Game of Thrones wisselde acteurs in alsof het wegwerptissues waren, maar er zijn helaas nog véél meer voorbeelden. Deze 9 series én filmfranchises ruilden hun acteurs óók in. Vaak zonder genade, maar soms omdat het niet anders kon.

1. Bruce Banner/Hulk (The Avengers)


Misschien wel het grootste ‘smetje’ op het MCU: de recasting van Edward Norton. Hij speelde Bruce Banner eenmalig in The Incredible Hulk (2008), maar sinds The Avengers weten we niet beter dat Mark Ruffalo gewoon de Hulk is.
 


Edward kreeg het naar verluidt aan de stok met de regisseur, die Mark Ruffalo eigenlijk meteen al wilde hebben voor Hulks solo-film. Ben je benieuwd hoe Edward eruit had gezien wanneer hij zou mogen blijven? Een Marvel-fan fotoshopte hem als Smart Hulk in Avengers: Endgame en dat zag er… vrij aanstootgevend uit.
 

Article continues after the ad

2. War Machine (Iron Man 2)

Terrence Howard mocht alleen in Iron Man (2008) opdraven. Vanaf Iron Man 2 zien we Don Cheadle als War Machine, maar waarom moest Terrence wieberen?
 


Het zaakje stinkt nogal. Terrence vertelde in 2013 aan Watch What Happens Live dat Robert Downey Jr. hem aan de kant schoof. Die kreeg na zijn hoofdrol in deel één een flinke salarisboost voor Iron Man 2 en daardoor zou er minder geld overblijven voor Terrence. Het resultaat? Ruzie en ontslag.
 

3. Reggie Mantle (Riverdale)


Ross Butler kroop in seizoen 1 van Riverdale in de huid van jock Reggie Mantle. Hij zat echter ook in Netflix-hit 13 Reasons Why en dat dwong hem min of meer om vanwege de drukte te kiezen voor één rol. Hollywood is hard. Uiteindelijk liet hij Riverdale schieten en mocht Charles Melton – die later op de set zijn liefje vond – aan boord komen!
 

4. Robin Hood (Once Upon A Time)


Huh? Lucifer speelde in Once Upon A Time?! Ja, echt. Heet duiveltje Tom Ellis dook in seizoen 2 even op als Robin Hood. De fans waren zo onder de indruk, dat de makers het personage wel terug wilde brengen. Tom had het inmiddels véél te druk en moest afzeggen. Sean Maguire nam z’n pijl en boog over en dat ging ook best lekker.
 

5. Clarice Starling (Hannibal)


Jodie Foster wilde klassieker Silence of the Lambs (1991) in ere laten en koos er daarom voor om niet terug te keren als Clarice Sterling in Hannibal (2001). Good call! Het was absoluut geen vuilnisvuurtje, maar alle glans die het origineel gaf was er hier wel af. Julianne Moore mocht Clarice spelen, maar het was toch vooral Anthony Hopkins (duh) die indruk maakte.
 

6. Genie (Aladdin 2: The Return of Jafar)


De stemmen achter Aladdin, Jasmine en Iago kwamen allemaal terug voor Aladdin-sequel The Return of Jafar. Helaas geldt dat niet voor Robin Williams en zijn meesterlijke Genie. Die zei ‘nope’ en Simpsons-held Dan Castellaneta was aan zet. Geen slechte performance, zeker niet, maar Robin Williams overtreffen is natuurlijk onmogelijk.
 

7. Rachel Dawes (The Dark Knight)


Batman: Begins (2005) was een hele toffe superheldenfilm, maar zeg nu zelf: The Dark Knight (2008) én The Dark Knight Rises (2012) zijn op alle fronten beter. Wat ook meehielp: Katie Holmes, die in Begins Bruce’s liefje Rachel mocht spelen, werd vervangen door Maggie Gyllenhaal. Een heel verschil: Katie kwam nogal duf over, maar Maggie gaf de rol véél meer shine en schwung.  
 

8. Dumbledore (Harry Potter)


Een erg tragische recasting die helemaal niets met ruzies of andere shit te maken heeft. Ierse legende Richard Harris overleed na de opnames van Harry Potter and the Chamber of Secrets en dus moest er wel een andere Dumbledore komen. Britse baas Michael Gambon – die er in het echt overigens twee relaties op nahoudt - bleek een waardige vervanger die er een eigen draai aan gaf, maar Hogwarts was eigenlijk nooit meer hetzelfde…
 

 

9. Aunt Viv (The Fresh Prince of Bel-Air)


Moddergooien! De eerste Vivian Banks, gespeeld door Janet Hubert, hield het drie seizoen vol in The Fresh Prince of Bel-Air (sinds kort op Netflix!). Hierna nam Daphne Maxwell Reid ’t over. Janet gaf Will Smith keihard de schuld van haar vertrek. Ze schold hem in haar memoires uit voor “egomaniac” en “asshole”.

Will en Carlton-acteur Alfonso Ribeiro deden volgens haar verschrikkelijke dingen op de set. Oei! En wat vindt Will er zelf van? Later zei hij over Janet: “She’s mad now, but she’s been mad all along.”