Het is een van de populairste boeken- en filmreeksen ooit gemaakt: Harry Potter. J.K. Rowling creëerde niet alleen een verhaal, maar een hele magische wereld. Die is zo ongelofelijk groot, dat fans op de dag van vandaag nog veel vragen hebben. Soms verzinnen ze zelf het antwoord, wat best nog geloofwaardig kan zijn. Wij hebben de beste fan-theorieën op een rijtje gezet.

More content below the advertising

1. Harry is nu onsterfelijk

Deze theorie heeft te maken met de profeet die Harry’s lot met dat van Voldemort verbond. De profeet zei dat de ene persoon niet verder kon leven als de ander bestond en Harry Potter de enige persoon is die Voldemorts leven kon beëindigen. Dit geldt ook andersom. Nu Voldemort dood is, kan hij Harry niet meer vermoorden. Aangezien hij de enige was die dat kon… is Harry nu the boy who lived... forever?!

2. De Defense Against the Dark Arts-positie is vervloekt

Deze theorie is later nog bevestigd door J.K. Rowling: In elke Harry Potter-film was er een andere Defense Against the Dark Arts-leraar. Hoe komt dat? Fans denken dat de baan ooit vervloekt is door Voldemort, nadat Dumbledore hem weigerde voor de positie. Hij vervloekte de baan zodat geen leraar het langer dan een jaar kan uithouden. Don't make the dark lord mad! Lees ook dit lijstje met 5 Harry Potter-feiten waarvan wij nu nog pislink worden.

3. Ginny gebruikte een liefdesdrankje op Harry

Ginny Weasley is altijd al verliefd geweest op Harry. In de eerste films zagen we dat al erg duidelijk, maar Harry keek tot The Half-Blood Prince nooit naar haar om. Het leek wel alsof hij plotseling, uit het niets verliefd werd op haar. Hoe kan dit? Sommige fans denken dat Ginny in de zesde film een liefdesdrankje kocht in de winkel van de Weasley-tweeling. We zagen Hermoine en Ginny daar immers staan! Was dit toeval of heeft ze hem echt gebruikt?

 

4. Arthur Weasley was al die tijd vervloekt door de imperius-spreuk

Arthur Weasley lijkt een slimme en sterke wizard te zijn. Hij werkt al jaren voor de Ministry of Magic, maar  heeft nooit een hogere positie gekregen. Waarom? Kan het zijn dat Arthur al die tijd vervloekt was? Dit kan wellicht waar zijn: tijdens een Defense Against the Dark Arts-les vroeg Mad Eye Moody of iemand de namen van de drie onvergefelijke spreuken wist. Ron vertelde toen dat zijn vader hem een keer iets over de Imperius-spreuk vertelde. Mad Eye Moody’s reactie was opmerkelijk: "Your father would know all about that." Hmm…

5. Er was ooit een grote oorlog tussen de wizards en muggles

Een van de belangrijkste regels in de Harry Potter-wereld is de magische wereld geheimhouden voor de muggles. Een fan suggereerde dat er ooit een oorlog was tussen wizards en de gewone niet-magische mensen. De theorie beweert dat de wizards zo vaak Avada Kedavra gebruikten, dat het woord door de gewone mensen is onthouden als abracadabra… ze weten verder niks meer van wat er is gebeurd. 

Ben jij ook een mega Harry Potter-fan? Bekijk dit lijstje met de 11 beste Harry Potter-kerstcadeaus! Pas op dat je niks steelt, want J.K. Rowling vindt dat echt niet oké! Zij heeft onlangs haar assistente aangeklaagd wegens diefstal. Jikes!

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.