Naar aanleiding van Spike Lee's nieuwste film BlacKkKlansman steunen we BlackLivesMatter met de beste titels uit de Black Cinema van de afgelopen dertig jaar.

9. New Jack City

In zijn strijd tegen de drugshandel gaat rechercheur Scotty (Ice-T) undercover in de bende van Nino (Wesley Snipes). Mensen die Snipes alleen van zijn straight-to-dvd werk kennen zullen zien dat die vent echt wel wat kan. Hetzelfde geldt voor komiek Chris Rock in zijn eerste rol als junkie. De film heeft een (in)dringende boodschap die weinig aan kracht heeft ingeboet.

8. Coming to America

Prins Akeem (Eddie Murphy) heeft geen trek in de bruid die zijn ouders hebben uitgezocht en gaat met zijn mattie Semmi (Arsenio Hall) naar New York om zelf wat leuks te vinden. Dat levert volop gelegenheid voor Murphy om los te gaan in zijn beste filmprestatie. Zijn neiging om meerdere typetjes te spelen is hier geen platte grap maar een hilarische tour de force.

7. Menace II Society

Een film die werd verguisd om het vele geweld en gevloek, terwijl het daardoor ook een goed beeld gaf van de harde realiteit in de wijk Watts. Caine (Tyrin Turner) heeft een moeder die drugs neemt en een vader die drugs dealt. Hij wordt veel te snel volwassen en er zit geen sprankje hoop in dit regiedebuut van de Hughes-broers, die toen potdomme net 21 waren.

6. Black Panther

Er waren al een aantal zwarte superhelden maar deze tilde het genre naar een 'whole new level' doordat T’Challa's film zijn Afrikaanse achtergrond vierkant omarmt. De koning van Wakanda (Chadwick Boseman) heeft nauwelijks tijd om de dood van zijn vader te verwerken want schurken willen zijn troon inpikken. Niet de eerste zwarte superheld maar wel de beste.

5. BlacKkKlansman

Typisch zo'n verhaal dat wel waargebeurd moet zijn, omdat anders geen hond het zou geloven: de zwarte rechercheur Ron Stallworth wist in de jaren zeventig lid te worden van de Ku Klux Klan. Dat verhaal is een kolfje naar de hand van Spike Lee, die helemaal op dreef is en een film heeft gemaakt ter lering ende vermaak, die niemand onberoerd zal laten.

4. Straight Outta Compton

De gangsta rappers van de groep N.W.A. werden in de jaren tachtig zowel beroemd als berucht met hun controversiële nummer Fuck tha Police. De uitgebreide film over hun leven en carrière is  natuurlijk veel meer dan een biopic over een bandje. En stiekem blijkt O’Shea Jackson Jr. een betere acteur te zijn dan zijn vader Ice Cube, die hij hier puntgaaf vertolkt.

3. Moonlight

Drie puike acteurs spelen Chiron in drie levensfasen: kind, tiener en volwassene. Onderweg gaat het ook over zaken als pesten, drugs, gevangenschap (letterlijk en figuurlijk) en homoseksualiteit. Er waren Oscars voor de film, het scenario en de bijrol van Mahershala Ali. Er waren nominaties voor de muziek, montage, regie, camera en actrice Naomie Harris.

2. Boyz n the Hood

Met dit sterke  filmdebuut werd John Singleton de eerste zwarte regisseur en tevens de jongste ooit met een Oscarnominatie. Hij schreef zelf het stevige scenario over de problemen in de buitenwijken waar drugs en geweld aan de orde van de dag zijn. Cuba Gooding Jr. scoorde een doorbraak in de hoofdrol als een jongen die meer potentie heeft dan de wijk.

1. Do the Right Thing

Spike Lee's meesterwerk is de beste film van de Black Cinema, want alles klopt. Op de heetste dag van het jaar lopen de gemoederen hoog op in de wijk Brooklyn. Lee speelt zelf Mookie, die in de pizzeria van Sal (Danny Aiello) werkt. Op de maat van Public Enemy's Fight the Power fileert hij de interraciale relaties en dat is nog even krachtig en actueel.

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.