Het zal je niet ontgaan zijn: Daniel Craig is terug als James Bond in No Time to Die. Hierna kapt hij ermee, maar we maken ons geen zorgen voor zijn toekomst: met deze zeven toppers heeft hij al laten zien dat hij een veelzijdige acteur is.

7. Star Wars: The Force Awakens

We snappen het als je Craigs optreden in de zevende Star Wars-film even gemist hebt, want hij had maar één scène en zat ook nog verstopt in een stormtrooper-pak. Een ongegeneerd staaltje stuntcasting, maar wel lekker subtiel. Hij speelt de bewaker van Rey die door haar jedi-krachten in de luren wordt gelegd en haar onvrijwillig vrijlaat. Deze lollige actie was makkelijk uit te voeren, omdat deze film en Spectre destijds in dezelfde studio werden opgenomen.

 

6. The Girl with the Dragon Tattoo

Bijna had Craig nog een hoofdrol in een filmreeks te pakken, maar het bleef met deze Amerikaanse verfilming van de boeken van Stieg Larsson bij twee films in plaats van een trilogie en in de tweede deed hij al niet meer mee. Hij is te zien als een nogal sjofele, van z’n voetstuk gevallen journalist die benaderd wordt om de verdwijning van een meisje te onderzoeken, dat al veertig jaar vermist is. Het werd niet zo’n briljante thriller als de Zweedse versie, maar aan Craig lag het zeker niet.

 

5. Munich

Vlak voordat hij Casino Royale maakte, was Craig te zien in deze intense thriller van Steven Spielberg over de noodlottige gijzeling van de Israelische olympische ploeg tijdens de spelen in München in 1972. Hij speelt één van de leden van een team, aangevoerd door een agent van de Mossad, dat samengesteld wordt om de verantwoordelijke terroristen uit te schakelen. Daarmee speelde hij dus al een soort van spion, maar dan zonder een greintje romantiek.

Article continues after the ad
 

4. The Mother

In de tijd dat hij nog een bijrolacteur was die veel filmhuiswerk maakte in Engeland, kwam hij op de proppen met dit zwaarmoedige drama, waarin Craig gestalte geeft aan een doodgewone man in een buitengewone situatie. Het verhaal draait om een oudere vrouw die haar man verliest en zo bij haar volwassen kinderen komt te wonen. Haar dochter is getrouwd met Craigs personage, die een affaire krijgt met deze twee keer zo oude vrouw. Geen makkelijke kost, maar de moeite absoluut waard.

 

3. Knives Out

Je kunt in deze whodunit duidelijk merken aan Craig dat hij het heerlijk vindt om eens iets totaal anders te laten zien dan de coole spion die we het beste van hem kennen. Hij laat een bizar accent horen als een meesterspeurder die erbij wordt geroepen als zich een onnavolgbare moord voltrekt in het huis van een rijke familie, waarbij iedereen verdacht is. Dit excentrieke genie had zo een creatie van Agatha Christie kunnen zijn en we kijken uit naar de sequels.

 

2. Layer Cake

Het debuut van regisseur Matthew Vaughn, die met zijn Kingsman-films met dikke vette knipogen leende uit de Bond-serie, is grappig genoeg deze vroege film met Craig als een 'keurige' drugsdealer die diep in de penarie raakt. Met het beeld van de onverwoestbare Bond in je hoofd is het erg grappig om Craig te zien als een figuur die heel wat klappen krijgt van allerlei tuig en niet in staat is terug te meppen.

 

1. Road to Perdition

Hét bewijs dat Craig als acteur kwaliteit in huis heeft, is het feit dat hij overeind blijft in deze gangsterfilm tegenover grootheden als Tom Hanks en Paul Newman. Hij speelt hier een doortrapte rat en ook dat kan hij uitstekend. Als de zoon van een grote misdaadbaas in de VS van de jaren dertig is hij jaloers op de relatie die zijn vader heeft met zijn beste werknemer. Hij bedenkt een moorddadig plan om dat recht te strijken. Tragiek tot en met, met veel stijl op het scherm gezet door Sam Mendes, met wie Craig later twee Bond-films zou maken.

 
 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.