Adam Sandler in Uncut Gems 2020

Vandaag blaast Adam Sandler 54 kaarsjes uit. We zetten de hoogtepunten (en dieptepunten) van deze Hollywood-komiek voor je op een rijtje!

De 5 beste films van Adam Sandler

5. Funny People (2009)

Adam Sandler kan niet alleen prima uit de voeten met de comedy, maar ook met drama. Beide kanten van hem zien we terug in het even grappige als ontroerende Funny People. Hierin speelt Adam Sandler een stand-up comedian die het heeft gemaakt in Hollywood. Maar ondanks al zijn succes, lijdt hij onder eenzaamheid en depressies. Wanneer hij hoort dat ie nog maar kort te leven heeft, besluit hij het roer drastisch om te gooien.


4. Happy Gilmore (1996)

Als een mislukte ijshockeyspeler niet snel een kwart miljoen dollar overmaakt naar de belastingdienst, wordt zijn oma op straat gezet. Om de schuld te kunnen afbetalen, schrijft hij zich in voor een deftig golftoernooi. Maar de grofgebekte golfamateur wordt niet bepaald met open armen ontvangen op de green... Niet alleen wij zijn fan van deze briljante sportkomedie: naar eigen zeggen ziet Adam Sandler Happy Gilmore nog altijd als zijn favoriete rol!

Article continues after the ad


3. The Wedding Singer (1998)

Adam Sandler is op zijn charmantst als Robbie Hart, een zanger op bruiloften die zelf geen mazzel heeft in de liefde. Zijn geluk lijkt te keren als hij de knappe serveerster Julia (Drew Barrymore) ontmoet. Maar zij staat al op het punt om met een ander te trouwen. Wat volgt is een onweerstaanbare romcom met genoeg chemie tussen de hoofdrolspelers om een laboratorium op te blazen. Toffe gastoptredens van punkrocker Billy Idol en cultheld Steve Buscemi maken het feestje compleet!


2. Punch-Drunk Love (2002)

Het levert vaak mooie dingen op als filmkomieken tekenen voor serieuze rollen. Kijk bijvoorbeeld naar Jim Carrey in The Truman Show of Bill Murray in Lost in Translation. Wat ons betreft past Punch-Drunk Love ook perfect in dit rijtje! Sandler speelt de sterren van de hemel in dit tragikomische liefdesdrama over een verlegen winkelbediende die besluit de vrouw van zijn dromen achterna te reizen. Bonuspunten voor de veel te vroeg overleden Philip Seymour Hoffman als een sleazy afperser.

 

1. Uncut Gems (2019)

The Sandman speelt de rol van zijn leven als Howard Ratner, een louche juwelier die het bezit komt van een zeldzame edelsteen. Hij wil deze gebruiken om zijn gokschulden bij de maffia af te lossen. Maar een reeks verkeerde beslissingen brengt Howard steeds verder in de problemen bij de onderwereld van New York… Door het adembenemende tempo, de zinderende spanning en het duizelingwekkende camerawerk laat deze intense misdaadfilm zich het beste omschrijven als ‘Scorsese on speed!’.

De 3 slechtste films van Adam Sandler

3. Grown Ups 2 (2013)

Grown Ups was al geen Oscar-materiaal, maar de combinatie van Adam Sandler, Chris Rock en Kevin James leverde wel een regelrechte kaskraker op. Een vervolg was dan ook al snel gemaakt. Hierin keert Lenny met zijn familie terug naar het stadje waar hij is opgegroeid. Daar wordt hij onder meer ondergezeken door een CGI-rendier. Als je dat hilarisch vindt, mag je Grown Ups 2 niet missen!

 

2. The Ridiculous 6 (2015)

Dat Adam Sandler waanzinnig grappig is, bewees hij wel met zijn te gekke comedyspecial 100% Fresh. Het is daarom extra frustrerend dat hij vooral te zien is in aartsluie films als The Ridiculous 6. In deze lompe westernparodie speelt The Sandman een cowboy wiens vader wordt ontvoerd door een bende outlaws. Zelfs het maffe bijrolletje van Vanilla Ice als de legendarische schrijver Mark Twain kon niet voorkomen dat deze Netflix-film werd afgestraft met een zeldzame score van 0% op Rotten Tomatoes.


1. Jack and Jill (2011)

In Jack and Jill speelt Adam Sandler niet alleen de succesvolle reclameman Jack, maar ook Jacks bloedirritante tweelingzus Jill. Yep, dat is exact zo grappig als het klinkt! Tot overmaat van ramp moeten we toezien hoe Al Pacino zichzelf voor schut zet als het liefje van Adam Sandler in travestie. Deze onvoorstelbare ongein leverde Jack and Jill niet minder dan tien Razzie Awards op, waaronder voor slechtste film, slechtste regie en slechtste cast. En dat is nog altijd een record!