De beste bioscoopfilms van het afgelopen jaar? Dat zijn La La Land en Toni Erdmann, volgens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

More content below the advertising

La La Land

De naam La La Land kán je bijna niet ontgaan zijn de afgelopen maanden. De film won de Critics' Choice Award voor Beste Film, is genomineerd voor zeven Golden Globes en is ook een grote kanshebbers voor de Oscars. La La Land gaat over een talentvol actrice en een veelbelovende jazzpianist die als een blok voor elkaar vallen. Ze steunen elkaar in hun carrières, die een vlucht lijken te nemen. Maar kan hun liefde dit ook laatste wel aan?

Gosling en Stone

De hoofdrollen in La La Land worden gespeeld door Emma Stone en Ryan Gosling, het koppel dat een chemie heeft waar je u tegen zegt. Regisseur Damien Chazelle (van Oscar-kandidaat Whiplash) wist alles uit de twee te halen en maakte een fantastische, met muziek en dans gevulde film van La La Land. Overigens ook een enorme aanrader als je geen fan van musicals bent. Bonus: de bijrol van JK Simmons.

Toni Erdmann

Toni Erdmann valt meer in de categorie filmhuis. Het verhaal gaat over zakenvrouw Ines, wier vader opeens voor haar neus staat. Ines lijkt het perfecte leven te leiden, maar gelukkig is ze niet. Ze schaamt zich voor haar vader en juist dat ingrediënt gebruikt hij om zijn dochter aan het lachen te maken. Hij verzint het grappige personage Toni Erdmann om wat vreugde in Ines’ leven te brengen.

Nederlands tintje

Maren Ade regisseerde deze drie uur durende film. Klinkt lang en dat is het ook, maar de film blijft je aandacht trekken en werkt zeker op je lachspieren. Vader en dochter worden gespeeld door respectievelijk Peter Simonischek en Sandra Hüller. Hadewych Minis geeft een klein Nederlands tintje aan Toni Erdmann. 

Top 10

La La Land en Toni Erdmann staan dus bovenaan, maar er is meer. Op nummer 3 in de top 10 staat de schattige animatiefilm Ma Vie de Courgette. Andere titels in de lijst zijn Hell or High Water, Elle, The Red Turtle, Spotlight, Room, Anomalise en The Revenant. De beste Nederlandse film volgens de KNF is Tonio. Journalisten van onder meer Veronica Magazine, NRC, AD, Filmtotaal en Vrij Nederland deden mee aan de stemming. 

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.