controversiele filmscenes american history x requiem for a dream reservoir dogs

Sommige filmscènes lokken een heftige reactie uit. Ze zijn bruut, wreed of vies; kort gezegd: controversieel. Benieuwd welke filmscènes ons enorm ongemakkelijk maken? Dit zijn de 9 meest controversiële filmscènes ooit!

9. Se7en (1995)

Se7en volgt rechercheurs Brad Pitt en Morgan Freeman, die een reeks gruwelijke moorden onderzoeken. De moorden zijn allemaal gekoppeld aan een van de zeven hoofdzonden. Alhoewel het einde van Se7en ook best wel controversieel genoemd mag worden (‘what’s in the box?’), kiezen we toch voor de scène waarin Pitt en Freeman het derde slachtoffer (luiheid) vinden... Bij nadere inspectie ontdekken ze namelijk dat de zwaar verminkte persoon nog steeds in leven is! Een scène die voor veel kijkers simpelweg té controversieel bleek.

Check hier 7 feitjes die je nog niet wist over Se7en!

 

Article continues after the ad

8. Reservoir Dogs (1992)

In een lijstje met de meest controversiële filmscènes ooit mag het werk van regisseur Quentin Tarantino natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk bevat elk van zijn films wel één of twee controversiële scènes… De scène die ons het meest bij is gebleven, is er eentje uit Tarantino zijn eerste film: Reservoir Dogs. Tegen het einde van de film zien we hoe Mr. Blonde een agent martelt. Blonde snijdt al lachend en dansend de man zijn oor af, om vervolgens benzine over hem heen te gieten. Reservoir Dogs bewijst dat controverse en succes soms best hand in hand kunnen gaan!

Dit is onze ranking van al Tarantino’s films!

 

7. The Passion of the Christ (2004)

The Passion of the Christ is van begin tot eind controversieel. De twee en een half uur durende (extreem bloederige...) weergave van de kruisiging van Christus kent namelijk ook nog eens een behoorlijk antisemitische ondertoon. De controverse ontstond vooral door de scène waarin Kajafas aangeeft dat het Joodse volk schuldig is aan de dood van Jezus.

 

6. A Clockwork Orange (1971)

A Clockwork Orange vond je ook terug in ons toplijstje met films die om vreemde redenen controversieel geworden zijn. Dat de reden voor controverse vreemd was, neemt echter niet weg dat A Clockwork Orange ook echt controversieel is! Het gaat dan vooral om de scène waarin Alex inbreekt in het huis van een gehandicapte auteur en zijn vrouw verkracht terwijl het nummer Singin' in the Rain wordt gezongen. Extreem ongemakkelijk kijkvoer…

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

5. The Birth of a Nation (1915)

Nog controversiëler is The Birth of a Nation, een film die in 2021 simpelweg niet meer gemaakt had kunnen worden. Ook eerder was er echter al behoorlijk wat te doen over deze racistische propaganda. Zo meenden veel mensen dat de film mede verantwoordelijk is voor de groei van de Ku Klux Klan. Vooral de scène waarin soldaten een blanke vrouw redden van een groep seksbeluste zwarte mannen doet je wenkbrauwen fronsen...

 

4. American History X (1998)

Een controversiële scène laat je eigenlijk altijd achter met een rottig, ongemakkelijk gevoel. Je had de scène achteraf misschien liever niet zien, je voelt je een beetje misselijk en kunt de scène moeilijk vergeten. Precies die emotie ervaren wij tijdens het kijken van het moment in American History X waarop Derek (Edward Norton) een zwarte man met zijn opengesperde mond tegen een stoep aanlegt om hem vervolgens dood te schoppen.

Waarom je de film tóch moet zien, vertellen we je graag!

 

3. Requiem for a Dream (2000)

Eén van de laatste scènes in Requiem for a Dream staat in ons geheugen gegrift. Marion (Jennifer Connelly) is verslaafd aan heroïne. Hoe ver ze gaat om aan de drugs te komen, blijkt wanneer ze gevraagd wordt een ongewone seksuele daad te verrichten met een andere vrouw, terwijl een groep mannen hen toejuicht. Geen wonder dat de film ons extreem gedeprimeerd maakt

 

2. Last Tango in Paris (1972)

Films met Marlon Brando zijn vaak goed voor wat controverse. Neem het echte paardenhoofd in The Godfather. Nog veel controversiëler is Last Tango in Paris en dan met name de scène waarin hij anale seks heeft met zijn tegenspeelster Maria Schneider. De scène werd geïmproviseerd door Brando en regisseur Bernardo Bertolucci, zonder dat Schneider haar goedkeuring gaf. Haar tranen in die scène zijn dan ook niet geacteerd. Het schandaal was zo groot dat het de film inmiddels compleet overschaduwt.

 

1. The Human Centipede (2009)

Uiteraard mag The Human Centipede ook niet ontbreken in dit toplijstje met de meest controversiële filmscènes ooit. Zelfs als je de (Nederlandse!) film nog nooit gezien hebt, kan de controverse je niet ontgaan zijn. Het is zelfs al naar om het plot op papier te zetten, maar vooruit: een geflipte dokter ontvoert mensen om ze vervolgens aan elkaar te hechten, mond op anus, zodat ze gezamenlijk één spijsverteringskanaal hebben. Je snapt vervolgens vast wel welke scène precies controversieel is...

 

Meer woorden zullen we ook niet vuil maken aan The Human Centipede. Liever wijzen we jullie op twee andere controversiële toplijsten. Dit zijn zes controversiële redesigns van geliefde personages en hier vind je de meest controversiële award speeches van acteurs. Ook interessant: deze films waren zo controversieel dat mensen letterlijk de bioscoopzaal uitliepen.