Reese Witherspoon

Reese Witherspoon viert vandaag haar 45e verjaardag! Om deze mijlpaal te vieren, blikken we terug op de bijzondere carrière van deze veelzijdige filmster.

8. Sweet Home Alabama (2002)

Na het succes van Legally Blonde (waarover later natuurlijk meer) speelde Reese Witherspoon in een reeks romantische komedies van wisselende kwaliteit. Veruit de aardigste is Sweet Home Alabama, over een gevierd modeontwerpster uit New York die terugkeert naar haar geboortedorp om een slepende scheiding te regelen. De critici haalden hun neus op voor Sweet Home Alabama, maar het publiek viel als een blok voor deze even voorspelbare als vermakelijke romcom.


7. Freeway (1996)

Voor de fans van Freeway was het even wennen dat Reese Witherspoon begin deze eeuw vooral in zoete romantische komedies was te zien. In deze vuige videotheekklassieker leerden we haar namelijk van een hele andere kant kennen! Een zeldzaam grofgebekte Witherspoon speelt een rebelse tiener, die belaagd wordt door de sadistische seriemoordenaar Bob Wolverton (Kiefer Sutherland). Deze gemene en gitzwarte variant op Roodkapje groeide uit tot een heuse cultklassieker!

Article continues after the ad


6. Election (1999)

Ook in Election bewees Reese Witherspoon dat ze meer in haar mars heeft dan alleen de goedlachse ‘girl next door’. In deze door MTV geproduceerde film speelt zij Tracy Flick, een overambitieuze scholiere die er alles voor over heeft om verkozen te worden tot voorzitter van de studentenraad. Het slimme scenario van deze combinatie van High School-comedy en politieke satire werd genomineerd voor een Oscar.

 

Luister ook onze podcast Bankplakkers met kijktips en het laatste nieuws:

 

5. Mud (2012)

In Mud sluiten twee jongens vriendschap met een charismatische zwerver (een geweldige rol van Matthew McConaughey). Hij blijkt een voortvluchtige crimineel te zijn, die niets liever wil dan herenigd te worden met zijn liefje (Reese Witherspoon). Zij besluiten hem te helpen, maar dat is niet zonder gevaar. Het is dat het rolletje van Reese in Mud vrij bescheiden is, anders had dit aangrijpende drama zeker hoger gestaan in deze ranglijst!

 

4. Pleasantville (1998)

In deze charmante fantasyfilm speelt Reese Witherspoon een scholiere die samen met haar tweelingbroer (Tobey Maguire) belandt in Pleasantville, een brave zwartwitserie uit de jaren 50. Maar de komst van de vrijgevochten scholieren brengt letterlijk en figuurlijk kleur in het stadje waaraan de comedyserie zijn naam dankt. Let ook even op een geinig bijrolletje van Paul Walker als hartenbreker Skip Martin.


3. Wild (2014)

Cheryl (Reese Witherspoon) is een jonge vrouw die worstelt met de gevolgen van een pijnlijke scheiding en het overlijden van haar moeder (Laura Dern). Om in het reine te komen met haarzelf, begint zij een duizenden kilometers lange wandeltocht van Mexico naar Canada. De inspirerende Instagram-quotes vliegen je om de oren, maar dankzij een ijzersterke Witherspoon weet Wild toch een gevoelige snaar te raken. Het leverde haar zowel een Oscar- als een Golden Globe-nominatie op.

Reese Witherspoon


2. Legally Blonde (2001)

Met Legally Blonde scoorde Reese Witherspoon eindelijk een hoofdrol in een grote publieksfilm… en die kans liet zij niet onopgemerkt voorbijgaan! De hoofdrolspeelster is ronduit onweerstaanbaar als Elle Woods, een scholiere die door haar vriendje wordt gedumpt omdat zij te oppervlakkig zou zijn. Om het tegendeel te bewijzen, gaat Elle rechten studeren op de prestigieuze Harvard Law School. Na verschillende vervolgen, spin-offs en zelfs een Broadway-musical verschijnt Legally Blonde 3 volgend jaar in de bios.

 

1. Walk the Line (2005)

Johnny Cash kreeg het filmmonument dat hij verdiende met Walk the Line. In deze muzikale biopic van James Mangold (Logan) speelt Joaquin Phoenix de rol van de legendarische countryzanger. Maar het was Reese Witherspoon die haar eerste (en voorlopig laatste) Oscar won voor haar rol als zangeres June Carter, de rots in de branding voor Cash. Bijzonder: Phoenix en Witherspoon zingen al hun nummers zelf in deze meeslepende filmbiografie!

 

Bekijk ook onze video vol feitjes die je nog niet kende over Reese Witherspoon!