Fotograaf
Brunopress
Magnum, P.I.

Naar aanleiding van de komische misdaadserie Adem in, Adem uit checken we de 9 grappigste speurneuzen van het witte doek én het kleine scherm!

9. Richard Castle

Castle

Schrijver Rick Castle heeft een writer’s block en zoekt inspiratie voor een nieuwe reeks misdaadromans. Als hij wordt verhoord door rechercheur Kate Beckett krijgt hij een idee: hij wil de hoofdrolspeelster in zijn boeken op haar baseren. Via de burgemeester mag de schrijver meelopen met de politie, tot ergernis van de serieuze Beckett. Castle gebruikt zijn geweldige fantasie om theorieën te ontwikkelen over misdaden en vaak komt hij een heel eind. Meestal zet hij zichzelf ook een paar keer voor aap, zoals met deze mislukte commercial voor zijn nieuwste boek.

De misdaden in Castle zijn meestal nogal vreemd, trouwens, net als de hoofdrolspeler.

 

8. Frank Columbo

Columbo

Peter Falk speelt de nuchtere rechercheur Columbo in de gelijknamige misdaadserie. Columbo is van eenvoudige komaf en botst regelmatig met de verdachten in moordzaken, die meestal rijk of beroemd zijn. Omdat de agent er nogal morsig uitziet, zich niet aan de etiquette houdt en lange monologen houdt wordt hij meestal onderschat door de misdadigers. Ze ontdekken té laat dat de man in de regenjas ze al lang in de smiezen heeft.

Article continues after the ad

Columbo gedraagt zich meestal als een halvegare clown, maar onder zijn lollige gedrag zit een vlijmscherpe politieagent verborgen. Ook al klinkt zijn intromuziekje uit de jaren 70 meer als die van een futuristische softporno-comedy...

 

7. Thomas Sullivan Magnum IV

Magnum, P.I.

Magnum is zo’n beetje ultieme macho, die als een playboy leeft op een enorm landgoed op Hawaï. Hij heeft snelle auto’s, mooie vrouwen en méér borsthaar dan enig man nodig heeft.

Magnum, PI is één van de beste en populairste misdaadseries ooit: het is geen échte comedyserie maar er valt regelmatig wat te lachen.

 

6. Dirk Gently

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Detective Dirk Gently probeert mysteries op te lossen op ‘holistische wijze’. Hij gelooft dat alles in het universum met elkaar verbonden is, dus dat de oplossingen vanzelf naar hem toe komen. Het klinkt raar, maar in het geval van Dirk ís dat meestal ook zo.

Dirk Gently is een absurd, grappig en bovennatuurlijk misdaadverhaal waarin willekeurige gebeurtenissen toch met elkaar te maken lijken te hebben. Detective Dirk begrijpt er zelf ook weinig van, wat het allemaal nóg humoristischer maakt.

 

5. Nick Sax

Happy!

Nick Sax was ooit de beste rechercheur van New York, maar na een schandaal wordt hij op straat gezet. Om de kost te verdienen werkt hij als huurmoordenaar en zo financiert hij ook zijn talloze verslavingen. Zelfmoord plegen wil hij niet, maar hij probeert zichzelf wél zo snel mogelijk de vernieling in te helpen.

Dit verandert (een klein beetje) als er ineens kinderen verdwijnen in de stad. Aangespoord door Happy, een denkbeeldig vriendje van één van de kids, gaat Sax op onderzoek uit. Het resultaat is ultragewelddadig, gestoord én hilarisch.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Veronica Mars

Veronica Mars

Op Neptune High gebeuren de meest vreemde en schokkende misdaden! Wie geeft tienermeiden chlamydia? Wie heeft de rector vermoord? Wie zit er achter een dodelijke crash met een autobus? Amateurdetective Veronica Mars zoekt het allemaal uit en blijkt zelf óók een rol te hebben in een paar zware misdaden.

De misdaden in Veronica Mars zijn vaak vrij schokkend, maar de detective blijft er meestal erg sarcastisch onder.

 

3. Jake Peralta

Brooklyn 99

Alle agenten in de comedyserie Brooklyn 99 zijn op hun eigen wijze behoorlijk vreemd, maar Jake Peralta (Andy Samberg) is hét gezicht van het losgeslagen politiebureautje. Hij is cool, enorm slim en… van binnen nog een groot kind. Toch is hij de succesvolste rechercheur in Brooklyn, al maakt hij er wél graag een showtje van.

Brooklyn 99 is momenteel bezig aan het laatste seizoen: dat kun je volgen bij Comedy Central.

 

2. Inspecteur Clouseau

The Pink Panther

Jacques Clouseau lost alle misdaden op en is de bekendste speurneus van heel Frankrijk. Zodra mensen hem ontmoeten blijft er helaas weinig over van de legende... De meeste zaken lost hij per ongeluk op en hij zet zichzelf regelmatig enorm voor aap. Omdat hij te trots is om dat toe te geven doet hij daarna of dat altijd al zijn bedoeling was. In de eerste Pink Panther-film speelt hij een grote bijrol, maar daarna werd hij dé ster van de reeks.

Het tekenfilmfiguur The Pink Panther ontstond eigenlijk door deze misdaadcomedy’s. Mensen vonden de credits met de roze panter zó leuk dat hij hierna zélf een populair figuur werd.

 

1. Frank Drebin

The Naked Gun

Frank Drebin (Leslie Nielsen) is een vervelende, cynische rechercheur in de The Naked Gun-films. Hij doet zijn best om zware misdaden te bestrijden, maar hij heeft meestal geen idee wat er aan de hand is. Of zelfs dát er iets aan de hand is!

Het grappigste aan alles is dat Drebin in de meest bizarre situaties terechtkomt, maar geen moment uit het veld wordt geslagen. Nielsen ziet er uit als een serieus man waardoor The Naked Gun je telkens op het verkeerde been zet.

 

Adem in, Adem uit op Net5

Humor en misdaad gaat Nederland ook goed af. Binnenkort start op Net5 de komische misdaadserie Adem in, Adem uit. Jolanda (Jelka van Houten) runt een biologische boerderij (inclusief slachthuis!) en heeft een enorme klik met de nieuwe buurvrouw: Kim (Bracha van Doesburgh). Als het perfecte leven van Kim uit elkaar dreigt te vallen groeien de buurvrouwen steeds dichter naar elkaar toe.

Je ziet Adem in, Adem uit vanaf 21 september op Net5, vanaf 20:30 uur.