netflix rechtszaken the queens gambit enola holmes sherlock squid game

Netflix moet zich regelmatig in de rechtbank melden. De streamingdienst stond al tegenover een schaakkampioene, de nazaten van Sherlock Holmes en… een satanistische organisatie. Dit zijn de grootste en meest bizarre rechtszaken tegen Netflix!

7. Squid Game versus een internetprovider

De Zuid-Koreaanse internetprovider SK Broadband klaagde Netflix aan. De reden? Squid Game. De serie was namelijk zo populair en werd zoveel gestreamd dat de provider een vergoeding wilde zien. Het bedrijf wilde geld om het internetverkeer beter aan te kunnen en werkzaamheden uit te voeren aan het netwerk. De rechtbank heeft inmiddels gesproken: Netflix moet meebetalen. Het blijkt trouwens helemaal geen rare eis te zijn: Netflix betaalt een Amerikaanse internetprovider bijvoorbeeld al jaren voor snellere streaming.

 

6. Bandersnatch versus Choose Your Own Adventure

Netflix kwam eind 2018 met een uniek project: Bandersnatch. Deze interactieve Black Mirror-film liet je als kijker bepalen hoe het verhaal zou verlopen. Je deed dat door gaandeweg keuzes te maken… en dat idee kwam de mensen bij de Vermontse uitgeverij Chooseco wel heel erg bekend voor! Dit bedrijft geeft de zogenoemde Choose Your Own Adventure-boeken uit, waarin je ook keuzes maakt die het verhaal bepalen. Chooseco klaagde Netflix aan. De zaak is inmiddels geschikt, maar helaas zijn de details niet bekendgemaakt...

Article continues after the ad

Bandersnatch staat gelukkig nog steeds op Netflix. Nog wat aanmoediging nodig? Dit is waarom je de film nu moet checken!

 

5. When They See Us versus Linda Fairstein

When They See Us is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Central Park Five, vijf tieners die ten onrechte werden veroordeeld voor verkrachting. De miniserie werd enorm goed ontvangen; wij vonden het zelfs dé beste serie van 2019! Toch is niet iedereen gelukkig met het eindproduct… Neem Linda Fairstein, de voormalig officier van justitie, die ten tijde van de zaak de leiding had over de afdeling zedenmisdrijven. Zij beweert dat When They See Us haar afschildert als ‘racist en slechterik’. Ze klaagde Netflix aan voor laster en de zaak loopt nog steeds.

 

4. Enola Holmes versus Sherlock Holmes

Enola Holmes, het leuke zusje van Sherlock Holmes, kreeg vorig jaar een eigen film. Netflix regelde netjes de filmrechten voor het personage. De streamingdienst dacht alleen niet de rechten voor Sherlock nodig te hebben... De speurneus behoort namelijk tot het publieke domein, net als zijn eerste 50 avonturen. Dat geldt echter niet voor zijn laatste tien avonturen. Het nalatenschap van Sherlock is van mening dat Netflix de Sherlock in Enola Holmes heeft gebaseerd op die laatste tien avonturen. In de film is Sherlock namelijk een vriendelijke man, en dat werd ie eigenlijk pas later...

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

3. 13 Reasons Why versus rouwende ouders

Een rouwende familie van een tienermeisje dat zelfmoord pleegde, spande een rechtszaak aan tegen Netflix. De familie stelde dat haar zelfmoord was geïnspireerd door Hannah Baker in 13 Reasons Why. De zaak loopt al jaren. Recentelijk stelde Netflix dat de zaak het Eerste Amendement (vrijheid van meningsuiting) in gevaar brengt. Goed om te weten: de bewuste scène is al lang geleden uit de serie geknipt.

 

2. Chilling Adventures of Sabrina versus satanisten

In Chilling Adventures of Sabrina is een groot beeld met een geitenkop te zien. Helaas blijkt Netflix de beeltenis niet zelf bedacht te hebben… De Satanic Temple-organisatie van Manhattan stelt in ieder geval dat de streamingdienst hun standbeeld heeft gekopieerd. De zaak werd uiteindelijk buiten de rechtbank beslecht. Ondanks dat we de exacte details dus niet weten, is het wel opvallend dat Netflix de credits van Chilling Adventures of Sabrina inmiddels heeft aangevuld met de Satanic Temple…

Zin in wat gezelliger leesvoer? Dit zijn de 15 real-life liefjes van de Chilling Adventures of Sabrina-cast.

 

1. The Queen’s Gambit versus een schaakkampioen

De vrouwelijke schaakkampioen Nona Gaprindashvili was niet blij met The Queen’s Gambiteen van de beste series van 2020. In de laatste aflevering wordt gesteld dat Nona het nooit tegen mannen heeft opgenomen. En dat is in het echt helemaal niet waar, zo stelt ze! In 1968, het jaar waarin die aflevering zich afspeelt, had Nona het namelijk al opgenomen tegen tientallen mannen en zelfs tegen verschillende mannelijke grootmeesters. The Queen’s Gambit bagatelliseert de prestaties van deze échte vrouwelijke pionier dus flink… En dan wordt haar nationaliteit ook nog eens onjuist weergegeven: Nona is niet Russisch, maar Georgisch. De zaak loopt nog.