De horrorfilms vliegen ons sinds 2000 om de oren: het genre is mateloos populair. Tijd om de balans op te maken. Dit zijn de vijf beste horrorfilms van de 21ste eeuw.

Article continues after the ad

5. Get Out

Hoewel klein, de kans bestaat dat Get Out begin volgend jaar zomaar eens met de Oscar voor beste film naar huis gaat. Een eer die het horrorgenre al niet meer heeft gehad sinds Silence of the Lambs. Deze horrorcomedy van Jordan Peele levert tevens een kritische blik op racisme, wat Get Out nog net wat beter maakt.

4. The Conjuring

Met Saw leerde James Wan de kneepjes van het vak, met The Conjuring perfectioneerde hij die. Wan houdt vast aan het horrorstramien van de jaren 70: een film over paranormaal gespuis, waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd, zonder te veel af te hangen van schrikmomenten of goedkope trucs. Het resultaat is soms wat clichématig, maar fantastisch uitgevoerd. 

3. 28 Days Later

Danny Boyle, die toentertijd vooral bekend was van Trainspotting en het Leonardo DiCaprio-drama The Beach, besloot ineens een zombiefilm te maken. Hoewel de meeste mensen eerst sceptisch waren overtrof-ie alle verwachten. 28 Days Later is op z’n zachtst gezegd intens. Een meesterwerk in het horrorgenre. 

2. Let the Right One In

Hoe maak je nou nog iets origineels van een film over een vampier? Het antwoord komt uit Zweden, in de vorm van dit smetteloze juweeltje. Het allermooiste aan deze creepy, maar schattige horrorfilm, zijn wel de even fascinerende als ontroerend geschetste personages. Een dikke aanrader! 

1. The Cabin in the Woods

Als je de synopsis van The Cabin in the Woods leest, vinkt het netjes alle hokjes uit het horrorgenre af. Wat je krijgt is precies het tegenovergestelde, want de film speelt met alle verwachtingen. Een slimme en rete-vermakelijke horrortitel, die op een vakkundige wijze is geschreven door Avengers-regisseur Joss Whedon. Nog niet gezien? Dan wordt dat hoog tijd.