Vanavond komt Hairspray op tv, met John Travolta als volslanke huismoeder. Reden genoeg om de beste Hollywood-transformaties van man naar vrouw op een rijtje te zetten!

Patrick Swayze en Wesley Snipes in To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar

Swayze en Snipes waren in de jaren 90 vooral bekend door hun macho rollen. Maar in 1997 gooiden de mannetjesputters het over een andere boeg. In To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar speelt het duo twee travestieten die door autopech in een afgelegen dorpje stranden. Het duurt niet lang voordat het flamboyante koppel de boel op stelten zet!

Johnny Depp in Ed Wood

Hartenbreker Johnny Depp speelt in Ed Wood de gelijknamige regisseur. Deze filmmaker werd beroemd en berucht omdat hij tekende voor cultklassiekers als Plan 9 from Outer Space en Glen or Glenda. Laatstgenoemde film is een pseudodocumentaire over travestieten, een onderwerp dat de regisseur nauw aan het hart lag. De regisseur mocht zich namelijk graag hullen in rokjes en angoratruien! Ster Johnny Depp mag overigens gewoon terugkomen voor Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts 3, ondanks beschuldigingen van mishandeling

Jared Leto in Dallas Buyers Club

Jared Leto is een veelzijdig acteur. Zo kroop hij in de geschminkte huid van de Joker in Suicide Squad, maar draait hij ook zijn hand niet om voor een rol als transgender. In Dallas Buyers Club speelt hij de zakenpartner van de met aids besmette rodeorijder Ron Woodroof (Matthew McConaughey). Samen beginnen ze een illegaal handeltje in aids-medicijnen. Het leverde Leto een Oscar op voor beste bijrolacteur.

Dustin Hoffman in Tootsie

Dustin Hoffman (Rain Man) speelt in Tootsie een weinig succesvolle acteur die worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen. Zelfs een rol als tomaat in een tomatensoepreclame weet hij te verpesten! Maar zijn kansen keren wanneer hij als vrouw op auditie gaat voor een rol in een soap. Tootsie werd bekroond met vijf Oscars, waaronder beste hoofdrolspeler!

Robin Williams in Mrs. Doubtfire

In 1993 regisseerde Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter) de kaskraker Mrs. Doubtfire. Hierin speelt Robin Williams een acteur die in een scheiding ligt. Om zijn kinderen te blijven zien, bedenkt hij een listig plan: hij verkleedt zich als vrouw van middelbare leeftijd en gaat bij zijn ex-vrouw en kinderen aan de slag als huishoudelijke hulp. Maar hoelang zal hij zijn geheim veilig kunnen houden?

Tony Curtis en Jack Lemmon in Some Like It Hot

In de comedyklassieker Some Like It Hot (1959) spelen Tony Curtis en Jack Lemmon twee muzikanten die in aanraking komen met gevaarlijke gangsters. Om te ontsnappen besluiten ze zich als vrouw te verkleden en zich aan te melden bij een vrouwenorkest. Daar raken ze in de ban van zangeres Sugar Kane, gespeeld door seksbom Marilyn Monroe.

Eervolle vermelding: Sylvester Stallone in Nighthawks

Het kan niet allemaal goud zijn, maar we vonden hem te leuk om te laten schieten. In de obscure thriller Nighthawks uit 1981 speelt Sylvester Stallone, momenteel volop bezig met Rambo 5, een agent die jacht maakt op een terrorist (niemand minder dan Rutger Hauer!). Voor het zover is, zien we Sly echter eerst een crimineel inrekenen door zich voor te doen als verleidelijke blondine!

Article continues after the ad