Godfather of Harlem

Met een vuurwapen of een scheermesje, het maakt deze mannen allemaal niet uit. Zij zijn niet bang om de vieze klusjes te klaren. Wij zochten de 7 meest meedogenlozen gangsters in de geschiedenis van TV voor je uit.

Forest Whitaker als Bumpy Johnson

Godfather of Harlem

Na tien jaar in Alcatraz komt gangster Bumpy Johnson eindelijk vrij. Hij keert terug naar Harlem, waar Vincent 'Chin' Gigante nu de baas is. En dát staat hem niet zo aan. Chin vermoorden is geen optie, want zowel hij als de ex-gevangene zelf zijn onderdeel van Italiaanse maffia. Dus lost de gangster het anders op.

Bumpy gedraagt zich onvoorspelbaar en is levensgevaarlijk. Hij benadert mensen vriendelijk, geeft ze complimenten, en juist wanneer de vijand het niet verwacht haalt hij zijn scheermes tevoorschijn. Maar ook vrienden zijn niet veilig: de mastermind bespeelt iedereen.

Alleen al om Forest Whitakers’ uitvoering van Bumpy Johnson is Godfather of Harlem een aanrader. Maar ook Giancarlo Esposito, als politicus en predikant Adam Clayton Powell jr, is steengoed. Onze recensie over de nieuwe ganster-serie lees je hier.

Article continues after the ad

Godfather of Harlem verschijnt woensdag 10 september exclusief op Ziggo Movies & Series XL.

 

James Gandolfini als Tony Soprano

The Sopranos

Tony Soprano lijkt misschien je stereotype gangster: Hij is breedgebouwd, heeft een gladgestreken kapsel en een zware stem. Maar het hoofd van de DiMeo’s heeft persoonlijke zwaktes, zoals paniekaanvallen. Die maken het personage levensecht. 

Wil hij zijn leven verbeteren? Nou, nee. Een kleine spoiler: hij wurgt een man tijdens een tripje met dochtertje Meadow. Zelfs na die moord root je nog voor Tony. Dat is pas een echte gangster. 

 

Ron Perlman als Clarence ‘Clay’ Morrow 

Sons of Anarchy

Morrow was voor een lange tijd de machtigste man in Charming, CA. In de serie begint hij als een man die simpelweg zijn stad veilig wil houden. Maar een lieverdje blijkt Clay niet. Al snel ziet hij mogelijkheden in de criminaliteit, en duikt hij de drugshandel in - in de stad gemeenschap die hij wilde beschermen.

Al snel maakt Clay plannen om zijn dierbaren te vermoord, om zo zonden uit het verleden te verdoezelen. Hij gaat van vredelievend naar badass, en die verandering in zijn personage vonden wij helemaal niet erg.

Sons of Anarchy is te zien op Netflix.

Giancarlo Esposito als Gustavo ‘Gus’ Fring 

Breaking Bad

Deze fastfoodfranchise-exploitant lijkt ongevaarlijk, maar niets blijkt minder waar. Gustavo ‘Gus’ Fring is niet vies van het doorsnijden van een keel hier en daar. Ook een waar drugs-lab en het vergiftigen van mensen die hem in de weg staan behoort tot zijn repertoire.

De georganiseerde zakenman leeft een dubbelleven. De man met twee gezichten speelt de brave burger en werkt ondertussen voor de duivel. Zo doneert hij geld aan de politie, maar schudt ondertussen ook de handen van agenten die hij even later probeert te vermoorden. Dat maakt Gus een gangster die je nog lang met koude rillingen achterlaat.

Breaking Bad is te zien op Netflix.

Steven Van Zandt als Frank ‘The Fixer’ Tagliano

Lilyhammer

Niemand kan beter uitleggen wat voor crimineel Frank Taglianoin is dan de acteur die hem speelde. Steven Van Zandt: “He is very open, he’s known to fix peoples problems. Everybody likes him, and he likes everybody. He’s the badess gangster in New York.”

Meteen in het begin van de serie verraadt The Fixer al zijn maffiavrienden, wat hem al meedogenloos maakt. Hoe stoer hij ook is, kiest hij wel voor een plekje in het federale getuigenbeschermingsprogramma.

Zijn vertrouwde straten van New York worden ingeruild voor de ijzige fjorden van Noorwegen. De veranderingen maken Frank nou niet echt een beter mens. Met een dosis humor, chantage en bakken vol geweld zet hij het rustige stadje Lilyhammer op stelten.

Lilyhammer is te zien op Netflix.

 

Bryan Cranston als Walter ‘Heisenberg’ White

Breaking Bad

Als we Breaking Bad-personage Gus noemen, dan kunnen we Walter White natuurlijk niet vergeten. De voormalig scheikundeleraar besluit drugs te verkopen zodat zijn familie na zijn dood (hij heeft longkanker) niet in de schulden zit.

Wat begint als een onschuldig bijbaantje leidt al snel tot een serie van moorden die niet meer goed te praten valt. Want ach, wat maakt het allemaal ook uit als je toch doodgaat?

De maker van de serie, Vince Gilligan, had een duidelijk doel voorogen met Walter White: “Ik ga hem van Mr Chips in Scarface veranderen. Ik maakte het personage opzettelijk minder sympathiek in de loop van de serie”.

De serie is inmiddels iconisch, maar de film mag je ook niet missen. In de Superguide-recensie vertellen we waarom dit is.

 

Cillian Murphy als Thomas Shelby

Peaky Blinders

Het meest complexe en duistere hoofdpersonage van Peaky Blinders is met afstand Thomas Shelby. Koudbloedig iemand neerschieten? Geen probleem. Het flinke trauma dat hij meedraagt uit zijn tijd in Frankrijk maakt het personage niet minder bruut.

Zijn intelligentie maakt hem gevaarlijk. Hoewel Thomas vindt dat de intelligentste koppen de beslissingen zouden moeten maken die de anderen uitvoeren, werkt dit helaas niet zo in zijn leven.

Ben je niet bang voor een spoiler, of heb je de serie al gezien? Dan moet je (nog een keer) deze meest meedogenloze scenes van Thomas Shelby bekijken.

Peaky Blinders is te bekijken op Netflix.

Kan je wel een beetje tegen geweld? Dan kan je onze lijst met de 25 beste horrorfilms aller tijden vast ook wel aan