Eva Jinek
Source
RTL/William Rutten

Eva Jinek, Beau van Erven Dorens of... Loretta Schrijver? Wie zijn de beste talkshowhosts van Nederland? Wij hebben ze gerankt!

Het kiezen van de beste talkshowhosts is een dans op het slappe koord. Iedereen die een talkshow leidt kan natuurlijk wel wat, maar het format bepaalt voor een deel hoe effectief iemand is. Alvast sorry Harry, Rick en Martine! Tegelijkertijd zijn er een paar talkshowgrootheden even níet te zien, maar is het een kwestie van tijd voor ze met een nieuwe show komen... Het levert deze lijst op!

8. Wilfred Genee

Veronica Inside

Veronica Inside gíng enorm lekker, maar door de recente strubbelingen kreeg host Wilfred Genee een flinke opdonder te verduren. Genee trad op als de ‘straight man’ annex aangever voor Johan Derksen en René van der Gijp, maar na het conflict over de speciale racisme-uitzending voelden die 2 er weinig voor om door te gaan met Veronica Inside.

Uiteindelijk viel er weinig te kiezen want na veel, héél veel geharrewar bepaalde John de Mol dat de heren gewoon door moesten gaan; ze hadden immers een contract getekend. Kijkers zijn boos op Wilfred, Derksen en Van der Gijp ook; eigenlijk iedereen! Het is onduidelijk of de show na de zomer weer adverteerders trekt, en je kunt je voorstellen dat gasten de show liever links laten liggen.

Article continues after the ad

Genee heeft natuurlijk echt kwaliteiten, maar ook in tv-land geldt dat je zo goed bent als je laatste uitzending, en dát is even een probleempje op het moment. Het kan natuurlijk ook nog héél goed uitpakken voor de populariteit... We zijn benieuwd!

 

7. Loretta Schrijver en de Koffietijd-gang

Koffietijd

Loretta Schrijver, Quinty Trustfull, Pernille la Lau, Patrick Martens, Tooske Ragas en Vivian Slingerland maken het altijd gezellig. De gesprekken zijn meestal luchtig, en Schrijver en Co. zetten hun gasten niet spreekwoordelijk het mes op de keel (laat staan letterlijk!).

RTL/Nick van Ormondt

RTL/Nick van Ormondt

Koffietijd is daarnaast een monument op de Nederlandse tv, en leverde ons één van de meest absurdistische scènes ooit op: een rapoptreden van Yes-R. Dapper dat Zomerpromenade de vaderlandse televisie nog op de hak probeert te nemen, maar Koffietijd deed het jaren geleden al en is nog steeds onovertroffen.

 

6. De Op1-duo’s

Op1

Hoe behandel je een talkshow die in een doorsnee week 10 tien mensen gepresenteerd wordt? Op1 is op dit moment de populairste Nederlandse talkshow met ongeveer 1 miljoen kijkers op een goede dag. De show wordt elke dag door een ander duo gepresenteerd, en hoewel er vooraf gevreesd werd dat Op1 daardoor een rommeltje zou worden, doet de show het dus alleraardigst!

MAX/Wessel de Groot

MAX/Wessel de Groot

Dat is een dikke pluim voor de presentatieduo’s, die natuurlijk wel profiteren van een goede plek op NPO1. De ervaring van Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel maakt ze het populairste duo van de show, op de voet gevolgd door Sophie Hilbrand en Erik Dijkstra. Sander Schimmelpenninck, die ook hoofdredacteur van Quote is, is een van de minder populaire hosts maar brengt buiten de show om wél veel reuring.

Schimmelpenninck gaf recent aan dat het format van Op1 hem toch niet zo lekker ligt, en Giovanco Ostiana (die werd gekoppeld aan Tijs van den Brink) vond het ook erg moeilijk om te aarden in haar rol.

Op1 heeft doorgaans de beste gasten (belangrijk!), en de wisselende presentatoren houden het ook fris. TV-criticus Angela de Jong (die lullig schreef over Op1 nadat ze bij Jinek aan tafel kwam zitten) meende dat Op1 in 2021 pas goed zou zijn, maar dat liep toch een beetje anders. Het komt natuurlijk ook omdat de ijzersterke redactie van PAUW gewoon een doorstart maakte. Door alle coronaheibel heeft Op1 wel eens moeite met het vinden van gasten, maar het is even niet anders.

 

5. Beau van Erven Dorens

BEAU

Beau verving RTL Late Night, toen deze show stopgezet werd na de duikvlucht onder Humberto Tan én het avontuur met Twan Huys. Van Erven Dorens léék nadrukkelijk in the picture om Tan op te volgen maar RTL koos voor Huys, die eigenlijk te stijfjes en serieus leek voor een populaire talkshow.

RTL

RTL

Beau sprong in het ontstane gat, en kreeg vrij snel daarna gezelschap van Eva Jinek, die over zou stappen naar RTL. De dagelijkse talkshows werden voortaan door dezelfde redactie gemaakt. Hierdoor lijkt Beau tegenwoordig wat consistenter, wat zich ook in hogere kijkcijfers heeft vertaald.

Beau presenteert zichzelf al jaren als het studentikoze enfant terrible van de televisie, en daarmee is hij een prima talkshowhost. Hij heeft een vlotte babbel, komt prettig nonchalant over en is één van de weinige hosts die af en toe ook ordinair kwáád durft te worden!

En soms rookt hij in de uitzending een ontspannend jointje, zoals hij in zijn invalperiode bij RTL Late Night deed.

Beau heeft af en toe van dit soort enorm vermakelijke uitschieters (staan er opeens weer naakte strippers op tafel te dansen, of zo), maar zijn afleveringen waren niet altijd consistent spraakmakend. Na de goede run van de afgelopen maanden ziet het er echter goed uit voor Beau. Jinek begon vorige week weer, en de kijkcijfers zijn tot nu toe een tikkie lager. Een ding is duidelijk: Eva Jinek moet flink aan de bak!

 

4. Margriet van der Linden

M

Talkshow M moest Nederland De Wereld Draait Door doen vergeten, en aanvankelijk leek het alsof Margriet van der Linden een té grote broek had aangetrokken. Het commentaar was keihard en de kijkcijfers niet al te best… Gelukkig kreeg Van der Linden het vertrouwen en de tijd om te groeien, en dat bleek een slimme zet.

KRO-NCRV

Margriet van der Linden speelt uitstekend in op lopende thema’s en straalt tegenwoordig één en al zelfverzekerdheid uit. Er wordt online veel gemopperd over de progressieve signatuur van de show, maar lekker belangrijk! Het geeft alleen maar aan dat M steeds spraakmakender wordt.

 

3. Matthijs van Nieuwkerk

Wildcard

Eerder dit jaar stopte Matthijs van Nieuwkerk na 15 jaar(!) met de spraakmakende talkshow De Wereld Draait Door. Het programma werd nog steeds erg goed bekeken, maar Van Nieuwkerk was er wel een beetje klaar mee en wilde wat anders. Begrijpelijk!

Benjamin Kamps

De kracht van Van Nieuwkerk is dat hij het (bijna) altijd gezellig krijgt aan tafel, enorm nieuwsgierig overkomt, een positieve sfeer creëert én met sneltreinvaart verschillende onderwerpen behandelt (dit is soms ook een beetje een zwak punt, trouwens).

Van Nieuwkerk schotelt ons in januari ‘een satirische show op de zaterdagavond’ voor, en in de wandelgangen wordt er al gefluisterd over een Kopspijkers-revival. Met een klein beetje geluk zien we volgend jaar een talkshow met grappende cabaretiers, die reageren op de nieuwsonderwerpen van ‘straight man’ Matthijs. Qua actualiteiten komt zo’n show mogelijk in het vaarwater van Even Tot Hier, maar de programma’s kunnen elkaar ook om de zoveel maanden afwisselen.

 

2. Eva Jinek

Jinek

Na een carrière op de nieuwsredactie van o.a. het NOS Journaal, wilde Eva Jinek graag meer grote interviews doen en écht de diepte ingaan. Ze werd één van de gezichten van WNL, maar vertrok daar met nogal wat onmin toen ze aankondigde naar de KRO-NCRV te verhuizen. Daar kreeg ze een (aanvankelijk) wekelijkse talkshow Jinek, die later dagelijks zou worden uitgezonden.

RTL/William Rutten

Eva Jinek is behoorlijk naturel, en voor veel gasten een prettige gesprekspartner. Dit kan af en toe zomaar omslaan, als Jinek ongemeen fel wordt, maar dan is de prooi al in slaap gesust. Jineks overstap naar RTL ging als een schok door televisieland: zou de NPO wel een goede talkshow kunnen maken als Eva Jinek én Jeroen Pauw vertrokken?

Inmiddels blijkt dat het geval en wordt Op1 vaak beter bekeken dan Jinek op RTL4. Eva Jinek doet het nog steeds prima, maar lijkt bij de commerciëlen wat vaker over koetjes en kalfjes te praten. Gelukkig is er ook nog plek voor af en toe een stukje vuurwerk!

 

1. Jeroen Pauw

Hij begon bij de radio, werd één van de gezichten van het RTL Nieuws, kreeg een paar mooie interviewprogramma’s (Een Kwestie van Kiezen) en stootte daarna door naar de prestigieuze nieuwsshow NOVA (tegenwoordig Nieuwsuur).

BNNVARA/Annemieke van der Togt

Nadat de legendarische talkshow Barend en Van Dorp stopte bij RTL4, stapten Paul Witteman en Jeroen Pauw samen in dit enorme gat in de avondprogrammering. Pauw en Witteman werd in 2014 Pauw, en pas eind 2019 kondigde de host aan dat hij zou stoppen met de populaire talkshow, vlak nadat Eva Jinek verkaste naar RTL.

Pauw is scherp maar fair, en maakt het gasten al moeilijk met zijn speels ongelovige blik. Daarnaast laat hij zijn gasten af en toe hun eigen graf graven als ze het té bont maken aan tafel.

Toen Op1, de opvolger van Pauw en Jinek vanwege de coronacrisis ook op zondag te zien was, maakte Pauw al snel een onverwachte comeback, op de zondag met Fidan Ekiz. Zo snel als hij kwam verdween hij ook weer… Met zijn ervaring, en tegenwoordig ook de mogelijkheid om overal op te duiken, is Jeroen Pauw de Zorro of Batman van de Nederlandse talkshows.