Keanu Reeves, Scarlett Johansson, Bruce Willis

Het is vaak doorbijten en veel voorverpakte bami eten als je begint te acteren, maar met een beetje mazzel ruil je die schrale tijden uiteindelijk in voor een gouden miljonairsbestaan. Dit zijn de acht acteurs en actrices die het meeste geld kregen voor één enkele Hollywood-film. Katsjing!

Best betaalde acteurs

1. Tom Cruise: 100 miljoen dollar

De absurde bedragen die je gaat tegenkomen in deze lijst zijn meestal zo hoog omdat de allergrootste sterren een hele lucratieve voorwaarde in hun contracten laten zetten. Ze krijgen niet alleen een mooi bedrag vooraf, maar ook een percentage van de opbrengst die de film heeft. Hoe groter de ster, hoe groter dat percentage, dus in het geval van Tom Cruise kan dat aardig aantikken. Voor zowel Mission: Impossible 2 als War of the Worlds liep zijn salaris op tot 100 miljoen dollar. Hij was laatst voor de verandering op een goede manier in het nieuws: lees hier over zijn actie rondom de Golden Globes.

 

2. Will Smith: 100 miljoen dollar

Will Smith is altijd goed geweest in de edele kunst van de salarisonderhandelingen, maar bij Men in Black 3 regelde hij wel een hele mooie deal voor zichzelf. Hij wist dondersgoed dat een succesvol nieuw deel van deze scifi-comedyreeks onmogelijk was zonder hem, dus hij verkocht zijn huid duur: dankzij een percentage van de opbrengst liep de teller op tot maar liefst 100 miljoen dollar. Hij was dat geld nog waard ook, want kijk maar eens hoe slecht het afliep met Men in Black: International, de eerste Men in Black-film zonder hem.

Article continues after the ad

 

3. Bruce Willis: 100 miljoen dollar

Met zijn gage van 14 miljoen dollar vooraf hadden de makers van The Sixth Sense een keurig marktconform bedrag betaald om Bruce Willis in te huren. Maar deze handige harry wilde ook een percentage van de opbrengst hebben. Prima, dachten de bobo’s: hoeveel extra geld kan ons dat kosten met een relatief kleinschalige bovennatuurlijke thriller als deze? Nou, dat kun je makkelijk uitrekenen als je weet dat hij aan het eind van de rit 100 miljoen dollar in zijn zak kon steken. The Sixth Sense werd een klapper van een verrassingshit en daar heeft Willis op z’n minst een extra huis van kunnen kopen.

 

4. Keanu Reeves: 78 miljoen dollar

The Matrix was zo’n daverend succes, dat de filmstudio groen licht gaf voor twee vervolgen tegelijk, die ook direct na elkaar werden opgenomen. Maar kwantumkorting op hoofdrolspeler Keanu Reeves kregen ze niet, integendeel zelfs! Hij kreeg 30 miljoen dollar nog voordat de opnames begonnen en ook hij bedong een percentage, voor zowel The Matrix: Reloaded als The Matrix: Revolutions. Dat was dubbel cashen: 156 miljoen dollar verdiende hij ermee, wat neerkomt op 78 miljoen gemiddeld per film. Zijn rol in The Matrix vind je ook terug in ons artikel over de beste en slechtste rollen van Keanu.

 

Best betaalde actrices

5. Sandra Bullock: 70 miljoen dollar

Met het geld dat Sandra Bullock verdiende met Gravity kan ze zowat haar eigen raket kopen om dat ruimte-avontuur nog een keer dunnetjes over te doen. 20 miljoen dollar is wat er overgeschreven moest worden zodat ze aan de slag ging met haar rol als astronaut. En achteraf mocht ze zich verheugen op 15 procent van de opbrengst. Omdat Gravity een groot succes werd, groeide die beloning als een supernova en was ze aan het eind van deze dolle rit 70 miljoen dollar rijker.

 

6. Cameron Diaz: 42 miljoen dollar

De enige reden dat er nog gesproken wordt over de verder compleet vergeetachtige comedy Bad Teacher, is de legendarische deal die hoofdrolspeelster Cameron Diaz ervoor regelde. 1 miljoen dollar is een koopje om een actrice van haar niveau in te huren, maar ze nam alleen genoegen met dat bedrag als ze een bovengemiddeld groot percentage zou krijgen van de opbrengst. De uitkomst: 42 miljoen dollar! Niet zo gek dat ze een paar jaar hierna met pensioen ging als actrice, want voor het geld hoefde ze het niet meer te doen. Hier lees je meer over wat ze tegenwoordig doet.

Cameron Diaz

 

7. Scarlett Johansson: 35 miljoen dollar

Avengers: Endgame mag dan even de recordhouder geld verdienen aan de bioskassa zijn geweest, het was een dure grap om hem gemaakt te krijgen. Een van de voornaamste kostenposten was het verzamelen van de reusachtige cast, waar veel dikbetaalde sterren bij zitten. De meest kostbare actrice onder hen was Black Widow herself: Scarlett Johansson. 35 miljoen is inderdaad geen kattenpis. En het zou best kunnen dat haar aankomende Marvel-film daar gewoon overheen gaat, want ook voor Black Widow krijgt ze een stukje van de winst. Lees hier wat haar beste en slechtste films zijn.

 

8. Julia Roberts: 25 miljoen dollar

Julia Roberts was jarenlang een van de grootste publiekstrekkers die er bestaat, maar de 25 miljoen dollar die ze kreeg voor Mona Lisa Smile was alsnog geen goede investering. De makers verwachtten duidelijk een dikke hit, dus lokten ze haar uit de tent voor een recordbedrag in haar kasboekje, maar het werd niet de drukbezochte Oscar-lieveling die ze duidelijk voor ogen hadden. Gelukkig voor Roberts had ze 25 miljoen redenen om daar niet heel lang van te balen…

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.