Macaulay Culkin in Home Alone

Kerst komt eraan en dan is Home Alone (1990) een film die niet mag ontbreken. En hoewel opvolger Home Alone 2 (1992) ook best vermakelijk is - wat je niet kunt zeggen over de andere vervolgen - herinnert iedereen zich vooral deel 1 als hoogtepunt. Wij hebben de vijf leukste momenten uit de klassieker op een rijtje gezet. 

 

 

5. 'KEVIN!!'

Home Alone draait om het jochie Kevin McAllister dat thuis vergeten wordt en terwijl zijn familie op vakantie is, moet hij het huis beschermen tegen twee oerdomme boeven. De McCallisters zijn al halverwege hun reis wanneer Kevin's moeder Kate (Catherine O'Hara) het gevoel heeft dat ze iets is vergeten. 'Staat de timer aan? Is het gas uitgedraaid?' en dan beseft dat ze Kevin achter hebben gelaten. Natuurlijk draait het verhaal vooral om de strijd tussen de wet bandits en Kevin, maar de tocht die zijn moeder aflegt om weer naar huis te komen, met een altijd heerlijke John Candy in de bijrol, maakt de film net wat leuker.

 

4. Boobytraps

De gebroken kerstballen op de grond, de spijker in de traptrede, de spin, de verhitte deurklink, de strijkbout: de vallen die Kevin voor Harry en Marv zet zijn een serie aan onvergetelijke momenten. Geen van die pranks is beter of leuker dan de andere, daarom nomineren we Kevins hele battle plan - en dan vooral de uitvoering ervan - als topmoment. Hoewel de vallen in Home Alone 2 ook vermakelijk zijn, stelen degene in het originele deel toch echt de show. Je vraagt je af hoe Harry en Marv het eerste deel überhaupt hebben overleefd.

 

3. 'I made my family disappear!'

Wanneer zijn ouders, broers en zussen al lang en breed in het vliegtuig zitten wordt de nietsvermoedende Kevin alleen wakker in het gigantische huis. Het moment dat hij zich realiseert dat hij alleen thuis is, spreekt hij deze iconische zin tot twee keer aan toe uit: “I made my family disappear!”. Één keer wanneer hij beseft dat iedereen weg is en een paar seconden later wanneer hij beseft wat een feest het is om die – inderdaad redelijk irritante familie – niet om zich heen te hebben. Totdat het duo Harry en Marv voor de deur staat, is alleen thuis zijn een groot feest van rondrennen, snoep eten en op bedden springen.

 

2. De gil

Als we één beeld moeten kiezen om Home Alone samen te vatten, dan is dat wanneer Macaulay Culkin schreeuwt terwijl hij zijn handen op zijn gezicht legt. Dit is het moment dat Kevin zich als een baas klaarmaakt voor de spiegel: deo, glad gekamde haren én aftershave. Natuurlijk voelt het ventje zich man of the house, tot het moment dat hij de aftershave erbij pakt. Wanneer hij dat spul met twee handen op zijn babyhuidje smeert, gilt hij het uit. Het werd misschien wel het meest herkenbare beeld uit de film en gebruikt als promotiefoto.

 

1. 'Keep the change, you filthy animal!'

Kevin beseft dat hij alleen thuis is en het eerste wat hij doet is pizza bestellen en de zwart-witfilm Angels with Filthy Souls opzetten. De schietscène in deze gangsterfilm zorgt voor 2 iconische momenten in Home Alone. De eerste keer als Kevin de pizzabezorger die langskomt de stuipen op het lijf jaagt door het fragment knetterhard af te spelen, waardoor hij wegvlucht. De tweede keer als hij datzelfde met het duo Harry en Marv doet, wanneer ze een poging doen om in te breken. Fun fact: het fragment van de “film” Angels with Filthy Souls werd speciaal voor Home Alone gemaakt: de film bestaat dus helemaal niet. Het is wel een kleine ode aan de film Angels with Dirty Faces uit 1983.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 
Home Alone is de ultieme kerstfilm en staat daarom ook erg hoog in onze lijst van beste kerstfilms ooit. De klassieker komt dit jaar ook gewoon weer op tv
Article continues after the ad