Indiana Jones

Aanstaande zondag is het weer tijd voor Vaderdag. Vergeet die afzichtelijke stropdassen, vloekende sokken en zelfgekleide asbakken; met deze topfilms doe je je vader pas écht een plezier!

1. National Lampoon’s Vacation (1983)

Clark Griswold (cultkomiek Chevy Chase op zijn best) is een brave huisvader die zijn gezin trakteert op een tripje naar pretpark naar Walley World. Maar door toedoen van een chagrijnige tante, een bende vandalen en een overijverige pretparkbeveiliger is het nog maar de vraag of ze hun eindbestemming zullen bereiken. Het scenario van deze 80s comedyklassieker is van John Hughes (Home Alone). De Griswolds keerden terug in de al even vermakelijke vervolgen National Lampoon’s European Vacation en National Lampoon’s Christmas Vacation.


2. Commando (1985)

Arnold Schwarzenegger speelt in deze 80s actiekraker een van de stoerste rollen uit zijn carrière als John Matrix. Deze voormalig legercommandant leidt samen met zijn dochtertje Jenny (een van de eerste rollen van Charmed-actrice Alyssa Milano) een teruggetrokken bestaan in de bergen. Maar als Jenny wordt ontvoerd door terroristen, moet vaderlief toch weer de wapens oppakken. De wraakexpeditie van Arnie resulteert in een body count van 109 doden in een superstrakke 90 minuten, oftewel gemiddeld 1,2 doden per minuut!

Article continues after the ad


3. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

In het tweede vervolg op Raiders of the Lost Ark komt Indiana Jones op het spoor van de Heilige Graal. Maar hij is uiteraard niet de enige die interesse heeft in dit magische reliek... Harrison Ford is opnieuw in topvorm als de avontuurlijke archeoloog, maar het is Sean Connery die de show steelt als de verstrooide vader van de titelheld. Het gebekvecht tussen vader en zoon, in combinatie met de nog altijd indrukwekkende actiescènes en spectaculaire achtervolgingen, levert het beste vervolg op in de reeks. Volgend jaar keert Harrison Ford terug in het vijfde Indiana Jones-avontuur.

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.


4. Finding Nemo (2003)

Na de dood van zijn geliefde voedt de overbezorgde clownvis Marlin zijn zoontje Nemo alleen op. Wanneer Nemo vermist raakt, moet hij al zijn angsten overwinnen om weer herenigd te worden met zijn kind. Dankzij het voor een Oscar genomineerde scenario van Andrew Stanton (Toy Story 3 en 4) schakelt deze oogstrelende Pixar-film net zo makkelijk tussen hilarisch en hartverscheurend. Voeg daarbij de ijzersterke personages en het is geen wonder dat Finding Nemo werd bekroond met een Oscar voor beste animatiefilm.


5. Taken (2009)

Tijdens een tripje naar Parijs wordt de dochter van voormalig CIA-agent Bryan Mills ontvoerd door een bende vrouwenhandelaren. Mills aarzelt geen moment en reist af naar de Franse hoofdstad om zijn dochter te bevrijden. De nachtmerrie van iedere ouder wordt door scenarist Luc Besson (The Fifth Element) vertaald naar een even vlotte als vermakelijke actiefilm. Daarbij is Liam Neeson perfect gecast als de vasthoudende vader die nachtelijk Parijs verandert in een slagveld.


6. Train to Busan (2016)

Je moet behoorlijk creatief zijn om nog een originele invalshoek te bedenken voor een zombiefilm. Regisseur Sang-ho Yeon flikte het met Train to Busan. Hierin reist een gescheiden vader met zijn dochter naar de Zuid-Koreaanse stad waaraan deze horrorhit zijn naam dankt. Maar kort na vertrek wordt de spitstrein het toneel van een bloederige zombie-invasie. Ambitieuze actiescènes, superieur zombiespektakel en aangrijpend familiedrama maken Train to Busan een van de beste zombiefilms aller tijden.


7. The Mitchells vs. The Machines (2021)

In The Mitchells vs. The Machines plant vader Rick een road trip door Amerika om de band met zijn dochter Katie te herstellen. Maar dan wordt de familie belaagd door een leger moordlustige robots die de aarde wil veroveren. Van de makers van redactiefavorieten Spider-Man: Into the Spider-Verse en Gravity Falls, en meer aanbeveling heb je eigenlijk niet nodig.

Nu maar hopen dat deze adembenemende animatiefilm nog een welverdiende bioscooprelease krijgt, want visueel doet dit filmfeestje nauwelijks onder voor het eerder genoemde Spidey-avontuur. Lees hier ons interview met de cast van deze Netflix-film.


Lees ook: De 5 beste (en 3 slechtste) vaders van televisie.