Anya Taylor-Joy

Eén van de best bewaarde geheimen van jong Hollywood is niet bepaald geheim meer: de carrière van Anya Taylor-Joy gaat als een speer. Op Netflix doet ze het geweldig met Peaky Blinders en The Queen’s Gambit, maar ook in de bioscoop, zoals met haar nieuwe film Last Night in Soho. Tijd om haar oudere werk in het zonnetje te zetten.

7. The New Mutants (2020)

Dit is niet bepaald de X-Men-film waar fans de beste herinneringen aan hebben, maar dat ligt zeker niet aan Anya. Ze speelt een van de jonge mutanten die in een soort van opvanghuis belandt, waar de directie het minder goed voor heeft met de krachtige tieners dan ze doen voorkomen. Dit was een mooie vingeroefening voor het grotere werk dat eraan zit te komen, want ook in de Mad Max-prequel Furiosa die in 2024 gaat draaien speelt ze een krachtige, gepijnigde vrouw.

 

6. Morgan (2016)

Taylor-Joy is een opvallende verschijning, met haar grote ogen en gestroomlijnde jukbeenderen. Dat hielp haar vooral in het begin van haar loopbaan om gecast te worden in merkwaardige rollen, zoals het genetisch gemanipuleerde wezen Morgan in de gelijknamige horrorfilm. Deze creatie ontwikkelt zich zowel geestelijk als lichamelijk veel sneller dan de knappe koppen gedacht hadden en als ze dan ook nog eens moordneigingen krijgt, wordt het echt gevaarlijk. 

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Thoroughbreds (2017)

De eerste comedy die Anya ooit maakte was uiteraard gitzwart. Thoroughbreds is een double act met een andere twintiger die goed gaat in Hollywood: Olivia Cooke. Ze spelen vriendinnen die een plan bekokstoven om de stiefvader van een van hen te vermoorden. Een doorslaand commercieel succes werd het niet, maar als je de kans krijgt om deze ongewone tienercomedy in te halen, moet je ‘m pakken.

Article continues after the ad
 

4. Glass (2019)

Deze film van M. Night Shyamalan knoopt Split en Unbreakable aan elkaar en heeft met hoofdrollen voor James McAvoy, Samuel L. Jackson en Bruce Willis grote namen op de poster staan. Hoewel het niveau van die andere twee films niet gehaald wordt, is het een leuke afsluiter, zelfs al is het aandeel van Anya Taylor-Joy niet enorm groot. 

 

3. Split (2016)

Anya moet het ook hier stellen met een bijrol, maar ze maakt er zelfs als krijsend potentieel slachtoffer van de schizofrene seriemoordenaar, die gespeeld wordt door James McAvoy, toch nog wat leuks van. Ze speelt een van de tieners die door dit gevaarlijke figuur is opgesloten. Anya probeert gaandeweg te ontsnappen door een paar van zijn gespleten persoonlijkheden te manipuleren.

 

2. Emma. (2020)

Na een paar jaar met vooral heel veel horrorfilms en thrillers, liet Taylor-Joy eens een keer iets heel anders zien met de hoofdrol in deze Jane Austen-verfilming. Zo deed ze ook nog de perfecte auditie voor The Queens’s Gambit! Anya speelt een populaire jongedame in de society van rijke Engelsen tijdens de negentiende eeuw, die het niet kan laten om haar vrienden intensief te koppelen aan anderen. Erg leuk en het helpt zeker dat ze er gewoon perfect uitziet in die weelderige ouderwetse jurken.

 

1. The Witch (2015)

De film waarmee Anya haar doorbraak maakte, is nog steeds haar allerbeste. In The Witch is ze te zien als boerendochter Thomasin die in 1630 zware tijden meemaakt: haar jongste broertje verdwijnt en de oogst, waar haar ouders zo noest voor hebben gewerkt, mislukt. Het gezin begint uit elkaar te vallen, maar komt dat echt doordat Thomasin een heks is, zoals pa en ma beginnen te denken? De drukkende sfeer en onderhuids kruipende spanningen zijn bijna tastbaar.

 
Anya Taylor-Joy speelt ook in Last Night in Soho. Nu in de bioscoop!