Plof met paps op de bank

Het is vaderdag! Een mooie gelegenheid om je padre, oudeheer of peetvader in het zonnetje te zetten en samen een film te kijken. Wij zetten speciaal voor vaderdag de acht meest gedenkwaardige vaders in films en films over vaderschap voor je op een rijtje.

Voor de kersverse vader: The Boss Baby

Nu in de bioscoop

De zevenjarige Tim krijgt een nieuw broertje. Maar deze baby is geen normale baby. Hij draagt een pak, loopt rond met een koffer en heeft de stem van een volwassen man. Wat is hier aan de hand? Tim vertrouwt het niet en doet onderzoek naar zijn kleine broertje. 

Voor de emotionele vader: La Vita è Bella / Life is Beautiful

Te zien bij Ziggo

De vrolijke Guido wordt smoorverliefd op de mooie Dora. Hij doet er alles aan om haar voor zich te winnen. Uiteindelijk valt ze voor hem en krijgen ze een zoontje, Joshua. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Nazi's voor de deur staan, komt er een einde aan hun geluk. Guido en zijn zoontje belanden in een concentratiekamp en hij probeert Joshua te beschermen voor de verschrikkelijke werkelijkheid. 

Voor de superpapa: The Incredibles

Te zien op Netflix

De supersterke Mr. Incredible en de megaflexibele Elastigirl leiden als de familie Parr een burgerlijk leven in een buitenwijk, omdat de overheid genoeg heeft van de vele superhelden. Als papa Bob een mysterieuze opdracht krijgt, bloeit-ie weer helemaal op. Het duurt niet lang voordat ma Helen, puberdochter Violet en zoontje Dash in actie moeten komen om hem te helpen.

Voor de fantasierijke vader: Big Fish

Te zien bij Pathé Thuis

Deze hartverwarmende film vertelt het verhaal van de innemende Edward Bloom (Finney, als jonge man Mc Gregor), die met de fantasierijke verhalen over zijn leven veel mensen charmeert. De relatie met zijn zoon Will (Billy Crudup) is echter verstoord, omdat deze grote moeite heeft met zijn 'larger than life'-verhalen en het idee heeft zijn vader niet echt te kennen.

Voor de bezorgde vader: Finding Nemo

Te zien bij Pathé Thuis en Horizon

Nemo wordt ontvoerd door een duiker en in het aquarium van een tandarts gedumpt. Terwijl Nemo probeert om daar uit te komen, begint zijn vader aan een zoektocht naar zijn zoon. Hij krijgt hulp van een aantal waterbewoners die ieder voor zich al een leuk filmpje zouden opleveren. Vis Dory heeft geen korte termijngeheugen meer, haai Bruce probeert via groepstherapie van zijn hang naar vis af te komen, en Crush is een schildpad die verdacht veel klinkt als een surfer-dude.

Voor de geeky vader: Star Wars IV: A New Hope

Te zien op Netflix

De originele Star Wars is niet weg te denken uit de filmgeschiedenis. Luke Skywalker werkt op het land bij z'n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Voor de single dad: The Descendants

Te zien bij Film1 Family, iTunes en Ziggo

Matt King (George Clooney), een rijke landeigenaar is getrouwd met een prachtige vrouw, die nu door een ernstig ongeluk in een terminale coma ligt. Zijn dochters van tien en zeventien jaar oud zijn onbekenden voor hem en hij denkt erover om zijn huis en land te verkopen aan een rijke vastgoedeigenaar. Twijfelend om de stekker uit het apparatuur te halen dat zijn vrouw in leven houdt, komt Matt erachter dat zij een affaire had. Samen met zijn twee dochters gaat-ie op zoek naar de betreffende persoon.

Voor de gevaarlijke vader: Taken

Te zien bij o.a. Videoland

Wat is erger voor een vader dan machteloos via een mobiele telefoon te moeten aanhoren hoe zijn dochter wordt ontvoerd? Het is een nachtmerrie die werkelijkheid wordt voor Bryan (Liam Neeson), voormalig geheim agent in Amerikaanse dienst. Hij heeft slechts enkele uren om zijn dochter Kim te redden uit handen van een beruchte gang die gespecialiseerd is in vrouwenhandel. Daarbij komt hij meteen voor een enorm probleem te staan: hij zit in Los Angeles, zij is net ontvoerd in Parijs.

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.