Daisy Ridley als Rey in Star Wars: The Rise of Skywalker

Eerder lieten we je al kennismaken met 6 schrikbarende Harry Potter-plot holes en nu is het de beurt aan a galaxy far, far away. Ook hier ging genoeg fout. Sommige plot holes in Star Wars-films zijn namelijk nog groter dan de Death Star!

Benieuwd wat we écht van de films vinden? Check hier onze ultieme Star Wars-ranking (inclusief The Rise of Skywalker).

Article continues after the ad

1. Darth Vader, C-3PO en R2-D2

George Lucas creëerde gewoon moedwillig zijn eigen plot hole met de prequels. Hij maakte van C-3PO en R2-D2 opeens Anakins bff’s. Wanneer Darth Vader zijn droid-maatjes bijvoorbeeld in The Empire Strikes Back tegenkomt, moet hij ze eigenlijk gewoon herkennen na al die wilde avonturen die ze vroeger blijkbaar beleefden. Maar… uit niets blijkt dat Vader zijn oude vrienden nog herkent. Uiteraard schreef Lucas de prequels pas ná de originele trilogie en dat verklaart alles. Toch blijft het een rare situatie en een vrij bizarre keuze wanneer je toch donders goed weet wat er in de originele trilogie gebeurt. Gelukkig bieden de comics uitkomst. En oh ja: dit plot hole geldt natuurlijk ook voor Obi-Wan Kenobi en Uncle Owen, die respectievelijk R2 en Threepio niet herkennen.


2. Luke verstopt zich niet echt

Zeg nu eerlijk: Leia kreeg een véél betere ‘verstopplek’ dan Luke. Zij kwam terecht bij de Organa-royals op Alderaan. Nieuwe naam, nieuwe woonplaats, nieuwe identiteit; ja, Leia had het getroffen! Tweelingbroertje Luke had niet zo’n geluk. Die werd gewoon schaamteloos gedropt in de woestijn. Nota bene op de boerderij van zijn enige overgebleven Skywalker-familieleden. Het is echt een wonder dat Darth Vader ‘m niet eerder had gevonden. En dat was toch het doel, Obi-Wan? Ze zo goed mogelijk verstoppen zodat Vader ze niet vindt en naar de Dark Side lokt?
 

3. De Emperor in The Rise of Skywalker

Een vers plot hole waar we nog steeds regelmatig aan terugdenken. Het grootste wtf-momentje in The Rise of Skywalker: Palpatine’s vage terugkeer. Zelfs basic vragen als hoe, wat, waar en waarom worden niet beantwoord. De Emperor ging toch gewoon hartstikke dood in Return of the Jedi? Zijn al eerder gehoorde excuus - “the Dark side of the force is a pathway to many abilities some consider to be unnatural” – klinkt natuurlijk érg spannend, maar legt geen drol uit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zijn ‘Final Order’. Hoe hij al die jaren aan een mega-vloot kon bouwen zonder dat ook maar één iemand van de Resistance dat doorhad is zo mogelijk nog ongeloofwaardiger…

 

4. Luke en Leia’s relatie met Rey

In The Rise of Skywalker geeft Luke’s Force Ghost toe dat hij en Leia stiekem al wisten dat Rey Palpatine’s kleindochter is. Dit strookt totáál niet met The Last Jedi. Hierin probeert Luke Rey meermaals weg te sturen op Ahch-To. Pas na erg veel knorren, horten en stoten geeft hij toe en begint de Jedi-training. Huh? Als Luke toen al wist wie Rey écht was, zoals TROS ons doet geloven, had hij toch nooit geprobeerd haar weg te sturen? Dan stuurde hij haar regelrecht in de handen van de First Order die van Rey – wetende dat ze een Palpatine is - een massavernietigingswapen kon maken.

 

5. Leia’s Ewok-kleding

Even een geinige plot hole tussendoor. Want we hoeven natuurlijk niet alles doodserieus te nemen. Het gaat om dat ene moment in Return of the Jedi waarop Leia opeens verschijnt in een gewaad dat ze kreeg van de Ewoks. Hoe komen die uit de kluiten gewassen teddybeertjes opeens aan mensenkleding? Van hun vorige slachtoffer misschien, dat ze wél aan het spit regen? Oké, toegegeven: we hebben die twee Ewok-films uit ons geheugen verbannen dus misschien zat dáár wel het antwoord in verstopt.
 

6. Wie is je mentor, Obi-Wan?

Nog zo’n gevalletje van de prequels die de eerste films niet serieus nemen: Obi-Wan en zijn Jedi-mentor. Want wie is dat nu écht, Yoda of toch Qui-Gon Jinn? Iemand die nog nóóit een SW-film heeft gezien en begint bij de prequels – slechte keus, maar toch - raakt helemaal de kluts kwijt. Waarom? Nou: in The Phantom Menace zien we dat Qui-Gon overduidelijk Obi-Wans meester is en ‘m al van jongs af aan traint. Waarom claimt Obi-Wan in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi dan dat Yoda zijn enige echte Jedi-meester was? Raar!