Sherlock Holmes Henry Cavill

Sherlock Holmes kennen we allemaal uit de verhalen van de schrijver en arts Sir Arthur Conan Doyle. De scherpzinnige speurder behoort inmiddels tot de bekendste personages ter wereld. Maar wie speelt hem het beste?

6. Henry Cavill - Enola Holmes (2020)

Alhoewel Henry maar een bijrol heeft in deze film over het zusje van de detective, moeten we zijn uitvoering meenemen in de lijst met beste Sherlock Holmes. Henry is de charmante en klassiek Britse versie van Holmes, precies hoe we het iconische karakter ook kennen.

De strenge broer, die stiekem wel geniet van zijn zusjes ondeugende acties, is af en toe een beetje saai. Toch is dat in deze film niet heel storend: het is natuurlijk Enola’s avontuur!

Dit keer is Sherlock niet de slimste thuis, de jonge dame is haar broer maar al te vaak voor! Je kan zien hoe ze dit doet in de nieuwe Netflix-film die vanaf vandaag online staat. De Superguide-recensie bereid je alvast voor op wat je kan verwachten.

Article continues after the ad

 

5. Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes (2009)

Robert speelt de meest extravagante versie van Sherlock Holmes die je kan bedenken. Juist omdat hij zoveel van zijn eigen persoonlijkheid meeneemt in de rol is de film vermakelijk. Die oude, saaie versie van Holmes hebben we nu wel vaak genoeg gezien! Tegelijkertijd blijft hij nog steeds charmant en knettergek: precies hoe de detective hoort te zijn.

 

4. Basil Rathbone - The Hound Of The Baskervilles (1939)

The Hound of the Baskervilles was in veel opzichten een gamechanger: het was de eerste film die zich afspeelt in het Victoriaans Londen en het was de eerste keer dat het beroemde detective-uniform tevoorschijn werd getoverd. Basil bezit de charme van Sherlock als geen ander en was ondertussen menselijk. Geen wonder dat hij tussen 1939 en 1946 in veertien films en meer dan 200 radioshows met de stuntelige Dr. Watson verscheen.

 

3. Ian McKellen - Mr. Holmes (2015)

De aandoenlijke Ian McKellen zet, in tegenstelling tot alle andere acteurs, Sherlock Holmes tijdens zijn oude jaren neer. Deze twist maakt de detective meteen interessant: de 93-jarige is met pensioen en dealt met geheugenverlies.

Regisseur Bill Condon kiest ervoor om de focus te leggen op Mr. Holmes als persoon, niet op het mysterie. En dat kan niemand beter dragen dan meesteracteur Mckellen.

 

2. Jeremy Brett - The Adventures of Sherlock Holmes (1984-1994)

Jeremy Brett heeft goed zijn research gedaan voor deze rol, eentje die Sherlock zelf zou waarderen. De acteur, die zelf een bipolaire stoornis en depressie had, gebruikte zijn eigen leven om de weg van verveling naar verhoogde interesse van de detective te begrijpen. En dat resulteerde in een prachtige serie die het tien jaar volhield

 

1. Benedict Cumberbatch in Sherlock (2010-2017)

De enige Sherlock met een Blackberry: Benedict Cumberbatch. Hij brengt het fictieve personage uit 1900 in 2010 tot leven. En hoe! Hij weet als geen ander hoe je een oude saaie man toch tijdloos maakt. De detective is in deze serie slim, ontzettend eigenwijs en hij is een klein beetje een psychopaat.

Er zijn ook zeker wat missers over de populaire detective gemaakt. Zo wilde Netflix Holmes & Watson niet hebben. Ai, en de film won zelfs een Razzie Award.

Enola Holmes is vanaf vandaag te zien op Netflix.