Betty White

Laatst lieten wij je kennismaken met deze 10 piepjonge acteurs die Hollywood gaan veroveren, maar we zijn de oudjes niet vergeten hoor! Deze badass bejaarde bazen hieronder bewijzen dat leeftijd slechts een getal is.

1. Bad Grandpa

Wij doken laatst nog in het leven van Jackass-held Johnny Knoxville en kwamen toen uiteraard ook Bad Grandpa tegen. De krankzinnige Jackass-stunts krijgen in deze film een lekker schijtlollig sausje. Opa die de muur van een restaurant onderkakt. Dat niveau. Uiteraard kroop Johnny zelf in de verrimpelde huid van deze no-nonsense-opa, die Irving Zisman heet en schijt heeft aan alles en iedereen. We gaan 7 jaar na dato nog steeds stuk om de beelden.

 

2. Albus Dumbledore

Hogwarts-headmaster Albus Dumbledore is een oude toverbaas waar iedereen tegenop kijkt. Als zelfs Voldemort je als een waardige tegenstander ziet, sta je op een ongekend hoog level. Zijn gevecht met 'hij die niet genoemd mag worden' in The Order of the Phoenix is wat ons betreft het beste duel uit de Potter-franchise. De charmante, gevatte en kneiterslimme Dumbledore ontfermde zich voor en vooral ook achter de schermen over Harry en offerde zijn leven voor de goede zaak. Deze magische mentor is de badass opa die iedereen verdient.

Article continues after the ad

 

3. Gandalf

Ook deze magische meester behoeft net als Dumbledore eigenlijk geen introductie. Gandalf uit Lord of the Rings en The Hobbit straalt een haast onbeschrijfelijke wijsheid uit. De beste man strooit met spreuken, life changing speeches en is misschien wel de beste mentor-figuur uit het grote aanbod aan epische fantasy-films. Over episch gesproken: de 'YOU SHALL NOT PASS!'-scène, daar kunnen we echt niet omheen. Wat. Een. Oude baas.


4. Yoda

Niet vergeten, konden we Yoda. Bekendste badass oudje uit de filmindustrie, is hij. Oké, tot zover Yoda's taaltje; terug naar normale mensentaal! Jedi-grootmeester Yoda nam Luke Skywalker op geheel eigen wijze bij de hand. En ons ook. Dit verrimpelde groene mannetje nestelde zich in onze harten en is er sinds The Empire Strikes Back nooit meer uitgegaan. Hij ademt wijsheid en deelt tikken uit waar nodig. Letterlijk en figuurlijk. En daar kan zelfs Baby Yoda niet tegenop - die komt net kijken! Never forget: 'The greatest teacher, failure is'.

5. Minerva McGonagall

Dame Maggie Smiths sublieme en sassy vertolking van Downton Abbey-oermoeder Violet Crawley past ook perfect in deze lijst. Toch gaan we voor haar andere grote personage, Minerva McGonagall. Gedurende de hele Harry Potter-reeks was deze deftige docente al een baken van hoop voor Harry en een doorn in het oog van Slytherin en studenten die zaten te klooien. In de allerlaatste Harry Potter-film liet ze haar badass heksenkant eindelijk volop shinen. Die flitsende tover-fittie met Snape? Wauw. En die eeuwenoude Hogwarts-spreuk die ze eindelijk van stal mocht halen? Kippenvel. En hadden we al verteld dat ze in een kat kan veranderen?

 

6. Lady Olenna

Lady Olenna uit Game of Thrones is de absolute Queen of Shade. Haar steken onder water, sarcastische uitspattingen en shady sneren waren toch gewoon het hoogtepunt van GoT? Vergeet de Lannisters. Fuck die draken. Lady Olenna van House Tyrell zorgde er altijd voor dat ze haar shit op orde had en kafferde achterblijvers genadeloos hard uit. Ze was daardoor een veel efficiënter familiehoofd dan - bijvoorbeeld - Tywin Lannister. Hulde aan de échte koningin!

 

7. Hector Barbossa

Een piraat op leeftijd kiest nog altijd het ruime sop, zo bewees kapitein Hector Barbossa in meerdere Pirates of the Caribbean-films. En ja, natuurlijk was Johnny Depps Jack Sparrow de hart en ziel van PotC, maar als er één iemand is die qua charme en charisma in de buurt kwam, is het Geoffrey Rush' Barbossa wel. Ook had hij een aapje als sidekick en dat geeft 'm automatisch al een +1 in onze ranking. Nee, zonder dollen: deze legende maakte al vanaf minuut één van The Curse of the Black Pearl diepe indruk en ging er in Salazar's Revenge uit als een echte zeeheld. Behouden vaart, matey.

 

8. Charles Xavier

Patrick Stewarts 'Professor X', aka Charles Xavier, was een beetje de pre-MCU-Nick Fury. De grote roerganger die voor en achter de schermen aan allerlei touwtjes trok. Degene met de grootste macht. En, daar wint 'ie het van Nick Fury: misschien ook wel degene met de machtigste superkrachten. Charles was een mindfuck-maestro die je op afstand kon omleggen. Zijn uiteindelijke aftakeling in Logan - die gepaard ging met superpower-uitspattingen - was best wel pijnlijk om te zien. We kenden de man al zo lang!

 

9. Betty White

Last but certainly not least: Betty White! Als welk personage, vraag je? Nou, gewoon: álles. Punt. We hadden deze lijst makkelijk kunnen vullen met alleen maar Betty White-personages want deze Golden Girls-legende veegt iedereen van tafel, ook al zit ze maar in één scène. 98 jaar jong en still going strong. Dat is toch ongelooflijk?