Naar aanleiding van Spike Lee's nieuwste film BlacKkKlansman steunen we BlackLivesMatter met de beste titels uit de Black Cinema van de afgelopen dertig jaar.

9. New Jack City

In zijn strijd tegen de drugshandel gaat rechercheur Scotty (Ice-T) undercover in de bende van Nino (Wesley Snipes). Mensen die Snipes alleen van zijn straight-to-dvd werk kennen zullen zien dat die vent echt wel wat kan. Hetzelfde geldt voor komiek Chris Rock in zijn eerste rol als junkie. De film heeft een (in)dringende boodschap die weinig aan kracht heeft ingeboet.

8. Coming to America

Prins Akeem (Eddie Murphy) heeft geen trek in de bruid die zijn ouders hebben uitgezocht en gaat met zijn mattie Semmi (Arsenio Hall) naar New York om zelf wat leuks te vinden. Dat levert volop gelegenheid voor Murphy om los te gaan in zijn beste filmprestatie. Zijn neiging om meerdere typetjes te spelen is hier geen platte grap maar een hilarische tour de force.

7. Menace II Society

Een film die werd verguisd om het vele geweld en gevloek, terwijl het daardoor ook een goed beeld gaf van de harde realiteit in de wijk Watts. Caine (Tyrin Turner) heeft een moeder die drugs neemt en een vader die drugs dealt. Hij wordt veel te snel volwassen en er zit geen sprankje hoop in dit regiedebuut van de Hughes-broers, die toen potdomme net 21 waren.

6. Black Panther

Er waren al een aantal zwarte superhelden maar deze tilde het genre naar een 'whole new level' doordat T’Challa's film zijn Afrikaanse achtergrond vierkant omarmt. De koning van Wakanda (Chadwick Boseman) heeft nauwelijks tijd om de dood van zijn vader te verwerken want schurken willen zijn troon inpikken. Niet de eerste zwarte superheld maar wel de beste.

5. BlacKkKlansman

Typisch zo'n verhaal dat wel waargebeurd moet zijn, omdat anders geen hond het zou geloven: de zwarte rechercheur Ron Stallworth wist in de jaren zeventig lid te worden van de Ku Klux Klan. Dat verhaal is een kolfje naar de hand van Spike Lee, die helemaal op dreef is en een film heeft gemaakt ter lering ende vermaak, die niemand onberoerd zal laten.

4. Straight Outta Compton

De gangsta rappers van de groep N.W.A. werden in de jaren tachtig zowel beroemd als berucht met hun controversiële nummer Fuck tha Police. De uitgebreide film over hun leven en carrière is  natuurlijk veel meer dan een biopic over een bandje. En stiekem blijkt O’Shea Jackson Jr. een betere acteur te zijn dan zijn vader Ice Cube, die hij hier puntgaaf vertolkt.

3. Moonlight

Drie puike acteurs spelen Chiron in drie levensfasen: kind, tiener en volwassene. Onderweg gaat het ook over zaken als pesten, drugs, gevangenschap (letterlijk en figuurlijk) en homoseksualiteit. Er waren Oscars voor de film, het scenario en de bijrol van Mahershala Ali. Er waren nominaties voor de muziek, montage, regie, camera en actrice Naomie Harris.

2. Boyz n the Hood

Met dit sterke  filmdebuut werd John Singleton de eerste zwarte regisseur en tevens de jongste ooit met een Oscarnominatie. Hij schreef zelf het stevige scenario over de problemen in de buitenwijken waar drugs en geweld aan de orde van de dag zijn. Cuba Gooding Jr. scoorde een doorbraak in de hoofdrol als een jongen die meer potentie heeft dan de wijk.

1. Do the Right Thing

Spike Lee's meesterwerk is de beste film van de Black Cinema, want alles klopt. Op de heetste dag van het jaar lopen de gemoederen hoog op in de wijk Brooklyn. Lee speelt zelf Mookie, die in de pizzeria van Sal (Danny Aiello) werkt. Op de maat van Public Enemy's Fight the Power fileert hij de interraciale relaties en dat is nog even krachtig en actueel.

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.