beroemde filmlocaties

Nu we amper mogen reizen, kunnen we alleen via films genieten van verre oorden. Maar voor als we straks weer probleemloos het vliegtuig in kunnen, hebben wij alvast een leuke wereldreis uitgezet langs zeven iconische filmlocaties die je echt kunt bezoeken.

1. Devils Tower, Wyoming, USA

Deze berg in de middle of nowhere in de Amerikaanse staat Wyoming heeft zo’n opmerkelijke vorm, dat Steven Spielberg ooit dacht: hier gaan mijn aliens landen. In Close Encounters of the Third Kind uit 1977 is Devils Tower de plek waar de finale zich afspeelt en vriendelijke buitenaardse wezens ons een bezoekje brengen. Als je dit gevaarte van 265 meter hoog bezoekt en een beetje handig bent met klimmen, mag je erop.

 

Article continues after the ad

2. Christ Church College, Oxford, Engeland

Studeren op Hogwarts zit er voor ons muggles niet in, maar Oxford: dat is met een beetje moeite en een heleboel geld nog wel haalbaar. De studenten op Christ Church College wanen zich elke dag in de wereld van Harry Potter, want in de kathedraal die bij dit complex hoort, zijn een heleboel bekende scènes opgenomen voor de films, zoals die in de grote hal en op de trappen. Je kunt er een rondleiding doen en zien waar Harry, Ron en Hermione elke dag rondhingen. Een ranking van alle films, al dan niet hier opgenomen, kun je hier vinden.

 

3. Varda Viaduct, Turkije

Fans van James Bond zien het meteen: dit is waar 007 bijna de pijp uit ging al vechtend op het dak van een trein in Skyfall. Dit reusachtige viaduct werd ruim honderd jaar geleden gebouwd en is onderdeel van een treinroute door de ruige bergen van dit gebied in de buurt van Antalya. Met het juiste treinkaartje kun je eroverheen, maar er worden ook bustours heen gehouden waarbij je dit imposante bouwwerk van een klein afstandje kunt bewonderen.

 

4. Philadephia Museum of Art, Pennsylvania, USA

Er zijn maar weinig mensen die zich in kunnen houden bij het zien van de trappen van het Philadelphia Museum of Art in de gelijknamige stad. Hier móet je wel omhoog rennen en je armen omhoog gooien als je boven bent, net als Rocky himself. In de beroemde trainingsscène uit de film zag je het Sylvester Stallone doen en wie weet hoeveel toeristen hebben hem dat nagedaan. Het bronzen beeld van Rocky dat in deel drie bovenaan de trappen stond, kun je nu beneden vinden, een stukje naar de zijkant.

 

5. Savoca en Forza d’Agró, Sicilië, Italië

Als je deze twee dorpjes op het Italiaanse eiland Sicilië bezoekt, ben je misschien wel dichter bij de wereld van The Godfather dan je lief is. Dit is namelijk het terrein van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. De makers van de legendarische misdaadfilm kozen deze plaatsjes als het decor van Corleone, de geboorteplaats van Don Corleone, gespeeld door Marlon Brando. Dat dorpje bestaat echt, maar ziet er inmiddels niet meer uit als het gehucht dat ze nodig hadden voor hun scènes.

 

6. Wadi Rum, Jordanië

Buitenaards mooi, zo mag je de woestijnvallei Wadi Rum in Jordanië best noemen. Het is een locatie die al voor een heleboel films gebruikt is, waarvan het epische Lawrence of Arabia de eerste was. Maar als snel werd Wadi Rum één van de meest geliefde bestemmingen van makers van sciencefictionfilms. Zo is The Martian er voor een groot gedeelte opgenomen, net als Prometheus, Transformers: Revenge of the Fallen, de meest recente Star Wars en het aankomende scifi-spektakel Dune. Als toerist kun je er kamperen, rondrijden in een jeep of een kamelentoer maken.

 

7. Fox Plaza, Los Angeles, USA

Hollywood hoort bij Los Angeles, dus het is niet zo vreemd dat in die stad inmiddels meer films zijn opgenomen dan iemand ooit kan bijhouden. De meeste worden gedraaid in de studio’s waar je er als gewone sterveling niks van ziet, maar een enkele keer worden bekende plekken als locatie gebruikt. Bij het schieten van Die Hard hadden de makers een hoog gebouw nodig en toevallig had filmstudio 20th Century Fox er eentje: Fox Plaza, pal in het midden van kantoordistrict Century City. Deze werd omgedoopt tot de fameuze Nakatomi Building. Je kunt er nu alleen maar langsrijden en ‘yippee-ki-yee, motherfucker’ zeggen, want het is nog altijd in gebruik als kantoor.

 

Zolang je nog niet zo ver kunt reizen, vind je hier zes Hollywood-filmlocaties in Nederland.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.