Obese, transformaties

Sinds woensdag kunnen we (in de herhaling) weer aanschouwen hoe diverse mensen de strijd aan gaan tegen de kilo's in het programma Obese. Veel sporten, een nieuw eetpatroon aanmeten en zorgen dat ze het volhouden: lukt het ze of falen ze nog voor de eindstreep? Wij doken eens in de geschiedenis en verzamelden de spraakmakendste transformaties in de afgelopen jaren.

1. Danny

Danny was de allereerste kandidaat van Obese en hij zette direct de toon voor alle seizoenen. Hij wist namelijk in 10 maanden tijd 115 kilo af te vallen (en later nog eens 40 kilo extra)! Met zijn doorzettingsvermogen en zijn wil om te presteren, leek dit de ideale kandidaat voor het programma: een voorbeeld voor hen die nog aan de startblokken stonden van het avontuur.

Helaas bleek de realiteit toch wat anders te zijn. "Door het programma houd je jezelf voor de gek, want ook al kom je een beetje aan, je gaat denken: als het moet, kan ik binnen 3 maanden 50 kilo afvallen. Alleen dan komen er zoveel dingen bij en dan stel je dat moment steeds verder uit en dan lukt dat opeens niet meer", vertelde een teruggevallen Danny later in het toenmalige RTL Late Night. Beluister hieronder het hele fragment.

Article continues after the ad


2. Angeli

Bij wie een terugval niet aan de orde was, was de 57-jarige Angeli die ook in 2011 deelnam aan Obese. Zij viel maar liefst 91 kilo af (van 180 naar ongeveer 89 kilo in tien maanden) en zit zelfs acht jaar later - met de nodige ups and downs achter de rug - nog altijd op dat gewicht. "Snel na het programma zijn mijn buikwand, benen en armen gecorrigeerd. Ik zit dus strak in de jas", zo reageerde ze vorig jaar nog in een interview met AD. Het programma was ook voor haar een ultieme uitputtingsslag, maar ze is wel blij dat ze heeft meegedaan. "Desondanks ben ik tevreden: door Obese heb ik zelfvertrouwen. Niemand kan mij wijsmaken: 'je kunt dit niet'. Ik weet dat ik de sleutel in eigen hand heb." En dat is een prachtige boodschap die zij hiermee meegeeft aan de andere kandidaten.


3. Tatjana

De toen 23-jarige Tatjana viel in het derde seizoen Obese (2015) 56 kilo af. Een enorme prestatie (en al helemaal op die leeftijd) die ze aan het einde van haar avontuur vierde door stralend over een catwalk te lopen terwijl ze werd toegejuicht door vrienden en familie. Het resultaat zoals we die zien op de onderstaande foto mag er dan ook zeker zijn. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

FINALE🦁💥🎇🎤 #wesurvived

Een bericht gedeeld door Tatjana Almuli (@tatjanaalmuli) op

 

De wereld lag aan haar voeten, maar waar ze van buiten straalde, ging de binnenkant niet mee. "Ik was toen echt wel slank, maar ik zag zelf alleen wat níet goed aan me was, dat mijn dijen te dik waren", schreef ze later in het boek Knap voor een dik meisje. Binnen een paar maanden na de opnames zat er weer een groot deel van het verloren gewicht aan, maar dat leerde haar wel een wijze les. "Geluk moet je niet ophangen aan een kledingmaat. Gewichtsverlies was heel erg groot in mijn hoofd. Als je dik bent, ben je niet goed, daar was ik van overtuigd", vertelde ze aan Trouw. Ze wil nu als ware influencer op Instagram laten zien dat het ook anders kan, wat ook enorm bewonderenswaardig is.


4. Alexander & Katelijne

Wat veel mensen misschien niet (meer) weten, is dat Obese ook zorgde voor een heuse romance. Alexander en Katelijne deden beiden mee aan het eerste seizoen van het programma en daar ontstond iets moois: niet alleen op liefdesgebied, maar ook in hun strijd tegen de kilo’s. Het is niet duidelijk hoeveel Katelijn precies kwijt was (we gokken rond de 80 kilo), maar Alexander woog op zijn laagst 130 kilo van de oorspronkelijke 240 die hij ooit woog. Dat is dus mooi 110 kilo eraf!


Zou hij die kilo's nog altijd kwijt zijn? Vorig jaar vertelde hij aan het AD dat het met hoge pieken en diepe dalen is gegaan. “Mijn vrouw Katelijn, die ik ontmoet heb bij Obese, en ik zijn in 2016 ouders geworden van een prachtige dochter. Ongelooflijk mooi natuurlijk, maar ik vond het tegelijkertijd zwaar dat ons leven compleet op zijn kop stond. Daardoor verviel ik in oude, vertrouwde gewoontes en klom mijn gewicht in eerste instantie van zo’n 130 naar 155 kilo.” Helaas ging dat van kwaad tot erger en woog hij op een gegeven moment weer 190 kilo. “Er moest iets gebeuren en na alle diëten en maatregelen besloot ik dat een maagverkleining de meest geschikte stap was. Tegelijkertijd besefte ik: dit is slechts een middel, geen oplossing”. Vorig jaar was Alexander nog druk bezig om door af te vallen die 130 kilo weer aan te tikken, dus we hopen dat het hem inmiddels is gelukt.

5. Wesley & Johanna

We kunnen het koppel dat gisteren opnieuw op tv te zien was natuurlijk niet negeren. Johanna en Wesley zagen hun deelname als hun laatste kans. “Als we dit niet doen, dan is dat het einde”, vertelde de 177,7 kilo wegende Wesley aan zijn vrouw. Ze moesten er samen hard tegen aan gaan, maar de uitspraak ‘vele handen maken licht werk’ klopte in dit geval zeker. Johanna viel in tien maanden tijd 48,5 kilo af en Wesley 66,7 kilo en het resultaat mag er daadwerkelijk zijn. We hopen dat ze – ook nu hun aflevering weer op tv te zien is – met trots kunnen terugkijken.

Seizoen 4 van Obese wordt iedere woensdag om 20:30 uur herhaald op RTL4.

Foto: screenshot uit video