Flashdance

Nu SBS6 binnenkort met een echte dansmarathon komt, doken wij in onze dvd-verzameling om een paar geweldige dansscènes te vinden. Ongetwijfeld komen we in De Dansmarathon een paar van déze moves tegen!

9. Napoleon Dynamite

Napoleon Dynamite is een enorme nerd die zijn nieuwe vriend Pedro wil helpen om leerlingenvertegenwoordiger te worden op de middelbare school. De twee zijn totaal niet populair dus dat wordt nog een hele kluif! Als Pedro een doodsaaie speech heeft gegeven, ontdekt hij dat er ook nog een muzieknummer van de kandidaten verwacht wordt. Napoleon, die op zijn kamer stiekem hip hop-moves oefent, besluit een dans te improviseren.

Acteur Jon Heder danste al voor de lol en dit kwam tijdens de opnames enorm goed uit! Omdat tijdens het filmen niet bekend was elke muziek onder deze scène kwam(!) improviseerde hij op drie verschillende tracks.

 

Article continues after the ad

8. Footloose

Er worden wel eens grappen gemaakt dat het verhaal van seksfilms vaak niet zo veel voorstelt, maar… doen dansfilms hier wel echt voor onder? In Footloose heeft de gemeenteraad van een Amerikaans stadje dansen verboden, omdat de zoon van de dominee zichzelf dronken doodreed na een dansfeest. De rebelse nieuwkomer Ren (Kevin Bacon) leidt een protest om de tieners weer te laten dansen.

Uiteindelijk houden ze een dansfeest nét buiten de gemeentegrens… Wat ze eigenlijk ook meteen al hadden kunnen doen. Gelukkig zijn de dansscènes beter dan het verhaal!

 

7. Step Up

Danser/acteur Channing Tatum brak mede door vanwege zijn hoofdrol in Step Up (2006). Op zich is de film geen meesterwerk, maar de dansscènes zitten wel uitstekend in elkaar. De finaledans van de eerste Step Up is een uitstekende mix van hip hop en klassiek ballet: een mix van de dansstijlen van Tyler (Tatum) en Nora (Jenna Dewan).

In tegenstelling tot veel dansfilms gebruikte Step Up trouwens géén ‘stand-ins’ en zijn alle moves van de acteurs zelf. 

 

6. The Rocky Horror Picture Show

Deze ultieme cult-musicalfilm heeft een paar uiterst aanstekelijke liedjes! De bekendste is waarschijnlijk The Time Warp: een manisch rock ’n roll-lied waarvan de tekst bijna helemaal bestaat uit de volgorde van de danspasjes.

Danstechnisch stelt The Time Warp weinig voor, maar de scène zorgde er - letterlijk - voor dat kijkers opstonden om mee te dansen tijdens late vertoningen. Het bizarre verhaal over seks-aliens die ondode monsters creëren is de kers op de taart!

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

5. Pulp Fiction

In Pulp Fiction zagen we John Travolta eindelijk weer eens dansen, na zijn hoofdrollen in Saturday Night Fever en Grease. De danswedstrijd in Jack Rabbit Slim’s is een grappig intermezzo in het keiharde geweld van Pulp Fiction, maar schijn bedriegt: de vrolijke twist is een stuk spannender dan je denkt!

Vincent Vega moet op de vrouw van gangsterbaas Marcellus Wallace letten, maar de vorige die dit deed belandde onder de zoden. Vega moet het gezellig maken, maar absoluut niet té gezellig, terwijl hij Uma Thurman wél een leuke avond moet bezorgen. Als ze kwaad wordt op Vega kan ze Wallace van alles vertellen en is Vince het haasje… Door deze bizarre context is de scène grappig, swingend én onheilspellend tegelijk.

 

4. Flashdance

Het arbeidersmeisje Alex wil graag balletdanseres worden, maar ze zit vast in haar baan in een staalfabriek terwijl ze bijklust als exotisch danseres. De eigenaar van de staalfabriek wordt verliefd op haar en zegt dat ze haar droom achterna moet jagen. Hierdoor begint Alex juist weer te twijfelen: als de rijke Nick haar steunt, heeft ze het dan wel écht zelf gedaan?

De beroemde dans van Alex wordt van een afstandje gefilmd, waardoor de verschillende dansmoves goed te volgen zijn. Eigenlijk werd dit gedaan omdat Jennifer Beals de meeste danspasjes helemaal niet zelf deed! Een mannelijke danser deed al het zware werk. 

 

3. The Great Dictator

Dictator Adenoid Hynkel (Chaplin), een nauwelijks verhulde parodie op Adolf Hitler, droomt van een groot rijk én wereldoverheersing. Hij pakt zijn wereldbol (tevens ballon) en begint een lullig dansje te doen met de toekomst van de aarde.

Voor Hynkel is het allemaal een spelletje, maar de Tweede Wereldoorlog was tijdens de première van The Great Dictator al begonnen, en bioscoopgangers hielden hun adem in. De beroemde dansscène is grappig én hartverscheurend tegelijk.

 

2. Dirty Dancing

Patrick Swayze is een dansleraar van eenvoudige komaf en hij wordt op slag verliefd op Jennifer Grey. Deze 'Baby' Houseman komt uit een rijke familie en die zien haar liever niet met gepeupel thuiskomen… Door ‘de kracht van dans’ vormen de twee uiteindelijk tóch een setje en ziet Baby’s vader dat Johnny een eerlijke vent is.

De beroemde ‘lift’ uit Dirty Dancing is wel een miljoen keer nagedaan en geparodieerd. Het kostte Swayze en Grey maandenlang oefenen om het spektakelstuk van de film te leren.

 

1. Singing in the Rain

Ook al heb je Singing in the Rain nog nooit gezien, de titeltrack ken je ongetwijfeld! In deze beroemde dansscène zien we Gene Kelly op de toppen van zijn kunnen. Min of meer: Kelly had tijdens de opnames van deze scène enorme koorts en zijn kostuum kromp tijdens de opnames steeds van de nattigheid.

Kelly was in zijn tijd één van de beste dansers ter wereld en zijn invloed op de danswereld valt niet te onderschatten. Hij leerde speciaal regisseren om muziek- en dansfilms beter uit de verf te laten komen, én deed de choreografie voor tientallen films.

 

De Dansmarathon start donderdag 14 oktober om 19:00 uur op SBS6 en eindigt op zaterdag 16 oktober.