Fotograaf
Talpa/Wessel de Groot, KRO-NCRV/Pief Weyman (samengesteld beeld)
De beste tv-rechters

In onrustige tijden zorgen déze verdedigers van de wet dat het recht zegeviert! Of… niet. We rankten een paar televisierechters die je ongetwijfeld kent van hun meesterlijke optredens!

Mr. Frank Visser: Hoe is het nu met? start donderdag 11 november om 20.30 uur weer op SBS6. 

 

7. Frans van Dusschoten

De André van Duin Show

Als Bertus Binnenband zich meldt bij de rechtbank, dan krijgt ‘Mr. Frans van Dusschoten’ het al meteen warm. Bertus luistert niet, heeft een grote mond en vertelt liever over zijn meer dan 2.000 kippen! Dan kun je nog zó rossen met de hamer; Binnenband blijft doorratelen.

Article continues after the ad

We vinden het een goede poging, maar deze rechter zou het in De Rijdende Rechter niet lang volhouden.

 

6. The Judge

The Good Place

Rechter Gen is de ultieme rechter in het universum: zij volgt alle regels om ervoor te zorgen dat de krachten van de hemel en de hel in evenwicht blijven. Ze moet bepalen of de mensheid het verdient om te blijven bestaan in The Good Place. Zodra ze besluit om de mensheid te 'rebooten' is ze eigenlijk best blij: "Dan kan ik Ally McBeal over een tijdje weer terugkijken!"

Gelukkig is ze best makkelijk om te kopen: ze is verliefd op de acteurs Timothy Olyphant en Mark Harmon; iets dat de toverende demoon Michael tegen haar gebruikt.

 

5. Philip Banks

The Fresh Prince of Bel-Air

Straatschoffie Will Smith verhuist naar de villawijk Bel-Air om bij zijn rijke oom en tante te wonen. Zijn oom Philip is een deftige rechter, die maar weinig op lijkt te hebben met Will. Hij is heel streng voor hem, maar heeft diep van binnen een hart van goud.

Het beroep van Philip is verder niet héél belangrijk, maar Phil gebruikt zijn baan als rechter soms wél om Will op het rechte pad te houden. Grappig feitje: acteur James Avery (die helaas overleed in 2013) sprak óók de stem van de schurk Shredder in voor Teenage Mutant Ninja Turtles!

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Judith Sheindlin

Judge Judy

Deze beruchte Amerikaanse rechter is tegenwoordig niet meer te zien op de Nederlandse televisie, maar dat was jarenlang wel het geval. Judge Judy behandelt kleine zaken op hilarische wijze en vindt het ook prima om deelnemers te vertellen hoe dom ze zijn geweest. Dit doet ze heel vaak: het is één van de handelsmerken van het programma geworden.

Het programma Judge Judy bestaat trouwens niet meer, maar Sheindlin heeft een nieuw programma op IMDBtv: Judy Justice.

 

3. Iedereen uit Voor de Rechter

Voor de Rechter

In Voor de Rechter zien we échte rechtszaken en dus ook waar een groot deel van de rechters dagelijks mee te maken heeft. Het gaat vaak om mishandelingen, vandalisme, verkeersovertredingen, openbaar dronkenschap… meestal niet de spannendste zaken voor een rechter, maar het werk is wél essentieel.

En dus luisteren we zuchtend naar mensen die een rijbewijs(!) op het internet kochten, 100 kilometer per uur te hard reden, of mensen die hun ex-partner lastig bleven vallen. Het zijn lang niet altijd onbenullige zaken; ook in de kleinere rechtbanken passeert heel wat persoonlijk leed.

 

2. John Reid

De Rijdende Rechter

Rechter John Reid kwam in beeld toen Mr. Frank Visser naar SBS verhuisde om daar Mr. Frank Visser doet Uitspraak te starten. Het is absoluut niet makkelijk om zo’n legende op te volgen maar Reid doet dat echt heel goed. Zelfs Mr. Visser himself vindt dat zijn vervanger ‘het heel leuk doet’.

John Reid is iets meer een dandy dan Frank Visser en plaatst zich wat minder tussen de klagers in De Rijdende Rechter. Reid is iets afstandelijker en dat kun je deze rechter ook niet kwalijk nemen. De laatste jaren lijkt De Rijdende Rechter wat extremer te worden, hoewel het niveau nog niet zo laag ligt als bij Mr. Frank Visser doet Uitspraak.

 

1. Mr. Frank Visser

Mr. Frank Visser doet Uitspraak

Met deze ‘televisierechter’ begon het allemaal. De Rijdende Rechter startte in 1995 en werd gepresenteerd door Patrick van Mil, de onvergetelijke Mieke van der Wey en sinds 2007 door Jetske van den Elsen. Het doel van Frank Visser was altijd om ‘de rechtspraak tussen de mensen te krijgen’, en in 2015 stapte hij over naar SBS6, waar zijn powers blijkbaar méér nodig waren dan bij de KRO-NCRV.

Waar De Rijdende Rechter meestal (niet altijd) de wat meer lullige zaken behandelden zoals een boompje te dicht bij de erfgrens of een te hoge schutting, lijkt Mr. Frank Visser doet Uitspraak een stuk grimmiger. Zaken werden voorheen vaak met een lach afgedaan, maar ‘Batman’ Visser neemt zijn ‘Robin’ Viktor Brand nu regelmatig mee naar troosteloze straatjes waar de bewoners elkaar het liefst zouden vermoorden. Er wordt met hondendrollen gegooid, klagers lijken zwaar onder invloed én ze bedreigen elkaar met de dood!

Als deelnemers aan een tv-programma elkaar met de dood gaan bedreigen, dan schiet de show wel een beetje zijn doel voorbij.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door SBS6 (@sbs6nl)

 

Toch is er maar één televisierechter die samen met zijn sidekick deze gevaren trotseert (ook al is het vooral zijn sidekick). Mr. Frank Visser is de absolute opperrechter van de Nederlandse televisie!