The Conjuring, Scary stories to tell in the dark, Apostle

Wie wil griezelen, zit goed bij Netflix, maar niet alle horrorfilms op de streamingdienst bezorgen je kippenvel en slapeloze nachten. Wij hebben daarom een diverse selectie gemaakt van de 20 beste horrorfilms op Netflix. 

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste kijktips? Luister dan onze wekelijkse podcast: Bankplakkers! Overal te luisteren, zoals op Spotify en Apple podcasts.

 

20. The Babysitter (2017)

Een goede horrorfilm kijk je met het verstand op nul om schaamteloos te genieten van bloedfonteinen en schrikmomenten. Netflix Original The Babysitter voldoet aan die simpele eisen. Een jongen heeft een crush op zijn sexy babysitter en terwijl hij eigenlijk hoort te slapen, sluipt hij naar beneden om haar te begluren, maar dan is hij getuige van een satanistisch ritueel.

Article continues after the ad

 

19. There’s Someone Inside Your House (2021)

Een slasher valt of staat met een enge killer en Netflix-horrorfilm There’s Someone Inside Your House heeft een van de meest creepy moordenaars. De bloeddorstige maniak draagt namelijk een masker dat lijkt op het gezicht van zijn volgende slachtoffer! Wanneer de scholieren van een klein plaatsje, waar iedereen een geheim heeft, oog in oog met zichzelf komen, weten ze dat het einde nabij is.

 

18. Scary Movie (2000)

Scary Movie lijkt een vreemde keuze voor een lijst met de beste horrorfilms op Netflix, maar tussen al het griezelen door moet er ook ruimte zijn om te lachen. De heerlijke foute comedy van de Wayans-broers neemt de populairste horrorfilms van de jaren negentig op de hak en laat geen spaan heel van klassiekers als Scream en I Know What You Did Last Summer.

 

17. I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)

Voor een genre dat voornamelijk bestaat uit schrikmomenten en bloederige taferelen zit er veel diversiteit in horrorfilms. I Am The Pretty Thing That Lives in the House is een griezelige spookhuisfilm waarin de sfeer voor kippenvel zorgt. Verwacht geen monsters die hitsige tieners opjagen, maar een bedachtzaam verhaal over een thuisverpleegster die zorgt voor een dementerende vrouw en ontdekt dat ze niet alleen is in het grote lege huis.

 

16. Fear Street Part Two: 1978 (2021)

Terug naar hitsige tieners die opgejaagd worden door monsters! Netflix-horrorfilm Fear Street Part Two: 1978 is onderdeel van een trilogie, maar het eerste deel is pas leuk aan het einde en het derde deel is erg onsamenhangend. Part Two is daarentegen een fijne ode aan Friday The 13th en speelt zich af op een zomerkamp waar een moordlustige maniak met een bijl inhakt op de aanwezige tieners.

 

15. Annihilation (2018)

Annihilation zagen we al voorbij komen in onze lijst met 20 beste sciencefictionfilms op Netflix, maar door een dikke dosis bodyhorror en een gruwelijke zombie-beer verdient deze topfilm ook een plekje in de lijst met beste horrorfilms op Netflix. Het verhaal gaat over een team specialisten dat onderzoek doet in een mysterieus gebied waar een groepje soldaten verdween. Deze plek gooit de wetten van de natuur volledig overhoop en zorgt daarmee voor voldoende nightmare fuel. 

 

14. In the Tall Grass (2019)

Een grasveld waarin mensen verdwalen? Dat klinkt niet zo eng! Toch is deze horrorfilm van Netflix er eentje die je kippenvel zal geven. De film is gebaseerd op een verhaal van Stephen King en Joe Hill, waardoor je er zeker van kunt zijn dat er gruwelijke dingen gebeuren in dat hoge gras. Regisseur Vincenzo Natali, die doorbrak met de klassieker Cube en naam maakte als vaste regisseur van horrorserie Hannibal, zorgt voor een doodenge sfeer. 

 

13. The Ritual (2017)

Vier Britse vrienden maken een wandeltocht door een Zweeds natuurgebied. De stadsjongens zijn het buitenleven niet gewend en na een valpartij besluiten ze een korte weg te nemen door het bos. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want in het duistere bos zijn ze niet alleen. Deze horrorfilm van Netflix weet de spanning zo goed op te bouwen dat je nooit meer een wandeling door de natuur durft te maken.

 

12. Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Are You Afraid of the Dark bezorgde talloze nineties kids slapeloze nachten en Scary Stories to Tell in the Dark traumatiseert een nieuwe generatie met uitstekende tienerhorror. Er vloeit weinig bloed in deze griezelige film over een boek vol dodelijke verhalen, maar de monsters die op de kids jagen, geven zelfs de grootste horrorfanaat nachtmerries.

 

11. It: Chapter Two (2019)

De beruchte killerclown Pennywise is weer aan het moorden in Derry en daarom komen de leden van de Losers Club na 27 jaar terug. Ze zijn helemaal klaar met de verrotte killerclown en willen het hem betaald zetten. De volwassen leden van de vervloekte groep worden gespeeld door een aantal grote acteurs, met onder meer James McAvoy, Jessica Chastain en Bill Hader. En natuurlijk vertolkt Bill Skarsgård als geen ander de enge clown. Ook de jonge acteurs uit het eerste deel, waaronder Stranger Things-ster Finn Wolfhard, doen weer mee, maar dan in flashbacks.

 

10. 1922 (2017)

Ja, dit is wéér een verfilming van een Stephen King-verhaal en 1922 is zeker niet de laatste die je tegen zal komen in deze lijst van beste horrorfilms op Netflix. Het is wel de meest subtiele. In het jaar 1922 vermoordt een boer zijn vrouw, maar deze gruwelijke daad is niet zonder consequenties en langzaamaan verandert zijn leven in een nachtmerrie.

 

9. Gerald’s Game (2017)

Deze Stephen King-verfilming kwamen we ook al tegen in het lijstje met de 20 beste thrillers op Netflix, maar de Netflix Original overtuigt net zo goed als horrorfilm en maakt je bang om ooit nog iets SM-achtigs te ondernemen. Waarom? Gerald en zijn vrouw Jessie hebben zin in een avontuurtje. Hij pakt de handboeien erbij, maakt haar aan bed vast en… krijgt een hartaanval. Daar ligt Jessie dan; vastgebonden in een afgelegen huisje. Ze kan geen kant op. Gerald’s Game maakt je helemaal gek en scoort met overtuiging een rol in deze lijst met beste horrorfilms op Netflix.

 

8. Don't Breathe (2016)

We hopen dat je nog wat adem over hebt, want deze horror uit 2016 laat je letterlijk naar adem smakken. En dat allemaal dankzij een blinde veteraan die misschien wel wat aan zijn ogen mankeert maar verre van hulpeloos is. Hij lijkt het perfecte doelwit voor een beroving, maar niets is wat het lijkt. Al snel worden de rollen omgedraaid en raken drie jonge dieven verwikkeld in een dodelijk kat-en-muisspel. De perfecte ingrediënten voor een van de beste horrorfilms op Netflix.

 

7. Doctor Sleep (2019)

Stephen King's roman Doctor Sleep is het vervolg op The Shining en de verfilming van het boek is geregisseerd door Mike Flanagan (The Haunting of Hill House, Gerald's Game). Die gouden combinatie is al voldoende voor een plekje in de top 10 van beste horrorfilms op Netflix, maar met een ijzersterke Ewan McGregor als volwassen versie van Danny Torrance, die op de vlucht is voor zijn paranormale krachten, heeft Doctor Sleep alles in zich om de kijker van begin tot eind te laten griezelen. 

 

6. Apostle (2018)

Een eiland vol religieuze gekkies blijft een dankbaar onderwerp voor horrorfilms en Netflix Original Apostle maakt duidelijk waarom. Het verhaal gaat over een man die op zoek is naar zijn ontvoerde zus en belandt op een eiland waar een mysterieuze sekteleider met harde hand regeert, daar loopt de man al snel groot gevaar. De regie is handen van Gareth Edwards, die we kennen van actiefilm The Raid, en hij laat de bloedkraan flink lopen. 

 

5. His House (2020)

His House is een van de beste horrorfilms op Netflix. In deze Original volgen we een uit Zuid-Soedan gevlucht koppel dat in Engeland een nieuw leven probeert op te bouwen. Eenmaal aangekomen in hun nieuwe woning, komt het stel erachter dat de oorlog niet het enige is dat hen achtervolgt. His House voert je steeds meer plot en ontrafelt stukje bij beetje het grote geesten-mysterie. Naast fantastische acteerprestaties van de twee leads, zit deze film ook vol met oprecht angstaanjagende momenten. 

 

4. Hostel (2005)

Eli Roth is één van de populairste horrorregisseurs en ook al zijn de meningen over Roth's bloederige films verdeeld, zelfs zijn grootste criticus moet toegeven dat Hostel een horrormeesterwerk is. Het verhaal is simpel en gaat over twee Amerikaanse toeristen die tijdens hun vakantie worden ontvoerd en gemarteld. Eli Roth staat niet bekend om zijn subtiliteit en toont alle gruwelijke details.

 

3. Creep (2014)

Voor een goede horrorfilm heb je weinig nodig. In het geval van Creep is een camera en een acteur voldoende. Mark Duplass, die voornamelijk te zien is als de sympathieke sukkel in arthousefilms, speelt een eigenaardige eenling die een videodagboek laat maken. Hij huurt een cameraman in en geeft hem een kijkje in zijn leven, maar naarmate de dag vordert, voelt de cameraman zich steeds minder op zijn gemak en begint hij te vrezen voor zijn leven.

 

2. Insidious (2010)

James Wan is de onbetwiste horrorkoning en wist met Insidious het uitgekauwde genre vol spookhuizen en creepy kids weer écht eng te maken. Door de spanningsboog zo strak mogelijk te spannen, jaagt hij de nagelbijtende kijkers de stuipen op het lijf met perfect getimede schrikmomenten. Hierna volgden nog drie delen. 

 

1. The Conjuring (2013)

We zagen James Wan al op twee met Insidious, maar zijn moderne klassieker The Conjuring is nog een tandje beter en verdient daarom de eerste plaats in deze top 20 beste horrorfilms op Netflix. Met deze iconische horrorfilm bouwde hij een heel eigen Conjuring-universum, waarin horrorpop Annabelle ook een grote rol speelt. Het begin van deze mega-horrorfranchise begon met het verhaal over paranormaal onderzoekers Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga). Hun eerste case staat nog altijd als een huis als het gaat om iconische, enge scènes en jump scares die ons nog steeds – ook na meerdere keren kijken – weten te verrassen. 

 

Ben je toe aan nog meer spanning? Check dan deze top 20 met beste thrillers op Netflix. Als je nu toe bent aan wat luchtigs, dan kun je beter deze 20 comedyseries op Netflix kijken.