De beste bioscoopfilms van het afgelopen jaar? Dat zijn La La Land en Toni Erdmann, volgens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Article continues after the ad

La La Land

De naam La La Land kán je bijna niet ontgaan zijn de afgelopen maanden. De film won de Critics' Choice Award voor Beste Film, is genomineerd voor zeven Golden Globes en is ook een grote kanshebbers voor de Oscars. La La Land gaat over een talentvol actrice en een veelbelovende jazzpianist die als een blok voor elkaar vallen. Ze steunen elkaar in hun carrières, die een vlucht lijken te nemen. Maar kan hun liefde dit ook laatste wel aan?

Gosling en Stone

De hoofdrollen in La La Land worden gespeeld door Emma Stone en Ryan Gosling, het koppel dat een chemie heeft waar je u tegen zegt. Regisseur Damien Chazelle (van Oscar-kandidaat Whiplash) wist alles uit de twee te halen en maakte een fantastische, met muziek en dans gevulde film van La La Land. Overigens ook een enorme aanrader als je geen fan van musicals bent. Bonus: de bijrol van JK Simmons.

Toni Erdmann

Toni Erdmann valt meer in de categorie filmhuis. Het verhaal gaat over zakenvrouw Ines, wier vader opeens voor haar neus staat. Ines lijkt het perfecte leven te leiden, maar gelukkig is ze niet. Ze schaamt zich voor haar vader en juist dat ingrediënt gebruikt hij om zijn dochter aan het lachen te maken. Hij verzint het grappige personage Toni Erdmann om wat vreugde in Ines’ leven te brengen.

Nederlands tintje

Maren Ade regisseerde deze drie uur durende film. Klinkt lang en dat is het ook, maar de film blijft je aandacht trekken en werkt zeker op je lachspieren. Vader en dochter worden gespeeld door respectievelijk Peter Simonischek en Sandra Hüller. Hadewych Minis geeft een klein Nederlands tintje aan Toni Erdmann. 

Top 10

La La Land en Toni Erdmann staan dus bovenaan, maar er is meer. Op nummer 3 in de top 10 staat de schattige animatiefilm Ma Vie de Courgette. Andere titels in de lijst zijn Hell or High Water, Elle, The Red Turtle, Spotlight, Room, Anomalise en The Revenant. De beste Nederlandse film volgens de KNF is Tonio. Journalisten van onder meer Veronica Magazine, NRC, AD, Filmtotaal en Vrij Nederland deden mee aan de stemming.