Gremlins

Home Alone is al jarenlang de favoriete kerstfilm van vele Nederlanders. Als je dit jaar een andere kerstfilm met humor, geweld én avontuur zoekt, dan kijk je naar één van deze Home Alone-alternatieven!

9. Elf

Een klein jongetje komt per ongeluk in de zak van de Kerstman terecht en wordt door hem geadopteerd. Als enige mensenkind op de Noordpool denkt hij dat hij één van de kerstelfjes is zodat hij achter de waarheid komt. Buddy gaat op zoek naar zijn ouders in New York, maar de wereldvreemde heikneuter heeft geen idee hoe het er in de mensenwereld aan toe gaat.

Will Ferrell schittert als het ‘grote kind’ Buddy (een rol die hem op het lijf geschreven is), maar ondanks het succes komt er waarschijnlijk geen sequel op de succesvolle film. Ferrell en regisseur Jon Favreau konden elkaar schijnbaar niet uitstaan en willen niet meer samenwerken. Elf is overigens niet te verwarren met deze... elf kerstfilms!

 

Article continues after the ad

8. Scrooged

Bill Murray speelt de gewetenloze tv-baas Frank Cross, die koste wat kost een Christmas Carol-uitvoering wil uitzenden. Dat al zijn werknemers hiervoor de hele Kerst door moeten werken interesseert hem natuurlijk geen zier. Net als in A Christmas Carol wordt hij door verschillende geesten bezocht en moet hij zijn leven beteren.

A Christmas Carol is natuurlijk wereldberoemd, en de melige - soms bikkelharde - grappen in Scrooged zorgen voor een fikse update. De humor in Scrooged is soms wel érg cynisch, maar dat vormt een geweldig contrast met de vrolijke feestdagen.

 

7. Bad Santa

Willie (Billy Bob Thornton) is een kruimeldief met een behoorlijk sneu leven. Samen met zijn partner Marcus volgt hij een opleiding tot Kerstman, zodat het duo ’s avonds lege winkelcentra kan beroven. Willie ontmoet een jong kereltje dat gepest wordt, en duikt bij hem onder als hij wordt gezocht door de politie. Hadden we al gezegd dat Willie een sneu leven leidt?

Willie is een megaslecht voorbeeld voor de jonge Thurman, maar in zijn geval is dat juist goed! De zachtaardige knul leert een stuk beter van zich afbijten. Bad Santa is een hilarische, grove kerstcomedy met diep van binnen een gouden hartje… Je moet er alleen wel goed naar zoeken! De sequel, Bad Santa 2, kun je maar het beste overslaan.

 

6. The Nightmare Before Christmas

What’s this? What’s this? Jack Skellington is de koning van Halloween, maar telkens hetzelfde feestje vieren gaat natuurlijk vervelen. Skellington komt per ongeluk in Kerstland terecht en krijgt een geweldig idee: Halloweenland maakt een eigen versie van Kerstmis! Helaas snapt geen enkel monster wat Kerst precies inhoudt…

Skellington ontvoert de Kerstman, en probeert zélf deze rol over te nemen… Dat lukt niet al te best.

The Nightmare Before Christmas is een prachtige, fantasierijke kerstfilm voor het hele gezin!

 

5. Gremlins

Home Alone schotelt ons geweld (door en tegen!) kinderen voor, in een hartverwarmende kerstcomedy. Gremlins doet er nog een paar schepjes bovenop en is eigenlijk een grappige horrorfilm voor kids! Het begint allemaal nog reuzeschattig als de Mogwai Gizmo als kerstcadeautje gekocht wordt voor de jonge Billy.

Als zijn nakomelingen ineens in moordlustige monstertjes veranderen slaat de kerstsfeer drastisch om! Kerst is een integraal onderdeel van Gremlins, terwijl Home Alone eigenlijk in elke periode van het jaar zou kunnen spelen.

Gremlins en Home Alone zijn beiden prima kerstfilms, en dat is niet helemaal toevallig. Ze werden beiden geregisseerd door dezelfde man: Chris Columbus.

 

4. Rocky IV

In Rocky IV beslist Rocky Balbao (Sylvester Stallone) de Koude Oorlog én redt hij Kerst door Ivan Drago (Dolph Lundgren) helemaal simpel te stompen op Eerste Kerstdag. De wereld heeft het zwaar als de Sovjet-Unie het boksen domineert, maar gelukkig is Rocky daar als een soort boksende Jezus om de wereld te redden!

Van de kerstsfeer merk je verder niet heel veel, totdat Rocky (ondanks zijn nieuwe zware hersenschade) de wereld oproept om lief tegen elkaar te doen én zijn zoontje een fijne Kerst wenst.

 

3. Batman Returns

Normaal gesproken draait Kerst om het samenzijn met je geliefden, maar helaas is dat vanwege de coronacrisis minder goed mogelijk. In Gotham City is dit óók zo, maar dan vanwege een levensgevaarlijke bende circusartiesten die de stad slopen. De gemene Penguin (Danny DeVito) is daarnaast van plan om een hele zooi kinderen te vermoorden, net als Herodes in het kerstverhaal. Penguin zien we trouwens ook terug in de volgende Batman-film met Robert Pattinson.

In tegenstelling tot andere kerstfilms heeft Batman Returns niet echt een ‘feelgood’-einde… De schurken gaan allemaal dood, Batman en Catwoman blijven alleen én ongelukkig, terwijl de normale inwoners van de stad een feestje proberen te vieren.

Zijn Batman, Catwoman en The Penguin dan niet normaal? Absoluut niet! Op hun eigen manier staan ze totaal buiten de maatschappij. Batman blaast lachend(!) iemand op met dynamiet!

Vrolijk Kerstfeest!

 

2. Die Hard

Die Hard is een keiharde actiefilm over John McClane die in een wolkenkrabber terroristen over de kling jaagt… én een kerstfilm! McClane is alleen maar in het gebouw aanwezig voor zijn vrouw, die een kerstborrel heeft op haar werk. De twee wonen apart omdat McClane in New York bleef wonen nadat zijn vrouw in Los Angeles ging werken! Hun relatie is dus niet zo best, maar hoe méér schurken McClane vermoordt, des te meer beseft zijn vrouw waarom ze van hem houdt… Als dat geen kerstgedachte is weten we het ook niet meer!

Die Hard is een prima actiefilm, mede door de briljante Bruce Willis én Alan Rickman als de onderkoelde bendeleider Hans Gruber.

 

1. Trading Places

De levens van de rijke effectenhandelaar Dan Aykroyd en de slimme straatverkoper Eddie Murphy worden vanwege een bizarre weddenschap omgedraaid. Het kost het duo enorm veel moeite om te wennen aan hun nieuwe bestaan, maar zodra dat gelukt is zinnen ze op een verschrikkelijke wraak. Ze proberen het fortuin van de wrede aandelenhandelaars, die de weddenschap bedachten, in handen te krijgen.

Trading Places speelt zich af rond Kerst, maar verder speelt het feest geen bijzonder grote rol in het verhaal. Behalve natuurlijk dat het bijzonder wreed is om mensen tijdens de kerstdagen uit hun huis te zetten voor een lullige weddenschap! Deze geniale comedy was een grote hit en wordt gezien als één van de beste films uit de jaren 80. Het is waarschijnlijk ook… de enige kerstfilm waarin een slechterik wordt aangerand door een gorilla!