Clint Eastwood inspireert ons allemaal door met zijn 91 jaar nog steeds vrolijk door te gaan met films maken, zowel voor als achter de camera. Zijn nieuwste is Cry Macho (nu in de bios!) maar hij heeft er meer dan veertig geregisseerd door de jaren heen. Zat dus om uit te kiezen voor zijn lijst met de allerbeste. 

7. Invictus

Morgan Freeman laat in dit drama een mooi genuanceerde rol zien als Nelson Mandela op het moment dat hij aantreedt als eerste zwarte president van Zuid-Afrika in 1994. De verdeeldheid tussen blank en zwart is groot en om eenheid te smeden, bedenkt Mandela een plan: de kneuzen van het nationale rugbyteam, onder aanvoering van captain François Pienaar (Matt Damon), moeten in eigen land wereldkampioen worden. De mix van politiek, historie en sport is soepel, uitgebalanceerd en degelijk: exact wat je van Eastwood mag verwachten.

 

6. Gran Torino

Eastwood speelt Walt Kowalski, een oorlogsveteraan die zijn dagen vult met zijn grasveld maaien, zijn klassieke Ford Gran Torino poetsen en mopperen op de Aziaten die meer en meer zijn buurt bevolken. Maar als zijn buren toenadering zoeken nadat Walt een jeugdbende heeft weggejaagd, ontstaat er iets van een vriendschap met zijn buurkinderen. Terugkijkend kun je Gran Torino zien als een laatste dreun van Eastwood als Dirty Harry-achtige ijzervreter. Met verrassende luchtigheid schetst hij een roerend beeld van een man zoals ze - net als zijn prachtige klassieke auto - niet meer gemaakt worden.

Article continues after the ad

 

5. Mystic River

Als de dochter van een ex-crimineel (Sean Penn) wordt vermoord, worden de levens van drie jeugdvrienden weer met elkaar verbonden. Tim Robbins, als een verknipte figuur, en Kevin Bacon, als de agent die de moord onderzoekt, maken de club compleet. Wie een strakke thriller zoekt, is bij Mystic River aan het verkeerde adres. Deze film besteedt meer aandacht aan de personages en de gevolgen van de moord, dan aan het speurwerk. Op z'n dooie gemak stuurt Eastwood af naar een hard, maar onafwendbaar einde.

 

4. Bird

Inmiddels weten we dat Clint zich thuisvoelt in meer genres dan alleen westerns en politiefilms, maar toen hij deze biopic over jazzmuzikant Charlie Parker maakte, was dat nog een grote verrassing. Hij vertelt het tragische levensverhaal van deze saxofonist, gespeeld door Forest Whitaker, die ten onder gaat aan drugs en verkeerde keuzes op het gebied van de liefde. Eastwood is een grote jazzliefhebber en dat zie je duidelijk terug in de zorg en betrokkenheid die spreekt uit dit pakkende drama.

 
Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

3. Changeling

Dit waar gebeurde verhaal is er eentje dat je niet zou kunnen verzinnen. In het Los Angeles van de jaren ’20 is een alleenstaande moeder (Angelina Jolie) in alle staten als haar zoontje spoorloos verdwijnt. De politie, die na allerlei schandalen wel wat goede pr kan gebruiken, brengt hem terug. Volgens haar hebben ze het verkeerde jochie te pakken, maar de politie wil daar niks van weten. Die doet er zelfs alles aan om haar te laten zwijgen. Eastwood snapt dat een schrijnend geval als dit weinig dramastische poeha nodig heeft om indruk te maken en regisseert dus bijna onzichtbaar.

 

2. Million Dollar Baby

Een film die aankomt als een uppercut: beter kunnen we dit overweldigende drama niet omschrijven. Eastwood speelt zelf een gesloten boksinstructeur, die de ambitieuze pupil Hilary Swank onder zijn hoede neemt. Beiden hebben nare ervaringen in het verleden en dat schept een band. Million Dollar Baby is door zijn ingetogen benadering veel meer dan een sportfilm waarin de Amerikaanse Droom centraal staat. Het is vooral een prachtige studie van twee dolende zielen die steun zoeken bij elkaar, en voor wie het leven een onaangename verrassing in petto heeft.

 

1. Unforgiven

Toen deze Oscarwinnende film uitkwam, zei Clint erbij dat het zijn allerlaatste western zou worden en die belofte heeft hij tot nu toe gehouden. Het is meteen ook zijn beste, dus waarom zou hij zo’n perfect slot van zijn leven als filmcowboy ook verpesten? Hij speelt zelf een oudere desperado die met het fokken van varkens zijn hoofd niet boven water kan houden. Om toch genoeg geld voor zijn familie te verdienen gaat hij weer als vanouds op pad, waarbij zijn slechte naam hem vooruit snelt. Unforgiven is een ode aan het genre dat Eastwood groot maakte, zonder dat hij daarbij vervalt in overdreven onstalgische toestanden. Zelfs voor westernhaters is dit boeiend drama.

 

Nog meer pakkend drama vind je in ons overzicht van de beste dramafilms op Netflix. Clint Eastwoods nieuwste film Cry Macho draait nu in de bioscoop.