The Incredibles

Het is niet eerlijk: sommige superhelden moeten een bombardement van gammastraling of een trauma door vermoorde ouders doorstaan om aan hun krachten te komen... en anderen worden er gewoon mee geboren! Maar families met superkrachten zijn door hun ingewikkelde dynamiek ook altijd superdruk. Dit zijn de 7 leukste superheldenfamilies!

1. The Incredibles

Om niet meteen te zwartgallig te worden, beginnen we met de familie Parr, beter bekend als Pixars The Incredibles. Het is absoluut zo dat met name beresterke vader Bob zijn frustraties heeft met het burgertrutten-keurslijf waar hij in geperst zit, aan het begin van de eerste film. Maar zo gauw hij samen met zijn superflexibele vrouw Helen, onzichtbare dochter Violet en razendsnelle zoon Dash ongeremd kan laten zien wat hij kan, heeft dit gezinnetje het bijzonder leuk samen. Zelfs al schuilt er om elke hoek een superschurk die hen wil vernietigen. Gelukkig is superbaby Jack-Jack er dan ook nog. In juni komt met Luca de volgende Pixar-film er alweer aan, waarvan je hier de trailer kunt bekijken.

 

2. De familie Sampson

In de gloednieuwe Netflix-serie Jupiter’s Legacy draait alles om de ellende die je kunt beleven als superheldenfamilie. Als je dacht dat het lastig was om jezelf te bewijzen als nakomeling van een beroemde zanger of actrice: hoe onmogelijk moet je leven wel niet zijn als kroost van de machtigste superheld aller tijden? Laten we het zo zeggen: deze mensen vliegen bepaald niet schouder aan schouder de vijand tegemoet, zoals in The Incredibles. Jupiter's Legacy staat vanaf vrijdag 7 mei op Netflix.

Article continues after the ad

 

3. Het gezinnetje uit WandaVision

De oppermachtige magiër Wanda Maximoff heeft zich samen met haar grote liefde Vision genesteld in een alleraardigst klein stadje. Maar wacht, was die rode superheld niet dood? En als Wanda zwanger wordt, blijkt ook haar draagtijd super en huppelen er in no time twee vroegwijze kleuters door het huis rond. Marvel-fans herkennen daarin de toekomstige helden Speed en Wiccan, want ja, ook zij hebben superkrachten!

 

4. Fantastic Four

Dit fantastische viertal is vooral een surrogaatfamilie, maar aangezien hun bijnaam de ‘first family of Marvel’ is, horen ze hier zeker thuis. Na een ongeluk in de ruimte wordt Reed Richards extreem elastisch, zijn vriendin Sue Storm onzichtbaar en haar broer Johnny is nu een razende vuurbal. Nummer vier is huisvriend Ben Grimm, die als een oranje steenmonster door het leven moet gaan. Het gaat er heus niet altijd even harmonieus aan toe binnen deze superheldeneenheid, maar hun familiegevoel houdt ze stevig bij elkaar. Benieuwd naar de F4-film die eraan zit te komen? Hier lees je meer over Marvels nieuwste plannen.

 

5. Shazam

Als je deze film helemaal tot het einde hebt bekeken – en waarom zou je dat niet doen bij zo’n leuk actiespektakel – weet je dat Shazam bestaat uit een groep mensen. Tiener Billy Batson en zijn pleegbroers en -zussen veranderen bij het uitspreken van het toverwoord ‘shazam’ in volwassen helden, die de krachten vertegenwoordigen van zes mythische figuren. Ja, dat klinkt bespottelijk. En nee, dat is geen nadeel als je een superleuke film wil maken.

 

6. Thor en de zijnen

De scheiding tussen een godheid en een superheld is dun en dat is nergens zo duidelijk als bij de Noordse dondergod Thor. Bij hem thuis is het een toestand waaruit Shakespeare inspiratie voor wel drie drama’s zou kunnen halen. Uiteraard is daar pleegkind Loki, die het van begin af aan voorzien had op de troon van zijn surrogaatpa Odin. Die is ook niet het meest ideale vaderfiguur, wat wel blijkt uit wat voor een bliksemheks hun zus Hela is geworden. Daar tussendoor loopt ook moeder Frigga nog, die het goed bedoelt maar kansloos is tussen al deze kolossale ego's.

 

7. De Graysons

In Invincible, nu te zien op Amazon Prime Video, staat de problematische relatie tussen de oppermachtige Omni-Man en zijn zoon Mark Grayson centraal. Zoonlief heeft lang moeten wachten tot zijn superkrachten tevoorschijn kwamen, maar als het dan zover is, krijgt hij meteen de best mogelijke begeleiding van zijn pa. Waarom noemen we de relatie tussen die twee dan toch problematisch? Ga kijken, is het enige advies dat we kunnen geven. Of ga lezen, want Invincible is gebaseerd op een strip van Robert Kirkman, de bedenker van The Walking Dead.

 

Warmgedraaid voor meer superheldenactie? Lees ook onze artikelen over de foutste superhelden in films en de stoerste vrouwelijke superhelden!