Freddie Highmore in The Good Doctor

Ziekenhuisseries weten ons met chirurgische precisie te raken, recht in het hart. Het zorgt voor bloederige binge-sessies vol medische missers, intercollegiaal geseks en drama in de ziekenzaal. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste ziekenhuisseries?

1. Grey's Anatomy

De moeder aller ziekenhuisseries is natúúrlijk Grey's Anatomy. We gluren al sinds 2005 (!) mee in het leven van Ellen Pompeo's Dr. Meredith Grey in het Grey-Sloan Memorial Hospital. Drama, liefde, seks, ruzies tussen collega's, de dood. Heel. Veel. Dood. We kunnen niets bedenken wat Grey's níet heeft. Dit is de ultieme ziekenhuisserie. Maar hè, dat wist je natuurlijk al lang.


2. Scrubs

Misschien iets minder bekend dan Grey's, is Scrubs. Deze cultserie laat je huilen van geluk én van verdriet. We volgen de beginnend arts J.D (Zach Braff), die ons meeneemt in zijn bizarre, hilarische en absurdistische dagdromen. Ondertussen probeert hij zijn nukkige mentor Perry Cox voor zich te winnen, zien we zijn innige bromance met bestie Turk en ontluikt de liefde tussen hem en collega Elliot. De mix van absurdistische comedy en diepe, emotionele momenten maakt van Scrubs de ultieme dramedy.


3. ER

Als Grey's Anatomy de moeder aller ziekenhuisseries is... is ER de oma. Deze mammoet-serie (1994-2009) hield het maar liefst 15 seizoenen vol en gaf ons een jonge George Clooney en andere topacteurs als Anthony Edwards, Noah Wyle, and Julianna Margulies. Chicago's County General Hospital doet zeker niet onder voor alle andere ziekenhuizen die je in deze lijst gaat tegenkomen en diende waarschijnlijk als grote inspiratiebron voor de shows die erna kwamen. En, naast alle hoogwaardige drama-verhaallijnen vol emotionele relaties, dood-scènes en gastoptredens van bekende acteurs, was ER (wat staat voor emergency room) ook vrij medisch realistisch zonder al te ingewikkeld te worden.

Article continues after the ad


4. House M.D.

Een eigenwijze, asociale, aan pijnstillers verslaafde dokter... what could possibly go wrong? Nou, wel het een en ander natuurlijk. Maar de dokter in kwestie, Hugh Laurie's Gregory House, is zó briljant, dat 'ie oplossingen vindt voor aandoeningen die andere artsen nog niet eens hadden vastgesteld. Hij is iedereen eigenlijk altijd wel een stapje voor, maar zijn egoïsme en persoonlijke demonen zitten 'm vaak in de weg. De meest gecompliceerde, maar daardoor juist interessantste serie in deze lijst.

 

5. The Good Doctor

We zijn stiekem verliefd op Shaun Murphy (Freddie Highmore), de unieke hoofdpersoon van The Good Doctor. Deze autistische top-chirurg gaat aan de slag bij een prestigieus ziekenhuis en moet zien te dealen met vooroordelen van zijn collega’s. Zijn geniale medische kennis geeft hem echter een flinke voorsprong. Alleen al vanwege het verfrissende perspectief - een realistisch autistische hoofdpersoon - het kijken waard, maar The Good Doctor (te zien bij Ziggo) is ook vooral een puik medisch drama. 


6. Chicago Med

Chicago Med is een beetje een vreemde eend in de bijt. Dit is een show die is verbonden met nog eens twee andere series, Chicago P.D. en Chicago Fire. Oftewel: de Chicago-franchise van Law & Order-man Dick Wolf. Dat geeft Chicago Med een voordeel: het is een hele levendige show, juist vanwege die connectie met de andere reeksen. Je voelt echt dat er nog een wereld omheen zit. Oké, de verhaallijnen zijn misschien niet altijd even origineel, maar de cast vol met knappe artsen en charismatische doktoren zorgt er wel voor dat je van Chicago Med gaat houden. En: het mega chaotische Gaffney Chicago Medical Center verveelt nooit!


7. Doogie Howser, M.D.

Aww, kleine Neil Patrick Harris! De How I Met Your Mother-acteur speelden jaaaaren geleden al de pannen van het dak als medisch genie Doogie Howser, een 16-jarige die door zijn briljante kennis al aan de slag mag als dokter. Uiteraard denk je als pubertje aan hele andere dingen. Meisjes, feestjes, Nikes. Doogie deed dat ook, maar zat tegelijkertijd ook met zijn neus in de medische dossiers. Een uniek perspectief dat anno 2020 misschien een tikkie gedateerd oogt, kijk maar eens naar de beelden hieronder, maar voor zijn tijd was dit een vrij progressieve serie die tienerproblemen op een heldere en niet-saaie manier in beeld wist te brengen.


8. Nurse Jackie

Edie Falco zorgde na Hugh Laurie's House wat ons betreft voor het interessantste ziekenhuispersonage. ER-verpleegkundige Jackie Peyton is een heerlijk personage. Zwartgallig, cynisch, sarcastisch. Ze breekt regelmatig regels en clasht gerust met de doktoren van het All Saints-ziekenhuis in New York. Oh ja: en dan houdt ze ook nog iets te veel van pijnstillers. Ondanks dat alles is Jackie wel iemand die echt om haar patiënten geeft. Het is extreem boeiend om te zien hoe Jackie alle ballen in haar leven omhoog probeert te houden. Uiteraard dondert het hele kaartenhuis af en toe finaal in elkaar, maar niemand is perfect (en dat maakt Nurse Jackie als serie nu juist bijna perfect).