Jake Gyllenhaal staat bijna altijd garant voor prima acteerwerk. Maar... wat zijn de beste rollen van deze alleskunner?

Voor fans van Jake Gyllenhaal (en de acteur zelf!) breken er mooie tijden aan. Gyllenhaal is nu te zien in de Netflix-horrorfilm Velvet Buzzsaw, en binnenkort als Marvel-schurk Mysterio in Spider-Man: Far From Home.

Erg cool, maar dat hij kon acteren wisten we natuurlijk al langer! Jake Gyllenhaals carrière is vrij bijzonder. Zowat alle films waar hij in speelt zijn goed te pruimen. Bijna allemaal, want we kunnen de flauwe comedy Bubble Boy (2001) beter even vergeten… Hoewel, schijnbaar heeft zelfs deze film inmiddels een soort cultstatus.

More content below the advertising

 

Jarhead

2005

Gyllenhaal speelt de jonge elitescherpschutter Anthony Swofford. Maandenlang worden hij en zijn collega’s gedrild en getraind tot efficiënte vechtmachines. Als de Golfoorlog uitbreekt, worden de mariniers erheen gestuurd, maar dat blijkt nogal overbodig. In de woestijn doen tanks en vliegtuigen al het werk, waardoor de mariniers zich voornamelijk kapot vervelen.
 

 

Terwijl de mariniers oprukken richting Bagdad, komen ze in een gestoorde, kapotgebombardeerde hel terecht.

Source Code

2011

In deze slimme scifi-actiefilm speelt Gyllenhaal de piloot Colter Stevens, die steeds dezelfde bomaanslag herbeleeft en moet achterhalen wie hem pleegt. Het probleem: Stevens is zelf comateus na een desastreuze vliegtuigcrash. Hij ‘leeft’ in een computerprogramma, en wordt gedwongen om de opsporingsinstanties te helpen.
 

 

Source Code was een behoorlijke hit, door het aangrijpende, spannende én dramatische verhaal. Gyllenhaal zelf geweldig, als een verwarde, gedoemde maar vastberaden held.

Donnie Darko

2001

Donnie Darko is een… vreemde film, en Gyllenhaal zet de naamgever van deze cult-klassieker prima neer. Donnie beweert dat hij in de toekomst kan kijken, maar zijn omgeving denkt dat hij (weer eens) in een psychose zit.
 

 

Tijd en ruimte lopen in Donnie Darko dwars door elkaar heen!

Zodiac

2007

In Zodiac jaagt Gyllenhaal als politieke cartoonist op de beruchte ‘Zodiac Killer’. Hij acteert niet naast de minsten: zijn collega’s zijn o.a. Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo. Als groene onderzoeker, wiens leven steeds meer ontspoort door zijn obsessie met de crimineel, blijft Gyllenhaal uitstekend overeind!
 

 

Zodiac wordt gezien als één van de beste films van de 21ste eeuw. Dat geldt ook voor die ándere beroemde film met Jake.

Brokeback Mountain

2005

Gyllenhaal speelt de cowboy Jack Twist, die een gedoemde liefdesrelatie begint met Ennis Del Mar (Heath Ledger). De buitenwereld is de geliefden niet goed gezind, en de twee proberen de liefde voor elkaar te verbergen…
 

 

Gyllenhaal en Ledger werden beiden genomineerd voor een Oscar, maar wonnen hem uiteindelijk niet.

Nightcrawler

2014

Lou Bloom (Gyllenhaal) is een kruimeldief, die ontdekt dat hij grof geld kan verdienen met het filmen van ‘crime scenes’. Bloom gaat steeds meer in zijn nieuwe klusjes op, en verschuift de grens telkens een klein stukje. De nieuwsredacties zijn alleen geïnteresseerd in de beelden, en geven verder niets om wat Bloom allemaal uitspookt. Deze perverse prikkels veranderen de ‘razende reporter’ in een nietsontziend mediamonster!
 

 

Zoals gezegd zet Gyllenhaal bijna altijd iets bijzonders neer. Het geldt ook voor Southpaw, October Sky, Okja en zelfs The Day After Tomorrow! Welke rol van Jake maakte op jou het meeste indruk?

More content below the advertising

Regisseur J.J. Abrams poste een prachtige foto van het eind van de opnames van Star Wars: Episode IX. Op de foto staan Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Fin), and Oscar Isaac (Poe) te emo-knuffelen.

More content below the advertising

 

Maar, maar, maar

Ondertussen kun je het met een gerust hart aan Star Wars fans overlaten om direct Twitter vol te gooien met meningen over deze post, en de film, en het leven. Hoewel de tweet niet over de inhoud gaat, geen titel verraadt of wat dan ook, zijn sommige fans alweer boos. 

 

Sommigen hebben een heel specifieke voorwaarde om überhaupt geïnteresseerd te zijn in de film. 

 

Bij sommige fans kon JJ Adams niet aan de hoge verwachtingen voldoen en hun leven is daarmee onomkeerbaar verkloot. 

 

Echte nerds laten zich gewoon inspireren: 

 

En deze twitteraar heeft de enige juiste reactie...

De Star Wars film komt in december uit als alles meezit. Wil je ook een mening? Star Wars heeft alle 10 Star Wars films gerangschikt van goed tot slecht. 

Orlando Bloom, onze Legolas; onze Will Turner gaat trouwen! Hij is verloofd met zangeres Katy Perry.

Zowel voor mannen als vrouwen is het dus een vrolijke dag! Of een gitzwarte, slechts geschikt om bitt’re tranen te wenen…

Bloom en Perry begonnen in 2016 te daten, maar een jaar later ging het stel toch uit elkaar. In 2018 werd ‘Karlando’ (‘Orlaty’?) gesignaleerd op een Ed Sheeran-concert, en sindsdien vormen ze weer een setje. Vanmorgen produceerden ze deze foto op Instagram. Hoe Orlando dat toch doet... Is hij een incognito Hollywood-verleider?

More content below the advertising
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lifetimes

Een bericht gedeeld door Orlando Bloom (@orlandobloom) op

 

Goed! Nog één keer zwijmelen!

 

Carnival Row

Orlando Bloom werkt momenteel aan een nieuwe serie, genaamd Carnival Row. In deze noir/horror-serie op Amazon, wonen verschillende fantasiewezens in een futuristische stad. De wezens worden opgejaagd door een moordenaar, en de rechercheur die ze moet beschermen (Orlando Bloom) is zelf verdachte! Naast Bloom zien we onder anderen Cara Delevingne in een hoofdrol.