Eva Jinek in Jinek op RTL 4

Talkshowqueen Eva Jinek houdt het voor gezien. Gisteren maakte ze haar laatste show van 2020, maar niet getreurd: Beau neemt de toko aankomende maandag weer over en Eva is in januari weer terug op RTL 4. We gaan nog even nagenieten met deze spraakmakende, af en toe ongemakkelijke en ook emotionele momenten.

1. Henk Krol gaat los

Al in Eva’s allereerste show van haar nieuwe seizoen was het keihard raak. Ze legde politicus Henk Krol op de pijnbank. De koning van de Haagse akkefietjes kwam nu in opspraak wegens shady declaraties van onder meer een blik stroopwafels van 43 euro. Henk schoot nogal uit zijn slof tegen Eva en begon op een gegeven moment te schreeuwen. “Nu moet je goed opletten!” Toen hij ook nog uit pure frustratie op tafel mepte, was het plaatje helemaal compleet. Aiii…

Eva kwam na Henks tirade nog met het understatement van de eeuw. “Ik voel dat er veel emotie bij komt kijken.

 

2. Melige Gordon verstoort opening

Een tijdje terug zagen we Gordon in betere tijden. Hij zat toen bij Eva aan tafel om de SBS6-show Hit The Road te promoten. In de beginminuten ging het al mis. 'Goor' werd met de minuut meliger. Ja, Eva, dan moet je 'm ook niet als zijn ultieme frenemy Gerard Joling aanspreken! Ja, dat gebeurde, zo las je hier in onze recap. Het liep allemaal gierend uit de hand toen Gordon op een gegeven moment de slappe lach kreeg en Eva moeite kreeg om de items goed voor te lezen. "Mon dieu (mijn god, red.), wat gaat hier gebeuren?", zuchtte Eva.  "Wil je liever op de bank zitten?", vroeg ze uit pure wanhoop, maar dat wilde Gordon nu ook weer niet. "Nee... sorry."

 

3. Glennis Grace in tranen

Even iets héél anders dan. Glennis Grace zorgde voor een van de meest verdrietige en emotionele momenten van het Jinek-seizoen. Ze zat aan tafel om te praten over haar 'expose'-actie die toen veelvuldig in het nieuws kwam. Ze gooide de gegevens van een 13-jarige racist op straat nadat hij haar de meest verschrikkelijke privéberichten stuurde. Bij het zien van de teksten - Eva las ze ook voor - brak Glennis. Ze kon haar tranen niet bedwingen. "Dan verbaas ik me erover dat het me wel nog raakt. En dat is fucked up."

 

4. De tranen van Eva

Over tranen gesproken: Eva liet ze het afgelopen seizoen zelf ook een aantal keer de vrije loop. De eerste keer kwam toen Danny Vera live aan tafel een nummer zong dat hij schreef voor zijn nog ongeboren kindje. "Ik kan hier helemaal niet tegen! Ik vind het zo leuk dat dit gebeurd is en dat je dit liedje dan ook schrijft", vertelde ze met een brok in haar keel.

De tweede keer? Die kwam tijdens haar gesprek met paralympisch kampioen Bibian Mentel, die al veertien keer (!) kanker kreeg. Bibian zit momenteel nog in een rolstoel, maar ze doet er alles aan om ooit weer zelfstandig te kunnen lopen. "Mijn artsen dachten ook niet dat het zou lukken. Maar ik maak nog steeds vorderingen. En zolang ik vorderingen maak, blijf ik hoop houden. En hoop doet leven." Bij die laatste woorden werd het Eva even te kwaad. Ze kreeg natte ogen en sprak met een brok in de keel. 

 

5. Wim de 'breatharian'

Als wij een film of serie moeten streamen zónder bak popcorn op schoot, schieten we al in de stress. Voor oud-bodybuilder Wim de Ridder geldt dat niet. Hij is aanhanger van het 'breatharianism' en vertelde aan Eva wat dat precies inhoudt. Bij kijkers thuis viel ondertussen massaal de mond open van verbazing. Houd je vast: Wim eet, drinkt en slaapt nauwelijks. Hij leeft van 'levensenergie', wat dat ook mag zijn. De langste periode zonder eten en drinken? Vijf maanden! 

 

6. Famke deed even niet meer mee

Tja, wat moeten we hier nog over zeggen? Dit heb je ongetwijfeld meegekregen, hitsensatie Famke Louise die zich achter de corona-kritische #ikdoenietmeermee-boodschap van influencers schaarde en vervolgens bij Eva aan tafel een spiekbriefje uit haar zak toverde. Hielp helemaal niets: haar boodschap was alsnog vaag, warrig, niet te volgen en zoveel meer. Hoe dan ook: uiteindelijk leidde het nog tot een soort vriendschap met IC-boegbeeld Diederik Gommers, die toen ook aan tafel zat en haar oprecht probeerde te begrijpen. Famke deed daarna weer wél mee, maar die vriendschap met Diederik lijkt verdwenen...


7. Connie Witteman vs. Maxim Hartman

Showbizzdiva Connie Witteman zat zich groen en geel te ergeren aan Maxim Hartman. De twee zaten in de uitzending om te praten over hun insta-pagina's vanwege het tienjarig bestaan van Instagram. Maxim heeft er moeite mee dat mensen, zoals Connie, veel privé-dingen online knallen. Daar was la Witteman niet van gediend. Wat volgde was een schurend, ongemakkelijk en hard gesprek tussen de twee. Ook Eva voelde de spanning, die om te snijden was. "Zullen we weggaan?", zei ze tegen de andere tafelgasten.

 

8. Eva over haar heftige periode

Toen Cardioloog Chahinda Ghossein-Doha aan tafel zat, om te praten over zwangerschapsvergiftiging, deelde Eva ook haar eigen heftige verhaal. "Ik weet niet of ik ooit nog beter word", blikte Eva openhartig terug op de periode na de geboorte van haar zoon Pax. "Je leest alles maar er is nooit een pasklaar antwoord." Ze voelde zich slecht. "Heel slecht." Ook was ze bang dat ze niet meer op niveau zou kunnen presteren met haar talkshow. "Daar voelde ik me heel ongelukkig over."

 

Article continues after the ad