The Grand Budapest Hotel, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Royal Tenenbaums

The French Dispatch draait vanaf 21 oktober in de bioscoop. Om alvast in de stemming te komen voor deze nieuwe film van Wes Anderson hebben we een ranking gemaakt van zijn eigenzinnige films. 

8. Bottle Rocket (1996) 

Broers Owen en Luke Wilson maakten hun filmdebuut in dit verhaal over twee mislukte kruimeldieven die een grote kraak willen plegen. De eerste film van Wes Anderson was een grote flop, maar trok wel de aandacht van regisseur Martin Scorsese en ook de critici waren erg positief over de komische misdaadfilm. 

 

7. Isle of Dogs (2018)

Na de charmante Roald Dahl-verfilming Fantastic Mr. Fox waagde Wes Anderson zich opnieuw aan een animatiefilm. In Isle of Dogs zijn alle honden verbannen naar Trash Island door een snode burgemeester. De dappere Atari reist af naar het eiland om zijn hond Spots te vinden. Het verhaal weet de aandacht niet altijd vast te houden, maar de liefdevolle vormgeving maakt een hoop goed. 

Te zien op: Disney+, Pathé Thuis, Amazon Prime Video.

Article continues after the ad

 

6. The Darjeeling Limited (2007)

Na het floppen van The Life Aquatic with Steve Zissou (waarover later meer), besloot Wes Anderson het iets rustiger aan te doen. Geen megalomane decors en tot op de millimeter uitgedachte shots in The Darjeeling Limited, maar een bescheiden setting in de vorm van een trein die India doorkruist. Erin bevinden zich drie bekvechtende broers die hun moeder achterna reizen. De aanwezigheid van Owen Wilson, Adrien Brody en Anjelica Huston verraadt dat we hier met een onvervalste Wes Anderson-productie te maken hebben.

Te zien op: Disney+, Pathé Thuis.

 

5. Rushmore (1998)

Een vroegwijze scholier raakt bevriend met een steenrijke zakenman. Als zij allebei verliefd worden op dezelfde vrouw, slaat de vriendschap om in bittere rivaliteit. Hoewel Rushmore niet de eerste Wes Anderson-film is (die eer gaat naar Bottle Rocket), voelt het wel zo. Zo was dit de eerste samenwerking van de regisseur met cultheld Bill Murray, een samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt. Daarnaast krijgen we een vroege glimp te zien van Andersons voorliefde voor fraaie cameracomposities en hippe baretten.

Te zien op: Disney+.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. The Grand Budapest Hotel (2014)

Ralph Fiennes speelt met zichtbaar plezier de rol van M. Gustave, een conciërge van een prestigieus hotel die wordt beschuldigd van de moord op een rijke weduwe. Naast de bonte stoet topacteurs (onder wie Jude Law, Tilda Swinton en Harvey Keitel), is het vooral de sublieme vormgeving die indruk maakt. Het is dan ook geen wonder dat de kostuums en het productie-ontwerp werden bekroond met een Oscar. 

Te zien op: Disney+, Pathé Thuis, Amazon Prime Video.

 

3. The Life Aquatic with Steve Zissou (2004)

In The Life Aquatic with Steve Zissou wil een documentairemaker wraak nemen op de haai die zijn vriend heeft gedood. Deze nogal eigenzinnige komedie flopte in de bios en werd gekraakt in de pers. Volgens de critici wordt de plot wel erg dun uitgesmeerd over twee uur en komen de personages amper uit de pastelverf. Toch valt er meer dan genoeg te genieten: de film is gezegend met waanzinnige decors, oogstrelend camerawerk en een fantastische sterrencast met Jeff Goldblum, Cate Blanchett en in de titelrol (wie anders?) Bill Murray.

Te zien op: Disney+, Amazon Prime Video.

 

2. The Royal Tenenbaums (2001)

Bij Anderson denk je al snel aan gortdroge humor, prettig gestoorde personages, symmetrische shots en pastelkleurige decors. Al deze handelsmerken kwamen voor ’t eerst samen in The Royal Tenenbaums, een heerlijk onderkoelde komedie over een excentrieke familie die zich wanhopig vastklampt aan het verleden. Anderson-favorieten als Bill Murray, Anjelica Huston en Owen Wilson mogen daarbij niet ontbreken. Maar het is Hollywood-veteraan Gene Hackman in een van zijn laatste rollen die de show steelt als de manipulatieve senior van de Tenenbaums.

Te zien op: Disney+.

 

1. Moonrise Kingdom (2012)

In deze hartverwarmende coming-of-age-film besluiten twee verliefde tieners van huis weg te lopen. Aan politieman Sharp (een mooie melancholische rol van Bruce Willis) de taak om de tortelduifjes weer veilig thuis te krijgen. Zoals we inmiddels van Anderson gewend zijn, valt er op de vormgeving en de rolbezetting niets af te dingen. Dit is echter een van de weinige films van de regisseur die de kijker ook in het hart raakt. 

Te zien op: Pathé Thuis.

 

Wil je nog meer rankings? Lees dan ook onze lijst met films van Paul Verhoeven of ons overzicht met alle James Bond-films