Scarlett Johansson in Captain America: The Winter Soldier

Vandaag viert Scarlett Johansson haar 36e verjaardag. Een mooi excuus om terug te blikken op de loopbaan van deze veelzijdige actrice, die net zo op haar gemak is in een explosieve Marvel-blockbuster als in een aangrijpende arthouse-film!

De 5 beste films van Scarlett Johansson

5. Ghost World (2001)

Hoewel Scarlett Johansson rond de eeuwwisseling al in aardig wat films had gespeeld, wordt haar rol in Ghost World gezien als haar doorbraak. In deze zwarte komedie reageren twee cynische vriendinnen op een contactadvertentie van een alleenstaande man (Steve Buscemi in topvorm). Ghost World flopte in de bioscoop, maar groeide dankzij de videotheken alsnog uit tot een regelrechte cultfavoriet!


4. Her (2013)

Joaquin Phoenix (Joker) speelt in deze verrassend ontroerende sciencefictionfilm een eenzame tekstschrijver die verliefd wordt op het besturingssysteem van zijn computer. Helemaal ongelijk kun je hem ook weer niet geven; de stem van zijn OS is ingesproken door Scarlett Johansson! Her is trouwens niet de enige topfilm waarin ScarJo alleen te horen is, hetzelfde geldt voor de uitstekende live-action remake van The Jungle Book.

Article continues after the ad


3. The Prestige (2006)

In The Prestige neemt de rivaliteit tussen twee illusionisten (gespeeld Christian Bale en Hugh Jackman) aan het eind van de negentiende eeuw steeds grimmigere vormen aan. De rol van Johansson als de goochelaarsassistente is aan de bescheiden kant, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de fraaie setting en het innovatieve script. Hierdoor nodigt deze breinbreker van Christopher Nolan (regisseur van de al even duizelingwekkende blockbuster Tenet) uit tot meerdere kijkbeurten.


2. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Eerlijk gezegd hadden we deze hele Top 5 wel kunnen vullen met films waarin Scarlett Johansson in de nauwsluitende jumpsuit van de Black Widow kruipt. Maar als we mogen kiezen, gaan we voor Captain America: The Winter Soldier. In deze kick-ass Marvel-film vol actie, intrige en spionage komt de verleidelijke femme fatale wat ons betreft namelijk het beste uit de verf… totdat natuurlijk de langverwachte solofilm van Black Widow uitkomt!


1. Lost in Translation (2003)

In dit melancholische meesterwerk ontmoeten twee dolende zielen elkaar in Tokio. Acteur Bob (Bill Murray) is daar om een reclamespotje op te nemen en Charlotte (Scarlett Johansson) is meegereisd met haar overwerkte echtgenoot. Tegen de achtergrond van de Japanse metropool ontstaat een bijzondere vriendschap tussen de Amerikaanse bezoekers. Lost in Translation is niet alleen een van de beste films met Scarlett Johansson (goed voor haar eerste Golden Globe-nominatie), maar zeker ook een hoogtepunt in de carrière van Bill Murray!


De 3 slechtste films van Scarlett Johansson

3. Hail, Caesar! (2016)

Na meesterwerken als Fargo, The Big Lebowski en True Grit maakten de gebroeders Coen een zeldzame uitglijer met Hail, Caesar!. De cast doet zijn best en het ziet er allemaal prachtig uit, maar echt grappig of boeiend wil deze Hollywood-satire maar niet worden. Johansson valt trouwens niks te verwijten; haar oogstrelende dansscène is een van de weinige lichtpuntjes in deze duffe komedie.


2. Lucy (2014)

Het is makkelijker om tien goede films te noemen met Scarlett Johansson dan drie slechte. Gelukkig maakt Lucy ons werk er iets makkelijker op! In deze onnozele actiefilm krijgt de titelheldin superkrachten nadat ze is geïnjecteerd met een experimentele drug. Ondertussen legt Oscarwinnaar Morgan Freeman aan de hand van National Geographic-archiefbeelden uit waar we nu eigenlijk naar zitten te kijken…


1. The Spirit (2008)

Na het succes van 300 en Sin City, kreeg stripschrijver Frank Miller de kans om zijn eigen film te regisseren. Helaas ging The Spirit de boeken in als een van de beroerdste stripverfilmingen van deze eeuw. Visueel zit het allemaal wel snor, maar Miller slaagt er niet in om het verhaal en de personages ook maar enigszins interessant te maken. Gezien het legendarische bronmateriaal en Scarlett Johansson in een zeldzame boevenrol is dit dan ook een enorme gemiste kans…