Met Spider-Man: Into The Spider-Verse krijgen we eindelijk weer eens een gave superheldenanimatie te zien. Wat een verschil met de jaren 90: toen waren álle superheldenseries geweldig!

Je hoefde de televisie op zaterdagochtend maar aan te zetten, of er verscheen een geweldige superheldencartoon in beeld. Ken je deze juweeltjes nog?

The Tick

The Tick werd in de jaren 90 onregelmatig uitgezonden, en was een beetje… anders dan andere tekenfilms. De hoofdfiguur is een supersterke idioot, zijn sidekick een onvervalste lafaard, en de ‘superschurken’ in The Tick zijn een stel rare losers.

Een man met een stoeltje in plaats van een hoofd, de geflipte bakker Breadmaster, Indigestable Man (die niet verteerd kan worden), en een schurk die een biggetje heeft in plaats van een voet… de (constant verwarde) Tick verslaat ze allemaal, meestal met lomp geweld!

Article continues after the ad

 

De vage cultserie is momenteel aan zijn tweede reboot bezig. In 2001 werd de absurde tekenfilm veranderd in een sitcom; in 2017 verscheen er een nieuwe live-action-serie op Amazon Prime. Het tweede seizoen van de Amazon-Tick verschijnt in 2019.

 

Darkwing Duck

Een andere parodie, maar dan wat minder… out there, kwam in de vorm van Darkwing Duck! Willem Woerd (Johnny Kraaykamp Jr.) is overdag een sullige huisvader, maar struint ‘s nachts de straten af als Darkwing Duck! Woerds dubbele identiteit speelt hem regelmatig parten, als hij moet kiezen wát de beste actie is: eeuwige roem als superheld, of kiest hij ervoor om een goed voorbeeld te zijn voor zijn adoptiedochter Kwekkelien?
 

 

Darkwing Duck was - min of meer - de opvolger van Ducktales, en sommige personages uit deze serie kwamen ook langs bij Willem Woerd. Turbo McKwek (Rudi Falkenhagen) natuurlijk en Roboduck, die Darkwing telkens overschaduwde. Misschien is het gewenning, maar de Nederlandse versie is een stuk leuker dan de Engelstalige variant (net als Ducktales, trouwens). Daar zorgden Kraaykamps en Falkenhagens ‘begeisterde’ stemperformances wel voor! Laten we lekker link gaan doen!
 

Powerpuff Girls

De Powerpuff Girls zijn drie kleine meisjes met bijzondere superkrachten! Door het schitterende, minimalistische uiterlijk en de absurdistische humor, was het in 1998 een grote hit! Zelfs de stoerste boys vonden de Powerpuff Girls het einde!
 

 

Bedenker Craig McCracken stopte na het vierde seizoen met de serie, waarna er nog twee seizoenen gemaakt werden. Cartoon Network wilde eigenlijk door met de tekenfilm, maar Chris Savino (die de leiding over het project overnam) bedankte voor de eer. Sinds 2016 is er een reboot van The Powerpuff Girls bezig. Hoewel het leuk is om de dames weer in actie te zien, wordt de nieuwe versie toch als minder goed beschouwd dan de legendarische voorganger. Hadden McCracken en Savino het misschien toch juist gezien...

De reboot is waarschijnlijk wél beter te behapstukken dan de Japanse versie: Powerpuff Girls Z.

 

Wow.

Spider-Man

Door het succes van een paar andere superheldenseries (waarover later meer!) kreeg Spider-Man in 1994 weer zijn eigen cartoon. Goed nieuws was dat een groot deel van het team dat verantwoordelijk was voor Batman: The Animated Series aan boord was.

Tijdens de productie van de tekenfilm was Marvel behoorlijk hard failliet aan het gaan, en werd er eigenlijk niet zo goed toezicht gehouden op de makers. Hierdoor had het team (relatief) veel vrijheid wat betreft de inhoud van de serie. Spider-Man-avonturen zijn een stuk spannender als de schurken af en toe… echt kwaad kunnen doen!

 

De serie stopte in 1998, maar niet omdat de kids erop uitgekeken waren; er ontstond een conflict tussen uitvoerend producent Avi Arad en de leiding van televisienetwerk FOX… en dat was dat! Nu we de intro jaren later nog eens bekijken, zien we dat er van bijna ieder personage nét een film is verschenen, of in de maak is! Venom, Kraven The Hunter, Morbius… het gaat maar door! The Punisher mag binnenkort óók weer!
 

X-Men: The Animated Series

Eind 1992, begin 1993 verscheen er een knoepert van een superheldenserie op de televisie: X-Men: The Animated Series.

De X-Men werden erg succesvol, maar dit lukte niet in één keer. De studio die de cartoon maakte was eigenlijk te klein, waardoor de eerste twee afleveringen niet af waren op de afgesproken datum. Gedeeltes van de show werden dus maar getoond als een ‘sneak preview van de ge-wel-di-ge nieuwe X-Men-serie’!

Na een paar maanden vertraging kwam het uiteindelijk nog goed, maar het had weinig gescheeld of X-Men was nooit verschenen! Dat had jammer geweest, want de serie is één van de beste superheldencartoons ooit.

Naast de gangbare heldenzaken als laserogen, superpowers en onzichtbare mutanten, gíng de serie ook ergens over. Net als de X-Men-comics werden mutanten gediscrimineerd, worstelden de helden met liefde, hun religie, de dood én eenzaamheid. Voor X-Men-fans was het misschien gesneden koek, maar voor kids die op zaterdagochtend een leuk tekenfilmpje wilden kijken was het een fikse eye-opener!

 

De tekenfilm zorgde voor een X-Men-revival, waardoor er meteen een zwik nieuwe comics levensvatbaar werd. Daarnaast bewees de serie dat een X-Men-bioscoopfilm bést wel eens interessant zou kunnen zijn... Marvel zelf zou hem trouwens niet maken: de huidige Goliat van de superheldenblockbuster ging in 1996 failliet, en verkocht noodgedwongen de filmrechten op een paar van de populairste helden.

Helaas voor de X-Mannen en -vrouwen verscheen er nóg een andere geniale superheldencartoon, bijna in dezelfde maand! Het verschil tussen de nummer twee en de nummer één is nihil, maar als iemand een pistool op ons zou richten (zoals nu, stuur hulp!), kozen we toch voor...

Batman: The Animated Series

Door de stemmige cartoonstijl (‘Dark Deco’), de geweldige voice-cast (met een onvergetelijke Mark Hamill als The Joker) en de (relatief) grimmige verhaallijnen vond Batman: The Animated Series aansluiting bij jongeren én tieners. De cartoon was niet kinderachtig, maar kinderen die hem keken dachten dat ze nét wat te jong waren om ‘m te mogen zien… Gouden combi!

De serie betekende ook het debuut van The Joker’s vriendin Harley Quinn, die later nog eens hele hoge ogen zou gooien.

We hebben het eerder over de geweldige intro gehad; in krap een minuut weet je precies wie Batman is, en wat hij doet!

 

Het geheim van de voortdurende populariteit hangt nauw samen met de reden waarom de geweldige serie stopte. Volgens de stem van Batman (Kevin Conroy) besloten de makers dat ze alles (uit deze versie van) Batman gehaald hadden wat ze wilden. Ze móchten door, en het publiek was er zéker, maar de makers waren bang dat de kwaliteit minder zou worden. 

 

In plaats daarvan werd ‘s werelds beste detective opnieuw onder de loep genomen in Batman Beyond (na de korte vervolgserie The New Batman Adventures), waarin een gepensioneerde Bruce Wayne een nieuwe Batman opleidt. Oók een prima cartoon!

Spider-Verse

Spider-Man: Into The Spider-Verse gaat op 20 december in première. Na het zien van deze schitterende series begint óns spinnenzintuig in elk geval te kriebelen!