Southland Tales, Planet 51, Tooth Fairy

Stop Dwayne 'The Rock' Johnson in een film en het wordt automatisch een succes. Of toch niet? Voordat hij de best betaalde acteur van Hollywood was, speelde hij in deze 9 films, die de meeste mensen niet eens hebben gezien!

1. Southland Tales (2006)

Na Donnie Darko keek iedereen reikhalzend uit naar de nieuwe film van regisseur David Kelly. Het werd Southland Tales, een vaag sciencefiction-epos dat alleen te begrijpen is als je flink wat joints achter de kiezen hebt. Dwayne Johnson speelt Boxer Santaros, een acteur met geheugenverlies. Terwijl hij werkt aan een filmscript met pornoster Krysta Now en op pad gaat met politieman Roland Taverner, komt het einde van de wereld steeds dichterbij. Ondanks het onbegrijpelijke verhaal - het is in zes stukken gehakt en alleen de laatste drie hoofdstukken zitten in de film - is het een onderschatte cultfilm vol heerlijke muziek en de meest bizarre cast ooit. 

 

2. Gridiron Gang (2006)

Iedere stoere acteur die serieus genomen wil worden, moet een inspirerende sportfilm maken. Voor Dwayne Johnson was dat Gridiron Gang. Een waargebeurd verhaal over een coach die een groepje jeugddelinquenten probeert te helpen. Om te voorkomen dat ze na hun vrijlating weer in de gevangenis belanden, richt hij een football team op. Met een streng trainingsregime leert hij hen verantwoordelijkheid en samenwerken. De film volgt alle clichés van het genre en kwam een jaar na Coach Carter uit, een vergelijkbare film met Samuel L. Jackson. Tja, probeer daar maar eens van te winnen...

Article continues after the ad

 

3. Race to Witch Mountain (2009)

De remake van Escape to Witch Mountain was een hit in de Amerikaanse bioscopen. Buiten de VS is de Disney-film vooral bekend vanwege de populaire meme met een geschrokken Rock. In Race to Witch Mountain speelt Dwayne Johnson een taxichauffeur die opeens twee tieners in zijn auto krijgt. Het blijken aliens te zijn en ze hebben een belangrijke missie, maar worden opgejaagd door de overheid en een buitenaardse moordenaar. Wat volgt is een dikke dosis familievriendelijke actie en avontuur. Leuk maar je bent hem zo vergeten.

 

4. Planet 51 (2009)

Zelfs de meest hardcore Dwayne Johnson-fan heeft deze animatiefilm waarschijnlijk gemist. Planet 51 draaide in de Nederlandse bioscopen, maar alleen met een Nederlandse stemmencast. De film was ook niet van een grote animatiestudio en raakte na de release al snel in vergetelheid. Dat is jammer want het uitgangspunt is erg leuk. Astronaut Chuck (Dwayne Johnson dus) zet als eerste mens voet op een nieuwe planeet en komt tot de schokkende ontdekking dat het een bewoonde wereld is vol groene aliens, die hém zien als het buitenaardse monster. 

 

5. Tooth Fairy (2010)

Naast een inspirerende sportfilm moet iedere actieheld ook een paar flauwe familiefilms op z'n IMDb-pagina hebben staan. Vin Diesel was te zien in The Pacifier, Jackie Chan speelde in The Tuxedo, Arnold Schwarzenegger had de hoofdrol in Jingle All the Way en Dwayne Johnson schitterde in Tooth Fairy. In de comedy speelt The Rock een ijshockeyspeler die als straf bij moet klussen als tandenfee. Dat Johnson leuk is in familiefilms bewees hij met The Game Plan, die nog weleens wordt uitgezonden op SBS6, maar Tooth Fairy is vooral een mislukte kopie van The Santa Clause

 

6. Faster (2010)

2010 was een belangrijk jaar voor The Rock. Na Tooth Fairy had hij een hilarische bijrol in The Other Guys. En met de brute misdaadfilm Faster spande hij weer zijn spierballen als actieheld. Volkomen opgepompt en met geschoren kop speelt hij een mysterieuze man die alleen bekend staat als Driver. Hij rekent af met de moordenaars van zijn broer en krijgt het aan de stok met The Killer (Oliver Jackson-Cohen uit The Haunting of Bly Manor). De film is keihard en bruut vermaak dat we vooral gewend zijn van Jason Statham

 

7. Snitch (2013)

2013 was nog een belangrijker jaar voor Dwayne Johnson. Hij had maar liefst vijf films die uitkwamen, waaronder G.I. Joe: Retaliation en Fast & Furious 6. Alle aandacht ging uit naar deze blockbusters en overschaduwde zijn andere films. In het geval van Snitch is dat jammer. In deze thriller draait het voor de verandering niet om zijn spierballen, maar om zijn acteerskills. Hij speelt een vader die probeert te voorkomen dat zijn zoon in de gevangenis belandt. Hij gaat aan de slag als informant voor de FBI en zet zijn leven op het spel. Zeker het bekijken waard... als je hem nog ergens kan vinden.

 

8. Empire State (2013)

In tegenstelling tot Snitch is het niet zo erg dat Empire State werd overschaduwd door de grote blockbusters. De waargebeurde misdaadfilm zit vol talent, maar wordt op geen moment spannend. The Rock speelt een belangrijke bijrol als rechercheur die denkt dat een bewaker, gespeeld door Liam Hemsworth, iets te maken heeft met een grote overval. In Amerika kwam Empire State gelijk uit op dvd, maar in Nederland draaide de film nog wel eventjes in de bioscoop.

 

9. Fighting With My Family (2019)

In tegenstelling tot de andere films op deze lijst was Dwayne Johnson al een wereldwijde megaster toen hij Fighting With My Family maakte. De komische dramafilm, gebaseerd op de gelijknamige documentaire, was een belangrijk en persoonlijk project voor hem. Het waargebeurde verhaal gaat over een familie van worstelaars, maar alleen dochter Saraya weet door te breken. Dat zorgt voor flink wat geruzie in het gezin. The Rock heeft een kleine bijrol als zichzelf en in de trailer zitten de meeste van zijn scènes. Maar een beetje Rock is al genoeg voor een warme aanbeveling van ons. Bovendien steelt Florence Pugh, later dit jaar te zien in Black Widow, pas echt de show als de sarcastische Saraya. 

 

Dwayne 'The Rock' Johnson heeft nog een aantal films op de planning staan. Zoals Black Adam, waarin Marwan Kenzari een rol speelt. De kans bestaat ook dat The Rock weer terugkeert voor de tiende Fast & Furious-film. Als dat inderdaad het geval is, hebben Vin Diesel en Dwayne Johnson hun ruzie bijgelegd!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.