Spookhuis film The Amityville Horror

Hoeveel scary films heb jij in de afgelopen twee weken gezien? Wij vinden dat het halverwege oktober wel tijd is voor een lijst met de aller engste haunted houses in films. Geniet van onze scaryyy top acht!

1. The Cabin in the Woods (2012)

Deze horrorfilm spot met het stereotype spookhuis. Een enge kelder? Check. Oude bezeten spullen? Aanwezig. Maar het toffe aan deze film is het moderne tintje: een mega modern lab met honderden liften vol monsters. Uuuh dat hebben we niet eerder gezien!

In Cabin In The Woods zit elk angstaanjagend wezen waar een horrorfan om kan vragen. The Deadites zijn een verwijzing naar Evil Dead, Kiko is geïnspireerd door de griezelige, langharige spookmeisjes die te zien zijn in horrorfilms als The Ring. The Hell Lord is een knipoog naar Hellraiser's Pinhead en de blob-verwijzingen leiden naar... nou ja, The Blob.

 

2. The Shining (1980)

Oké, het is niet écht een huis. Toch is The Overlook Hotel onmisbaar op deze lijst met de engste spookhuizen! Jack, zijn vrouw en Danny zijn ten slotte voor een aantal maanden de enige bewoners van het pand. Dan mogen we het hotel toch meetellen als een huis?

Het hotel had zo z’n kuren. Er stroomt liters met bloed uit de liften, niemand mocht kamer 237 bezoeken en in het doolhof naast het gebouw wil je ook niet verdwaald raken. Gelukkig maakt zoon Dan (in 2019 vervolg Doctor Sleep), een einde aan alle nachtmerries in het verlaten gebouw.

Article continues after the ad
 

3. The Blair Witch Project (1999)

De bovennatuurlijke horrorfilm eindigt in een verlaten huis. Wanneer drie studenten het horrorhuis binnenlopen ontdekken ze demonische symbolen en bloederige handafdrukken van kinderen op de muren.

Het verlaten huis lijkt op je standaard spookhuis. Toch maakt de manier van filmen (een aantal studenten die met een goedkope camera wat beelden schieten) het huis een stuk enger. Het is net alsof je zelf door het verlaten pand loopt!

 

4. House On Haunted Hill (1959)

Miljonair Frederick Loren nodigt een groep mensen uit om een nachtje door te brengen in zijn spookhuis. Dit alles wordt beloond met een prijs van $10.000 voor iedereen die het tot de ochtend haalt. Het oude huis zit vol heerlijke Halloween-klassiekers als skeletten, krakende deuren en grote spinnenwebben. Nieuwsgierig? Heb jij even geluk, want de volledige film staat gewoon op YouTube!

Wie dacht dat 3D iets van de 21e eeuw is heeft het fout. In 1959 vloog er een plastic skelet over het publiek tijdens House On Haunted Hill, dat alles om de bezoekers nog banger te maken.

Verwar de film niet met het angstaanjagende verhaal van Netflix-serie The Haunting of Hill House. In onze Superguide-recensie lees je waarom wij deze show een van de beste horrorseries ooit vinden.

5. The Conjuring (2013)

Fotoschilderijen vliegen van de muur, donkere kelders zitten vol bezeten antiek kinderspeelgoed en tussen de enge jumpscares door zie je de enge demonen door het huis lopen. Gelukkig zuiveren Ed en Lorraine Warren de bezeten huizen die ze bezoeken. Het decor en de spullen uit de jaren 90 geven de film en de spookhuizen een antieke sfeer. Hoe prachtig ze ook zijn, na The Conjuring-films wil niemand meer in een oud huis wonen!

The Conjuring 3 is ook onderweg! De makers beloven dat dit veel meer wordt dan een spookhuisfilm.

 

6. Paranormal Activity (2007)

De woning van Micah en Katie lijkt op het eerste gezicht niet op een horrorhuis. Toch is dit een van de engste locaties in horrorgeschiedenis. Dat er paranormale activiteiten in een normaal huis gebeuren, maakt de film juist honderd keer zo eng. En dat we alles zien via een home video-camera, in plaats van een filmcameralens, maakt dat we vrezen voor onze eigen levens.

 

7. The Amityville Horror (2005)

“Houses don’t kill people”, zegt George (Ryan Reynolds) nog lekker onschuldig in The Amityville Horror. Nou… In het waargebeurde verhaal verhuizen George en Kathy Lutz eind 1975 samen met hun drie kinderen naar een elegant huis in Long Island, maar ze ervaren al snel paranormale activiteiten. Groen slijm sijpelt van de muren, ogen gluren van buitenaf naar binnen en stank geuren doordringende geuren komen het huis binnen. Kathleen zweeft boven haar bed en George werd elke dag om 15.15 uur wakker (het tijdstip van de moorden die een aantal jaar daarvoor gebeurden in het huis). Wat is er wél normaal in dit huis?

De Amityville Horror blijft een van de meest gruwelijke spookhuisverhalen ooit verteld, omdat het dus echt is gebeurd. Kijk hieronder het waargebeurde verhaal van George en Kathy Lutz.

 

8. Poltergeist (1982/2015)

Bewegend meubilair, gewelddadige hallucinaties en personages die via de televisie met kinderen praten: het gebeurt allemaal in het Freelings’ huis uit de 1982-klassieker Poltergeist. De 2015-remake met dezelfde naam heeft dan wel een lagere leeftijdsrating maar het huis is zeker dankzij de nieuwe filmtechnologie en special effects een stuk enger dan het origineel.

Ben je in de stemming voor meer horror? Dit zijn volgens ons de vijf beste horrorfilms gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mocht je alle oude classics al gezien hebben dan zijn dit de zeven beste nieuwe horror-releases on demand!