Samuel L Jackson in The Hateful Eight

Meestercomponsist Ennio Morricone is maandag 6 juli overleden op 91-jarige leeftijd. Hij laat een onuitwisbaar oeuvre achter met ruim 500 films waarvoor hij muziek componeerde! Wij kiezen de 5 grootste meesterwerken uit waaraan Ennio Morricone meewerkte.

5. The Hateful Eight

De film waarvoor Ennio Morricone in 2016 de Oscar ontving voor beste muziek, mag natuurlijk niet ontbreken. De ijzingwekkend spannende film van Quentin Tarantino is even glad geschreven en gemonteerd als zijn eerdere toppers, maar Ennio Morricone’s duistere soundtrack geeft een tijdloosheid aan de beelden en gebeurtennissen. Je wist gewoon vanaf de eerste minuten dat je naar filmgeschiedenis aan het kijken was met The Hateful Eight.

Nu te zien via Netflix

 

Article continues after the ad

4. The Good, the bad and the ugly

Je hebt westerns en je hebt WESTERNS en dit is er een van de laatste categorie. The Good, The Bad and The Ugly is zo iconisch, we kunnen ons geen recente western herinneren die niet leentjebuur speelt van dit meesterwerk. Hoewel de bijna 4 uur lange film nog prima kijkbaar is voor moderne maatstaven, is het de soundtrack die absoluut de wereld veroverde. Zoek maar eens iemand die niet deze muziek kent! We wachten wel even… 

Nu te zien via Google Play en iTunes

 

3. Once upon a time in the west

Nog een wereldse western geregisseerd door Sergio Leone en van muziek voorzien door Ennio Morricone. Once Upon a Time in the West durfde met een rustiger tempo en meer atmosferische soundtrack een andere kant van westerns te laten zien (oké er werd nog genoeg in geschoten maar toch!). Dat viel bij de Amerikanen minder in de smaak maar in Europa was Once Upon a Time in the West opnieuw een gigahit. De soundtrack van Morricone wist ook hier los van de film een groot success te worden. Tot op de dag van vandaag is het een van de best verkochte filmsoundtracks ooit!

Nu te zien via Google Play en iTunes 

 

2. The Untouchables

Oké genoeg westerns! Ennio Morricone deed niet alleen pief-paf-poef films in het wilde westen. Hij deed ook pief-paf-poef films in een jaren 30 gangstersetting! The Untouchables ziet een groep Chicago politieagenten de handen ineenslaan om – buiten het corrupte politiekorps om – de oorlog te verklaren aan Al Capone. Ennio Morricone beloonde de film met een van zijn beste en meest epische soundtracks. Nog steeds een genot om los naar te luisteren! De film mag er ook zijn.

Nu te zien via Pathé Thuis

 

1. The Thing

Regisseur John Carpenter vloog persoonlijk naar Rome toe om Ennio Morricone de eerste versie van The Thing te laten zien. De componist kreeg volledig de vrije hand en schreef meerdere stukken voor de horrorklassieker (die ook zeker in onze Top 25 beste horrorfilms staat!). Die haalden niet allemaal de definitieve versie, maar eentje wist het te halen en spookt tot op de dag van vandaag door onze hoofden. Het is een simpele melodie op een synthesizer, maar een die je alles vertelt dat je moet weten over The Thing, vergelijkbaar met de muziek van Jaws. Later werd de volledige soundtrack van Ennio Morricone alsnog uitgebracht op LP en Tarantino smokkelde zelfs één nummer ervan in The Hateful Eight. Dat is de tijdloze aantrekkingskracht van Ennio Morricone.

Nu te zien via Google Play en iTunes