat Hillary Clinton vast te leggen. De dames spraken o.a. over het pijnlijke verlies dat Clinton leed tegenover Donald Trump.

 

#SorryJohan

De heren van Veronica Inside zoeken regelmatig het randje van de goede smaak op, en tuimelen er ook wel eens vanaf! Johan Derksen verklaarde dat homoseksuele voetballers ‘wat karakter moesten tonen, en gewoon uit de kast konden komen.’ Op social media ontstond de zogeheten #SorryJohan-campagne, waarmee holebi’s aangaven dat het lang niet zo eenvoudig is.

Derksen zelf reageerde hier natuurlijk weer laconiek op.

 

Als we kijken naar de geschiedenis van Voetbal en Veronica Inside, dan was #SorryJohan nog láng niet het laatste relletje.

RTL Late Night

Hoewel RTL Late Night Met Twan Huys de laatste tijd in het verdomhoekje zit, wordt er veel over de talkshow gepraat! Het begon er al mee dat Humberto Tan begin dit jaar aangaf te stoppen met ‘zijn’ talkshow. De oorzaak: het teruglopende succes van het programma.
 

 

Tan verdween echter niet als een dief in de nacht. Hij kreeg een hele afscheidsweek(!) waarin zijn favoriete gasten en muzikanten nog een keer langskwamen.

 

Al snel werd bekend dat de show zou vernieuwen, met presentator Twan Huys. Het praatprogramma werd omgedoopt tot RTL Late Night Met Twan Huys (met Twan Huys), en zou dieper de actualiteit ingaan. Het leek een gouden stap, want Late Night was de laatste tijd een béétje gezapig, met RTL-sterren die vertelden over hun nieuwe RTL-programma’s.

De vernieuwde formule sloeg niet echt aan, en de kijkcijfers van RTL Late Night zijn lager dan ze waren met Humberto in de stoel. Toch wordt er héél hard gewerkt om interessante gasten te vinden.

Denk aan: Stormy Daniels, de porno-actrice/plaaggeest van president Trump, die een boekje opendeed over haar beruchte ontmoeting die zij met hem had.

 

Het spraakmakendste moment was waarschijnlijk ook het vervelendste voor de redactie. De uitzending waarin de ‘blokkeerfriezen’ en Jenny Douwes zouden spreken met o.a. zwarte piet-tegenstander Jerry Afriyie kreeg een onverwachte wending. 

 

Huys en de redactie van RTL Late Night kregen het verwijt zich niet aan de afspraken te houden; dodelijk natuurlijk, voor een praatprogramma. Volgens het programma was het juist Douwes die vlák voor de uitzending terugkwam op haar afspraken, waardoor de show in een onmogelijke positie kwam.
 

2019

We hopen dat we het komend jaar weer regelmatig bij de koffieautomaat kunnen praten over de talkshows van de vorige dag! Welke fragmenten zijn jullie het meeste bijgebleven?