Met Spider-Man: Into The Spider-Verse krijgen we eindelijk weer eens een gave superheldenanimatie te zien. Wat een verschil met de jaren 90: toen waren álle superheldenseries geweldig!

Je hoefde de televisie op zaterdagochtend maar aan te zetten, of er verscheen een geweldige superheldencartoon in beeld. Ken je deze juweeltjes nog?

The Tick

The Tick werd in de jaren 90 onregelmatig uitgezonden, en was een beetje… anders dan andere tekenfilms. De hoofdfiguur is een supersterke idioot, zijn sidekick een onvervalste lafaard, en de ‘superschurken’ in The Tick zijn een stel rare losers.

Een man met een stoeltje in plaats van een hoofd, de geflipte bakker Breadmaster, Indigestable Man (die niet verteerd kan worden), en een schurk die een biggetje heeft in plaats van een voet… de (constant verwarde) Tick verslaat ze allemaal, meestal met lomp geweld!

 

De vage cultserie is momenteel aan zijn tweede reboot bezig. In 2001 werd de absurde tekenfilm veranderd in een sitcom; in 2017 verscheen er een nieuwe live-action-serie op Amazon Prime. Het tweede seizoen van de Amazon-Tick verschijnt in 2019.

 

Darkwing Duck

Een andere parodie, maar dan wat minder… out there, kwam in de vorm van Darkwing Duck! Willem Woerd (Johnny Kraaykamp Jr.) is overdag een sullige huisvader, maar struint ‘s nachts de straten af als Darkwing Duck! Woerds dubbele identiteit speelt hem regelmatig parten, als hij moet kiezen wát de beste actie is: eeuwige roem als superheld, of kiest hij ervoor om een goed voorbeeld te zijn voor zijn adoptiedochter Kwekkelien?
 

 

Darkwing Duck was - min of meer - de opvolger van Ducktales, en sommige personages uit deze serie kwamen ook langs bij Willem Woerd. Turbo McKwek (Rudi Falkenhagen) natuurlijk en Roboduck, die Darkwing telkens overschaduwde. Misschien is het gewenning, maar de Nederlandse versie is een stuk leuker dan de Engelstalige variant (net als Ducktales, trouwens). Daar zorgden Kraaykamps en Falkenhagens ‘begeisterde’ stemperformances wel voor! Laten we lekker link gaan doen!
 

Powerpuff Girls

De Powerpuff Girls zijn drie kleine meisjes met bijzondere superkrachten! Door het schitterende, minimalistische uiterlijk en de absurdistische humor, was het in 1998 een grote hit! Zelfs de stoerste boys vonden de Powerpuff Girls het einde!
 

 

Bedenker Craig McCracken stopte na het vierde seizoen met de serie, waarna er nog twee seizoenen gemaakt werden. Cartoon Network wilde eigenlijk door met de tekenfilm, maar Chris Savino (die de leiding over het project overnam) bedankte voor de eer. Sinds 2016 is er een reboot van The Powerpuff Girls bezig. Hoewel het leuk is om de dames weer in actie te zien, wordt de nieuwe versie toch als minder goed beschouwd dan de legendarische voorganger. Hadden McCracken en Savino het misschien toch juist gezien...

De reboot is waarschijnlijk wél beter te behapstukken dan de Japanse versie: Powerpuff Girls Z.

 

Wow.

Spider-Man

Door het succes van een paar andere superheldenseries (waarover later meer!) kreeg Spider-Man in 1994 weer zijn eigen cartoon. Goed nieuws was dat een groot deel van het team dat verantwoordelijk was voor Batman: The Animated Series aan boord was.

Tijdens de productie van de tekenfilm was Marvel behoorlijk hard failliet aan het gaan, en werd er eigenlijk niet zo goed toezicht gehouden op de makers. Hierdoor had het team (relatief) veel vrijheid wat betreft de inhoud van de serie. Spider-Man-avonturen zijn een stuk spannender als de schurken af en toe… echt kwaad kunnen doen!

 

De serie stopte in 1998, maar niet omdat de kids erop uitgekeken waren; er ontstond een conflict tussen uitvoerend producent Avi Arad en de leiding van televisienetwerk FOX… en dat was dat! Nu we de intro jaren later nog eens bekijken, zien we dat er van bijna ieder personage nét een film is verschenen, of in de maak is! Venom, Kraven The Hunter, Morbius… het gaat maar door! The Punisher mag binnenkort óók weer!
 

X-Men: The Animated Series

Eind 1992, begin 1993 verscheen er een knoepert van een superheldenserie op de televisie: X-Men: The Animated Series.

De X-Men werden erg succesvol, maar dit lukte niet in één keer. De studio die de cartoon maakte was eigenlijk te klein, waardoor de eerste twee afleveringen niet af waren op de afgesproken datum. Gedeeltes van de show werden dus maar getoond als een ‘sneak preview van de ge-wel-di-ge nieuwe X-Men-serie’!

Na een paar maanden vertraging kwam het uiteindelijk nog goed, maar het had weinig gescheeld of X-Men was nooit verschenen! Dat had jammer geweest, want de serie is één van de beste superheldencartoons ooit.

Naast de gangbare heldenzaken als laserogen, superpowers en onzichtbare mutanten, gíng de serie ook ergens over. Net als de X-Men-comics werden mutanten gediscrimineerd, worstelden de helden met liefde, hun religie, de dood én eenzaamheid. Voor X-Men-fans was het misschien gesneden koek, maar voor kids die op zaterdagochtend een leuk tekenfilmpje wilden kijken was het een fikse eye-opener!

 

De tekenfilm zorgde voor een X-Men-revival, waardoor er meteen een zwik nieuwe comics levensvatbaar werd. Daarnaast bewees de serie dat een X-Men-bioscoopfilm bést wel eens interessant zou kunnen zijn... Marvel zelf zou hem trouwens niet maken: de huidige Goliat van de superheldenblockbuster ging in 1996 failliet, en verkocht noodgedwongen de filmrechten op een paar van de populairste helden.

Helaas voor de X-Mannen en -vrouwen verscheen er nóg een andere geniale superheldencartoon, bijna in dezelfde maand! Het verschil tussen de nummer twee en de nummer één is nihil, maar als iemand een pistool op ons zou richten (zoals nu, stuur hulp!), kozen we toch voor...

Batman: The Animated Series

Door de stemmige cartoonstijl (‘Dark Deco’), de geweldige voice-cast (met een onvergetelijke Mark Hamill als The Joker) en de (relatief) grimmige verhaallijnen vond Batman: The Animated Series aansluiting bij jongeren én tieners. De cartoon was niet kinderachtig, maar kinderen die hem keken dachten dat ze nét wat te jong waren om ‘m te mogen zien… Gouden combi!

De serie betekende ook het debuut van The Joker’s vriendin Harley Quinn, die later nog eens hele hoge ogen zou gooien.

We hebben het eerder over de geweldige intro gehad; in krap een minuut weet je precies wie Batman is, en wat hij doet!

 

Het geheim van de voortdurende populariteit hangt nauw samen met de reden waarom de geweldige serie stopte. Volgens de stem van Batman (Kevin Conroy) besloten de makers dat ze alles (uit deze versie van) Batman gehaald hadden wat ze wilden. Ze móchten door, en het publiek was er zéker, maar de makers waren bang dat de kwaliteit minder zou worden. 

 

In plaats daarvan werd ‘s werelds beste detective opnieuw onder de loep genomen in Batman Beyond (na de korte vervolgserie The New Batman Adventures), waarin een gepensioneerde Bruce Wayne een nieuwe Batman opleidt. Oók een prima cartoon!

Spider-Verse

Spider-Man: Into The Spider-Verse gaat op 20 december in première. Na het zien van deze schitterende series begint óns spinnenzintuig in elk geval te kriebelen!

 

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen afgelopen week op de streamingdienst.

Check eerst of je al helemaal bij bent met de releases van afgelopen week en bekijk ook wat er allemaal nog meer naar Netflix komt in januari.


Films
 

Baazaar

Een intense thriller uit India met Bollywood-allure. Wanneer aandelenhandelaar Rizwan in Mumbai arriveert om met zijn idool Shakun te werken, belandt hij in een schimmige financiële onderwereld. Hij en vriendinnetje Priya zijn opeens niet meer veilig. Geld is vies!
 

Norman

Richard Gere speelt in – houd je vast – Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer een hosselaar die het werk doet dat andere mensen liever laten liggen. Hij praat met iedereen, maakt afspraken en regelt gesprekken met onbereikbare mensen; totdat zijn leven op zijn kop staat. Een politicus met wie hij ooit bevriend was, wordt de premier van Israël.
 

Revenger

Een keiharde actiefilm uit Azië met gruwelijk vette gevechten. Revenger draait om een ex-politieagent die naar een gevangeniseiland gaat om wraak te nemen op de mensen die zijn ouders op brute wijze om het leven brachten.
 


Sebastian Maniscalco: Stay Hungry

Oké, misschien geen speelfilm, maar toch. Ga er maar eens goed voor zitten, dit is misschien wel de meest ontevreden comedian die je ooit gaat zien. Sebastian Maniscalco gaat in zijn stand-upshow Stay Hungry los op alles dat ‘ie maar kan bedenken. Netflix gaat de laatste tijd erg lekker op stand-upcomedians: dit zijn de 8 beste stand-up comedyspecials van 2018.
 

Life

Deze snoeiharde sciencefictionthriller met horrorinvloeden doet niets nieuws, maar tof is ‘ie zeker. Life, over een groep ruimtevaarders die een gevaarlijke nieuwe levensvorm vindt, heeft ook een cast waar je u tegen zegt: Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds én Jake Gyllenhaal, die we recent nog zagen als superschurk Mysterio in de eerste trailer voor Spider-Man: Far From Home.
 

IO

Over de ruimte gesproken: Netflix Original IO, met Anthony Mackie en Margaret Qualley in de hoofdrollen, speelt zich af op een stervende aarde. Sam (Qualley) is één van de laatste overlevenden en probeert om een manier te vinden om de aarde leefbaar te maken. Overlever Micah (Mackie) is op weg naar de allerlaatste shuttle die de aarde verlaat, maar stuit op Sam. Wat gaan de twee doen? Vechten voor de aarde of vluchten?
 


Close

Noomi Rapace speelt de hoofdrol in terrorismethriller Close, óók een Netflix-Original. De ervaren bodyuard Sam (Rapace) moet een jonge erfgename van ‘n steenrijke familie beschermen op reis in het Midden-Oosten. En dat gaat natúúrlijk mis. De twee vrouwen worden gekidnapt en zitten noodgedwongen met elkaar opgescheept. Tijd om keihard terug te slaan!
 

Ray

Een muzikale biopic over het leven van de legendarische rhythm and blues-artiest Ray Charles, die in 2004 overleed, hetzelfde jaar dat deze film uitkwam. Jamie Foxx speelde de hoofdrol en won hiermee de Oscar voor beste acteur.
 

Johnny English

Droogkloot en superspion Johnny English (Rowan Atkinson) rolde in 2018 nog de bios in met Johnny English Strikes Again. Nu kun je ‘m nogmaals zien klungelen want Netfix heeft de voorgaande twee delen online gegooid. Slapstick van het hoogste niveau!
 

Pitch Perfect

Bekijk nóg een keer hoe het allemaal begon voor Beca en haar a capellagroep The Bellas in het eerste deel uit de Pitch Perfect-franchise. Deeltje drie uit 2017 zou eigenlijk het laatste deel zijn, maar Rebel Wilson (Fat Amy) hintte eerder heel subtiel op een vierde deel.
 


Series
 

The Punisher seizoen 2

Bam! Frank Castle knalt je scherm weer overhoop voor het tweede seizoen van The Punisher. Acteur Jon Bernthal ziet er weer lekker grauw uit, Frank krijgt weer gezelschap van ex-bestie Billy Russo (AKA Jigsaw) én moet Amy helpen, een mysterieuze jonge vrouw die bad guys achter zich aan heeft. Waarschijnlijk is dit het laatste dat we van The Punisher zien op Netflix; alle andere Marvel-shows, met uitzondering van Jessica Jones, werden keihard gecanceld.
 


Carmen Sandiego

Netflix giet de populaire educatieve videogamereeks Where in the world is Carmen Sandiego? In een animatie-jasje. Met niemand minder dan Jane the Virgin-superster Gina Rodriguez als dief Carmen. Ook Stranger Things-acteur Finn Wolfhard spreekt ’n stem in. Tof!
 

Grace and Frankie seizoen 5

Jane Fonda en Lily Tomlin maken Netflix weer onveilig in het geniale Grace and Frankie. De twee bazinnen op leeftijd kruipen weer in de ietwat verrimpelde huid van de titelpersonages en voelen in het vijfde seizoen steeds meer ouderdomskwaaltjes- en pijntjes. Toch houdt dat ze niet tegen: Netflix bestelt namelijk gewoon een zesde seizoen!
 

Documentaires
 

Fyre

De grootste anticlimax slash natte scheet ooit, aka het luxueuze muziekfestival Fyre op de Bahama’s in 2017. Deze door rapper Ja Rule mede georganiseerde puinhoop moest op het laatste moment stoppen. Bezoekers betaalden dik voor een kaartje, maar kregen stank voor dank. Duffe tenten, luxe eten dat niet meer bleek dan een fucking boterham met kaas, een tekort aan water en gebrekkige medische zorg. Docu Fyre: The Greatest Party That Never Happened laat zien hoe deze shitshow volledig mislukte.
 


Abducted in Plain Sight

Die true crime-verslaving waar je vanaf wilde komen? Nou, laat die maar even liggen, Netflix dropt gewoon weer een nieuwe! Abducted in Plain Sight volgt een gezin dat ten prooi viel aan de manipulatieve charmes van hun buurman, die de tienerdochter van het gezin ontvoerde. Twee keer! Geen hele serie net als Making A Murderer, maar een puntje van je stoel-docu van ander halfuur.
 

Wekelijks
 

Star Trek: Discovery seizoen 2

Eergisteren konden Amerikanen op CBS al de allereerste aflevering van seizoen 2 zien, maar nu kunnen wij óók weer elke vrijdag een nieuwe Star Trek: Discovery-aflevering zien. Ook de vier korte specials staan op Netflix (kijk bij ‘Trailers en meer’). Benieuwd naar alle Star Trek-vervolgen en spin-offs die nog op de planning staan? Superguide zette de toekomst van Star Trek voor je op een rij.
 


Riverdale kwam deze week terug van een winterbreak. Fans kregen meteen een schokkende gebeurtenis voorgeschoteld: de dood van één van de bekendste personages. Ook een andere show van de Amerikaanse zender The CW keerde terug: Crazy Ex-Girlfriend pakte de draad weer op en gaat nu verder met het vierde seizoen. Een nieuwe aflevering verscheen deze op Netflix. Daarnaast kwamen ook The Good Place, The Flash én Memories of Alhambra met nieuwe episodes.
 

Netflix stoft een oude klassieker af: de creepy cultserie Unsolved Mysteries. En wie kan deze klus dan beter klaren dan de makers van Stranger Things?

Regenjas

De mensen die zijn opgegroeid met Beverly Hills 90210, Rescue 911 en Saved by the Bell, kunnen zich vast ook wel Unsolved Mysteries herinneren. In deze griezelige reportageserie werd iedere week een mysterieuze zaak belicht, die meer vragen opriep dan antwoorden. Dat kon variëren van een schimmige cold case-zaak tot paranormale verschijnselen die maar moeilijk te verklaren waren. De verhalen werden sfeervol in beeld gebracht en prettig aan elkaar gepraat door Robert Stack, een wat griezelige presentator in een net iets te lange regenjas.

 

Succes

De originele reeks liep van 1987 tot 1997 bij de Amerikaanse zender NBC. Sindsdien verschenen er nog enkele nieuwe seizoen en reboots bij andere zenders, maar die wisten het succes van het origineel te evenaren. Maar volgens The Hollywood Reporter gaat Netflix nu twaalf gloednieuwe afleveringen maken. Aan het hoofd van het nieuwe seizoen staan niet alleen de makers van de originele serie, maar ook Stranger Things-producent Shawn Levy. Het is helaas nog een mysterie wanneer de nieuwe afleveringen zullen verschijnen, maar de 90’s kids onder ons hebben weer iets om naar uit te kijken!