Vorige week ging White Boy Rick in première, een waargebeurd misdaaddrama met Matthew McConaughey als de vader van een jonge drugsdealer. Hoog tijd om eens terug te blikken op de beste (en slechtste) rollen van deze veelzijdige Oscarwinnaar!

De 5 beste rollen van Matthew McConaughey

5. The Wolf of Wall Street

Ondanks het enorme talent van McConaughey, moet hij vaak genoegen nemen met een bijrol. Maar daarbij steelt hij regelmatig de show! Zo ook in The Wolf of Wall Street. Hierin speelt McConaughey de doorgesnoven baas van Leonardo DiCaprio. Hij is slechts een paar minuten in beeld, maar dat was genoeg om van deze scène een instant klassieker te maken!

 

4. Dallas Buyers Club

In het waargebeurde Dallas Buyers Club speelt McConaughey een rodeocowboy die halverwege de jaren 80 ontdekt dat hij AIDS heeft. Wanneer hij wordt verstoten door zijn macho omgeving, begint hij een handeltje in nog niet goedgekeurde medicijnen. Het leverde hem zijn eerste (en laatste) Oscar-nominatie op, die hij meteen wist te verzilveren!


3. Dazed and Confused

Voor veel filmfreaks was Dazed and Confused de eerste ontmoeting met McConaughey. En daarbij maakte hij meteen een onwisbare indruk! In deze komedie van Richard Linklater (Boyhood) speelt hij een sleazy twintiger die zijn dagen slijt met het pesten van brugklassers en het versieren van meisjes die nog op de middelbare school zitten. Deze onweerstaanbare high-schoolfilm is zo relaxed, dat hij volgens ons zelfs helpt tegen een kater!

 

2. Interstellar

Zoals gezegd speelt McConaughey vaak bijrollen. In Interstellar krijgt de Oscarwinnaar gelukkig alle kans om te shinen! Hij speelt een astronaut die op een levensgevaarlijke ruimtemissie wordt gezonden die bepalend is voor de toekomst van de mensheid. Dit levert een oogstrelende sciencefictionfilm op met McConaughey als stralend middelpunt.


1. True Detective

Matthew McConaughey speelt net zo makkelijk een gladde womanizer als een krankzinnige psychopaat. Diezelfde veelzijdigheid zie je ook terug in het eerste seizoen van True Detective. Hierin speelt hij een ambitieuze rechercheur die onder invloed van een onopgeloste moordzaak langzaam maar zeker doordraait. Deze duistere whodunnit won talloze televisieprijzen. En wie McConaughey in actie heeft gezien begrijpt precies waarom. Nu maar hopen dat het derde seizoen van True Detective ook zo goed wordt!

 

De 3 beroerdste rollen van Matthew McConaughey

3. Killer Joe

In deze onfrisse film van de regisseur van The Exorcist speelt McConaughey een sadistische huurmoordenaar die gruwelijk wraak neemt op een gezin dat hem niet betaalt. Begrijp ons niet verkeerd, McConaughey is in topvorm. Maar de finale met een bijzonder onsmakelijke bijrol voor een kippenboutje is alle soorten nope!

2. Free State of Jones

In Free State of Jones speelt McConaughey een gedeserteerde zuidelijke soldaat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog die in opstand komt tegen zijn meerderen. Niet onaardig, maar het is allemaal een beetje braaf en saai. En McConaughey de hoofdrol geven in een brave, saaie film is eigenlijk een doodzonde…

1. The Dark Tower

Dankzij films als It en Gerald’s Game staat Stephen King weer helemaal in de belangstelling. De langverwachte verfilming van The Dark Tower past helaas niet in dit rijtje, niet in de laatste dankzij McConaughey op de automatische piloot in de schurkenrol. Schrale troost: ook de al even charismatische Idris Elba kwam niet uit de verf in deze duffe fantasyfilm.

 

Sinds die epische eerste Spider-Man: Far From Home trailer dinsdag dropte, vragen Marvel-fans zich eigenlijk maar één ding af: is dit een vervolg óf een prequel op Avengers: Endgame?

Screenrant ging op onderzoek uit en concludeerde dat het wel die eerste optie moet zijn. Maar eerst: hoezo is hier verwarring over? Iedereen weet toch wel dat alle helden die in Infinity War doodgingen, in Avengers: Endgame weer op een of andere manier terugkomen?
 


Nou, die verwarring kwam doordat de trailer ons keihard zat te teasen. De makers lieten bovenstaand shot zien van Peter Parkers paspoort. Aan zijn foto te zien, gaat het om een nieuw exemplaar. De datums op het paspoort laten echter alleen dagen zien, géén jaartallen – die zijn er vakkundig uit geshopt. Dus... misschien ging Peter wel tussen Homecoming en Infinity War op schoolreisje door Europa?
 

Toch een vervolg?

Het moet haast wel dat vele, zo niet álle, ‘gesnapte’ dode helden in Avengers: Endgame terug tot leven komen. Of misschien wist de film – door middel van timetravel – de gebeurtenissen uit Infinity War en gingen de helden in eerste instantie niet dood?
 

 

In ieder geval komt Spidey wel écht terug. MCU-opperbaas Kevin Feige zei in 2017 namelijk dat Spider-Man: Far From Home zich direct na – toen nog getiteld – Avengers 4 zou afspelen. Mede doordat Peter Parker de komende jaren steeds meer de hoofdpersoon van het Marvel-universum wordt. Eindelijk duidelijkheid! Al zijn we nu toch wel érg benieuwd naar het supergeheime verhaal van Avengers: Endgame

Spider-Man: Far From Home draait vanaf`4 juli in de bios. Hiervoor komen eerst nog Avengers: Endgame (24 april) en Captain Marvel (6 maart) uit.
 

Nederland krijgt geen genoeg van Bohemian Rhapsody: de Queen-biopic draait nog altijd in verschillende bioscoopzalen. Gitarist Brain May zet de hype nog even flink aan en zegt dat er misschien wel een vervolg komt. Wow!

“Who knows, there might be a sequel” zijn de letterlijke woorden van May, zo meldt Cinemablend. Hij reageert in een interview op het gerucht dat er ooit een Bohemian Rhapsody-script bestond waarin Freddie ergens in het midden dood zou gaan.
 


Complete bullshit

Onzin. Of zoals May zelf zegt: “Complete bullshit”. “This is all about Freddie, and I think Live Aid is a good point to leave it”, zegt de gitarist over het magistrale einde van de film. Sinds de release leeft May waarschijnlijk op een roze wolk: hij gaat weer toeren met Queen en zanger Adam Lambert, die stiekem een rolletje speelde in Bohemian Rhapsody, gaat weer mee.
 

Vervolg?

Ook al neemt deze biopic het niet altijd even nauw met de échte Queen-geschiedenis, er blijven genoeg feiten overeind. Een mogelijk vervolg heeft overigens genoeg om uit te putten: na Live Aid knalde Queen nog wel even door, voordat Freddie uiteindelijk overleed aan de gevolgen van aids. Nog genoeg (verdrietig) materiaal dat we moeten zien dus laat die sequel maar komen!