3 van de beste draken in films

Door die verdomde Middeleeuwse fictie hebben draken een slechte naam, maar het zijn heus niet allemaal bloeddorstige monsters. Sterker nog: als we de meeste films mogen geloven, is het merendeel erg tof. Kijk maar eens naar dit bonte stel.

1. Wish Dragon

Wat nou, een geest uit een lamp? Een knuffelige roze draak die je wensen vervult, dat is toch veel cooler? In Wish Dragon komt er zo’n wezen tevoorschijn als Din een bijzondere theepot in handen krijgt. Deze vlot babbelende gigant (dat hoort bij wensenvervullers blijkbaar) helpt hem om de banden met zijn jeugdvriendin weer aan te halen. Leuk om deze in het Chinees, de originele taal, te kijken. Want dat past niet alleen goed bij draken: de roze pluispluim wordt ook nog eens ingesproken door Jackie Chan.

Wish Dragon is te zien op Netflix

Article continues after the ad

 

2. Smaug

Om even vast stellen dat er ook rotte appels in het mandje zitten, hebben we hier de draak uit de Hobbit-films: Smaug. Dit bedenksel van JRR Tolkien bewaakt een onwaarschijnlijk grote schat in een grot, die hij heeft afgepakt van de dwergengemeenschap. Hobbit Bilbo probeert hem die te ontfutselen. In de films van Peter Jackson heeft Smaug de stem van Benedict Cumberbatch en die geeft hem massa’s persoonlijkheid. Daarnaast ziet deze gigant er gewoon enorm wreed uit. Wil je meer weten over de aankomende Lord of the Rings-serie? Say no more.

De Hobbit-films zijn te zien bij Pathé Thuis

 

3. Toothless

Het barst van de draken in de How to Train Your Dragon-films, van schoothondjesformaat tot reuzen die je kunnen vertrappen zonder dat ze het in de gaten hebben. Maar de meest charmante van het stel is zonder twijfel Toothless, de draak van hoofdfiguur Hiccup, een vikingjongen die leeft in een wereld waar draken leven naast mensen. De sprekende ogen van Toothless zijn het handelsmerk van deze zogenaamde Night Fury, een extreem zeldzame soort. Heeft hij dan geen tanden, zoals zijn naam doet vermoeden? Jawel hoor, maar hij kan ze intrekken.

How to Train Your Dragon is te zien op Netflix

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Falkor

Iedereen die groot is geworden in de jaren tachtig heeft ervan gedroomd: een ritje door de lucht op de rug van Falkor, het draakachtige witte beest uit The NeverEnding Story. Dat is wat de held uit de film doet in de beroemdste scène. Maar deze goeierd heeft meer kwaliteiten: hij zou een goede mentale coach zijn met zijn opbeurende praatjes en optimistische kijk op het leven. Aangezien hij in het levensgevaarlijke rijk Fantasia leeft, zegt dat veel over zijn persoonlijkheid.

The NeverEnding Story is te zien bij Pathé Thuis

 

5. Mushu

De rode draak uit de animatiefilm Mulan is nogal klein van stuk, maar dat is niet de enige reden dat hij lijdt aan een minderwaardigheidscomplex. Een blunder tijdens zijn taak als beschermgeest heeft ervoor gezorgd dat hij alleen nog wierook mag aansteken: een blamage voor deze edele, vuurspugende soort. Gelukkig krijgt hij tijdens zijn avonturen met de dappere meid uit de titel, de kans zich te revancheren. Een belangrijke reden dat Mushu een van de populairste Disney-sidekicks ooit is, is zonder twijfel Eddie Murphy, die zijn stem doet. Er verscheen laatst ook een live-action versie van deze film, zonder Mushu.

Mulan is te zien bij Disney+

 

6. Draco

Veel draken hebben last van dit probleem: mensen proberen ze te pas en te onpas af te maken. In Dragonheart is het zo ver gekomen, dat er nog maar één draak over is: de majestueuze Draco. Dat zijn stem verzorgd wordt door Sean Connery, maakt hem des te statiger. In deze avonturenfilm wordt een ridder, gespeeld door Dennis Quaid, op het beest afgestuurd om zo de draken voorgoed uit te roeien, maar er ontstaat een vriendschap. Als je goed naar Draco kijkt, kun je zien dat hij ontwikkeld is in de poppenstudio van Muppet-meester Jim Henson.

Dragonheart is te zien op iTunes

 

7. Sisu

Wéér zo’n bedreigde diersoort in Raya and the Last Dragon, zoals de titel al een beetje verklapt. Sisu is de naam van de laatste draak in het fantasierijk Kumandra. De held uit de titel is naar haar op zoek omdat de mensheid bedreigd wordt door nare monsters, waar alleen draken tegenop kunnen. Probleem is dat Sisu niet bepaald het stereotype machtige, magische draak is. De stem van Awkwafina past daar perfect bij, net als haar weelderige witte manen in plaats van harde schubben. Diversiteit in drakenland: het is een heel ding. De film werd eerst voor een flinke plusprijs aangeboden bij Disney+, maar zit nu gewoon in je abonnement inbegrepen.

Raya and the Last Dragon is te zien bij Disney+

 

8. Elliott

Ook Elliott is van de pluizige variant en dat maakt hem meteen knuffelbaar, meer nog dan de draak uit de originele film waar Pete’s Dragon op gebaseerd is. Een jongen die jaren vermist was, duikt weer op in een bos. Het is een raadsel hoe hij al die tijd in leven is gebleven, totdat de wereld kennismaakt met draak Elliott, die altijd verscholen tussen de bomen heeft geleefd. Net als Toothless heeft hij naast de vaardigheid om te vliegen en vuur te spugen nog een prettige eigenschap: hij houdt zijn mond tenminste. Op een indrukwekkende grom zo nu en dan na natuurlijk.

Pete’s Dragon is te zien bij Disney+

 

Smaken al die grote vriendelijke draken naar meer? Check dan ook de beste familiefilms op Netflix