Dit wist je nog niet over het prijzengala

Vannacht werden in Los Angeles de Oscars voor de negentigste keer uitgereikt. Een beetje filmnerd hoort deze feitjes over het prijzengala te weten!

Oom Oscar

De Oscars danken hun naam aan een Margaret Herrick, een bibliothecaresse die werkte voor de Academy. Toen zij in 1931 het beeldje zag, riep ze uit: “Hij ziet er uit als mijn oom Oscar!”

Oscar wint Oscar

De enige Oscar die ooit een Oscar heeft gewonnen is Oscar Hammerstein II (niet te verwarren met de advocaat). Hij viel in de jaren 40 in de prijzen met de nummers ‘Lady Be Good’ (uit The Last Time I Saw Paris) en ‘It Might As Well Be Spring’ (uit State Fair).

Houd het in de familie

Liza Minelli is de enige Oscarwinnaar die is grootgebracht door twee Oscarwinnaars. Haar moeder Judy Garland ontving een ere-Oscar in 1939. Haar vader won in 1958 in de categorie beste regisseur voor de musical Gigi. Dochterlief mocht het felbegeerde beeldje in 1973 in ontvangst nemen voor Cabaret, eveneens een musical.

Recordhoudster

Meryl Streep is recordhoudster in de nominatiecategorie beste actrice. Ze werd 21 keer genomineerd en daarvan ging ze drie keer met de Oscar naar huis: voor Kramer vs. Kramer (1979), Sophie's Choice (1982) en The Iron Lady (2012).

Alles is voor Disney

Dat is echter klein bier bij Walt Disney: hij werd 64 keer genomineerd voor een Oscar. Hij won er uiteindelijk 26, waarvan vier ere-Oscars. 

Beter dan het origineel?

Er zijn slechts twee vervolgfilms die ooit een Oscar hebben gewonnen voor beste film: The Godfather Part II (1974) en The Lord of the Rings: Return of the King (2003).

Sorry, Oprah...

The Color Purple van Steven Spielberg werd niet minder dan elf keer genomineerd. Uiteindelijk won de film niet één Oscar. Ook Oprah Winfrey viel daarmee buiten de prijzen. Zij maakte kans op de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol.

Grofgebekt

Wolf of Wall Street is de meest grofgebekte film die ooit is genomineerd voor de Oscar voor beste film. Het woord ‘fuck’ of een variant daarop is in totaal niet minder dan 569 keer te horen!

Pixar

De Oscar voor beste animatiefilm wordt pas sinds 2002 uitgereikt. Sindsdien sleepte Pixar een indrukwekkende elf nominaties in de wacht. Negen van die nominaties werden daadwerkelijk verzilverd! Vannacht hield Coco de eer hoog voor de animatiestudio!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.